10 Aralık 2014 02:00

Kız Kardeşlik Köprüsü’ne bir tuğla da Keçiören’den

“Kobanê’ye Kız Kardeşlik Köprüsü” kampanyası için Keçiören’de bir araya gelen kadınlar, yaratıcı drama etkinliğinde yanı başlarındaki savaşın yaraladığı kız kardeşlerine destek olmak için ilk adımı attılar.

Paylaş

Selmane ERTEKİN
Ankara

Geçtiğimiz hafta sonu bir araya gelen kadınların neler yapacaklarını anlatan Eğitim Sen Ankara 3 No’lu Şube Sekreteri Songül Başbuğ, “Çocuklar ve kadınlar bu ateş çemberi içinde neler yaşar? Burada yaşayan kadınların savaştaki kadınlarla ortak sorunları nelerdir?” sorularına cevap bulmak için yaratıcı dramayı bir araç olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Başbuğ, “Drama ile  kadınlar Kobanê’de yaşayan kadınlarla ortak sorunları olduğunu görecek ve o kadınların yanında nasıl olabilirler  ya da onlar için ne yapabilirler bunu yaşayarak anlayacaklar” diyor. Başbuğ, “Bizim derdimiz bu ötekileştirilmiş kadınların öteki olmadığını, bizden biri olduğunu drama ile daha iyi kavrayacağız. Çünkü bu çalışma kendini onun yerine koyma, empati yapma yanımızı geliştirerek karşı tarafı daha iyi anlamayı sağlamaktır” diye konuştu.

BİR TUĞLA, BİR DİRENÇ

Etkinliğe katılan kadınlardan Emine Aygün, “Tamamen sistemin kölesiymişim” sözleriyle Savaşı Kobanê’yi kadınlar ve çocukların neler yaşadıklarını katılımcısı olduğu drama ile çok  derinden hissettiğini dile getirdi: “Bugüne kadar karşımdakinin acısını, yaşantısını derinden hissetmemiştim, bugün Kobanê’de yaşananlar, annelerin evlatlarını, kocalarını yitirmeleri, bu yetmezmiş gibi tacize, tecavüze maruz kalmaları ve köle olarak pazarlarda satılmalarını sadece yazılıp çizilenlerden takip etmeye çalışıyordum. Bunlar bende küçük bir  bilgi olarak vardı. Fakat yaptığım drama ile Kobanê’deki, Şengal’deki kadınların yaşadıklarını yaşadım çünkü o ben de olabilirim. Yarın benim ülkemde savaş olmayacağının garantisini kim verebilir ki.”

Sultan Karakuş da, yapılan bu drama ile savaşın yol açtığı yıkım dışında savaşın  egemenlerin saltanatlarını sürdürmek için kullandıkları en büyük argüman olduğunu daha da iyi anladığını dile getirdi.

Dramanın  bilginin dışa yansımasının maddi temelini oluşturduğunu söyleyen Fatma Fidan, Kız Kardeşlik Köprüsü’ne kadınlar tarafından konulacak tuğlanın çok sağlam olacağını dile getirdi.

Fatma Akkuş ise, bir tek tuğlanın bile vahşetin ve gericiliğin karşısında özgürlük, eşitlik ve direnç olacağını dile getirdi. Kadınlar, kız kardeşleri için önümüzdeki günlerde daha sık bir araya gelmek üzere sözleşerek ayrıldılar.

ÖNCEKİ HABER

Batı Ebola’yı unuttu

SONRAKİ HABER

İnsan hakları makul şüpheli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...