10 Aralık 2014 01:04

Çözüm için birlik

Soma’da 13 Mayıs’ta 301 işçinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından da sorunlar devam etti. Sözler tutulmadı, ocaklardaki çalışma koşulları değişmedi. Bu da yetmedi son olarak katliamın meydana geldiği ocağın sahibi Soma Kömürleri AŞ’den 2 bin 830 madenci kapı önüne kondu. Atılan işçiler arasında ise Kınıklı olanlar öne çıkıyor. Kendi sözleriyle “Protesto eylemlerine daha fazla katıldıkları, işyerindeki usulsüzlüklere daha çok tepki gösterdikleri ve Çepni Alevisi oldukları” için Soma’da artık işe alınmadıklarını düşünen bu işçiler, sorunlarına çözüm için birleşme çabasında.

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

Soma’daki maden ocaklarında çalışıp Kınık’ta oturan işçiler Kınık Öğretmenevinde yapılan toplantıda bir araya geldi. 60 dolayında işçinin katıldığı toplantıda, Kınık Maden işçileri Dayanışma ve Mücadele Derneğinden Volkan Çetin, sendikaların ve siyasi partilerin sorunlarına çözüm bulamadığını, işçiler olarak bir araya gelerek sorunlara çözüm bulmaları gerektiğini söyleyerek toplantıyı başlattı.

‘SENDİKA VE İŞYERİ AYRIMI YAPMADAN…’

Toplantıya katılan İmbat işçisi ve Maden-İş 2 No’lu Şube Müteşebbis Heyet Başkanı Engin Kurşuncu sendika ve işyeri ayrımı yapmadan işçiler olarak önce bir komite kurmaları gerektiğini ifade etti.
Patronların Kınık’ı bir kenara ayırdığını ve işçi alımının yapılmadığını söyleyen Kurşuncu, “Ama biz temsilciler seçerek komite kurmalıyız, taleplerimizi belirlemeliyiz. Maden işçileri olarak ortak mücadele etmeliyiz. Tüm maden işçilerini birleştirebilecek işçilerin kendilerinin seçtiği bir komite oluşturup çalışmalar yaparsak sadece Kınık’ta değil Türkiye genelinde ses getirebiliriz. Çünkü maden işçileri yalnız Kınık’ta değil bütün Türkiye’de sorunlar yaşıyor” dedi.  

Soma Kömürleri mağduru Arif Şengül, komite seçilmesi üzerinden konuşma yaparak, “Bir komite seçilecekse tabandan seçilmeli ve tabanla birlikte hareket etmelidir. Önemli olan birlikteliktir, sorunlarımızı biz çözebiliriz. DİSK ya da Türk-İş diye ayırmadan birlikte mücadele edelim. Önce sınıf mücadelesi için bir araya gelelim” dedi. Bireysel çıkarların bir kenara bırakılması gerektiğini söyleyen Şengül, Kınık’tan işçi alınmaması ile ilgili Kınık Kaymakamlığıyla görüşülebileceğini söyledi.

Daha önce Soma Kömürlerinde çalışan Hasan isimli bir işçi de çıkarılan işçilerin İmbat’a alınacağını duyduklarını anlatarak, “İmbat’tan söylemişler toplantı ya da gösteriye katılırsanız işe almayız diye herkes o yüzden korkup gelmiyor. Zaten işten atıldık işe de alınmazsak ne yaparız diyorlar” dedi. Hamit adlı işçi ise, Kınık’tan Soma kömürlerinde çalışan 367 işçinin işten çıkarıldığını ve ilk amaçlarının Kınık’taki işsizlik sorununa çözüm bulmak olduğunu söyledi. Hamit, “Komiteler kurup işyerleriyle görüşmeye gidip çıkarılan arkadaşlarımız başta olmak üzere herkesi işe aldırmalıyız” dedi.  

Servet Köken TKİ’de (Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu) çalıştığını ve oranın da durumunun iyi olmadığını anlattı. Köken, “Eskiden 10 bin işçi vardı şimdi 3 bin işçi anca kaldı. TKİ’yi de zaman içinde özelleştiriyorlar. Şimdiye kadar sendikalar bir araya gelseydi özelleştirme olmazdı. TKİ’nin özelleştirilmesine karşı da mücadele etmeliyiz” dedi. İşçiler esnafın ve muhtarların da desteğinin alınması gerektiğini söylediler.

Derneğin kurmuş olduğu komitenin yeterli olmadığını belirten işçiler, “Yeni bir komite oluşturulmalı ve bunu daha kitlesel bir işçi katılımıyla belirlemeliyiz” dediler.

‘ÇÖZÜM İÇİN DERHAL ADIM ATMALIYIZ’

Tahir Çetin: On kişilik bir komite seçip kararlar almalı ve hareket etmeliyiz. Nereye gidilecekse kiminle görüşülecekse komite ön ayak olmalıdır.

Ali Aydoğdu: Önce şirket yetkilileriyle görüşüp durumun ne olduğu anlamalı sonra da kendi içimizde konuyu konuşmalıyız. Şirketlerin düşüncelerini öğrenmeliyiz sonra masaya yatırıp kendi aramızda çözüm bulmalıyız.

ÖNCEKİ HABER

Kaderimizi biz işçiler tayin edelim

SONRAKİ HABER

Gökçek sürgünü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa