10 Aralık 2014 13:35

Tema İnşaat’ta korkutan gerçek

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in Tema İnşaat işçilerinin sorunlarına ilişkin soru önergesine Çalışma Bakanı Faruk Çelik’ten yanıt geldi. Çelik’in işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin eksikler konusunda verdiği bilgilere göre, inşaatta şimdiye kadar bir facia yaşanmamış olması mucize.

Paylaş

Tema İnşaat’ta 4 bine yakın işçi günde 15 liraya satılan kurtlu yemek, ücretlerin tam yatırılmaması, haftalık izin kullanıldığında ücretten kesinti yapılması, iş güvenliği için verilen araç ve gereçlerin ücretlerinin işçiden kesilmesine karşı isyan etmiş, iş bırakarak TEM yolunu trafiğe kapatmıştı. Burada yaşanan sorunları soru önergesiyle Meclise taşıyan Tüzel, şantiyenin denetlenip denetlenmediğini, işçilerin sigorta primlerinin tam yatırılıp yatırılmadığını, iş güvenliği için verilen araç ve gereçlerin parasının işçiden kesilmesinin yasal olup olmadığını sorarak bakanlığın bu koşulları engellemek için ne yaptığını gündeme getirdi.

HER YERDE EKSİK VAR

Soru önergesine yanıt veren Bakan Çelik, şantiyenin 10-12 Eylül tarihlerinde denetlendiğini okul inşaatı yapılan bölümdeki işin durdurulması ve bazı hususlar için idari para cezası uygulanması yönünde görüş bildirildiğini aktardı. Çelik bu eksiklikleri şöyle sıraladı: “İnşaat alanında bina içlerinde bazı şaft boşlukları önündeki korkulukların yerlerinden çıkarıldığı tespit edilmiştir. İnşaat alanında yeni alınan korkuluklu iskelelerin dağıtılmasına rağmen bazı sıvacı ekiplerince kullanılmadığı tespit edilmiştir. Sivri uçları veya keskin kenarları bulunan malzeme ve atıklar düzenli periyotlarla çalışma alanlarından uzaklaştırılmamıştır. Demir atölyelerindeki bazı oksijen ve LPG tüplerinin manometreleri bozuktur. Yemekhanede bulaşık yıkama bölümü ile yemek pişirme alanı tecrit edilmemiştir. Bu sebeple hijyen şartları tam olarak sağlanmamaktadır. İnşaat sahasında taşlama-spiral iş ekipmanının bazılarında koruyucuların bulunmadığı tespit edilmiştir. Alt işverenlerin demir imalatı yaptığı atölyelerde yanıcı maddeler (tiner, boya kovası vb.) dağınık halde bulunmaktadır.”

Yasaya göre iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için kullanılması gereken koruyucu donanımların maliyetinin çalışanlara yansıtılamayacağını belirten Çelik, ana firma ve 117 adet alt işveren dosyalarından toplam 4 bin 887 sigortalı bildiriminde bulunulduğu, bunun ancak 1841’inin sigorta priminin 30 gün üzerinden yatırıldığı bilgisini verdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Nestle işçileri konsolosluk önünde

SONRAKİ HABER

Ödüllü mimarın görevi neden değişti?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...