10 Aralık 2014 00:58

Çalışma Bakanlığı neden bizi görmüyor?

3.5 AYLIK ücretleri ödenmediği için üretimi bir kez daha durduran Ede Demir Çelik işçileri “Yıllardır bu sorunu yaşadığımız halde neden Çalışma Bakanlığı yetkilileri bizim sorunlarımızla ilgilenmiyor” diye sordu.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Erol Evcil’e devredildiğinden beri ücretlerini sürekli gecikmeli alan Ede Demir Çelik işçileri önceki gün bir kez daha iş bırakarak fabrikadaki üretimi durdurdu. Eylül ayından bu yana pek çok kez eylem yapan işçiler, artık bu sorunun kalıcı şekilde çözülmesini istiyor. Fabrikada iş güvenliği sorunu olduğuna da dikkat çeken işçiler şimdiye kadar, “Televizyon ekranlarında şov yapan” devlet yetkililerinin hiç birisinin sorunları ile ilgilenmediğini dile getirdi.

Gazetemize konuşan işçiler, sendikaları Türk Metal’e güvenmediklerini ve habere isimlerinin yazılması halinde işten atılma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceklerini belirttiler. Bu nedenle isimlerini yazmadığımız işçilerden biri şunları söyledi: “En azından eylül ayı tamamlanırsa biz de rahatlarız. Sağa sola borcumuz çok, evimize gelen hacizlerin haddi hesabı yok. Benim bugün evime icra gelecekti, evden kaçtım. Devlet kanun koyuyor, maaşını alamayan yanımıza gelsin diye ama buna da ağır şartlar getiriyor, biz faydalanamıyoruz. Neden ben beş aydır maaşımı alamıyorum? Devlet bunu da kapsam içine alsın. Ben maaşımı alamadan vergim kesiliyorsa, önce bir sorsun maaşını alabiliyor musun?”

‘YENİ TÜRKİYE’

Başka bir Ede Demir Çelik işçisi de Çalışma Bakanlığı yetkilerini göreve çağırdı: “Biz İzmir’in göbeğindeyiz. Siz haber yapmaya geliyorsunuz yetkililer neden gelmiyor? Çalışma Bakanlığı, sendikacılar televizyon ekranlarında şov yapıyorlar ama bir gelsinler buraya dinlesinler bizi. Hesaplarımıza baksınlar. Gelsinler yemekhaneyi görsünler. Yeni Türkiye diyorlar ya, kazananları bunlar, biz ise kapı önündeyiz. Üstümüzdeki ‘yeniler’ ağırlaştıkça biz aşağıdakiler daha da çömeliyoruz.”

İşyerlerinde iş güvenliği olmadığını dile getiren diğer bir işçi de şunları söyledi; “Ölme riskini göze alarak, 3 kuruş daha fazla kazanabilmek için bu demir çelik fabrikasında çalışıyoruz. Çalışma şartlarımızı yetkililerin görmesi gerekiyor. İnsan değil burada çalışmak, bulunmak bile istemez. Hiç birimiz burada sadaka istemiyoruz, çalışıp hak ettiğimiz parayı istiyoruz”.

‘SENDİKANIN SADECE ADI VAR’

İşçilerin tepkisinin merkezinde işveren ve Çalışma Bakanlığı olduğu kadar fabrikada örgütlü olan Türk Metal Sendikası da var. Sendikanın sadece arayı bulmaya çalıştığını dile getiren bir işçi, “Geçen geldiğinde de işçileri dikkate almadığı için sürtüşme oldu aramızda. Sanmıyorum gelmez bundan sonra. Sendikanın sadece adı var. Sendikaya sorun, burada ne yapabilmiş, dergi göndermek dışında” dedi.

PERŞEMBE GÜNÜ İŞ BIRAKACAKLAR

İşçiler perşembe günü de ücretlerinin diğer kısmı yatmazsa yine iş bırakacak. İşçilerin verdiği bilgiye göre işverene ait olan ve daha öncesinde kapatılan Sider Demir Çelik fabrikası işçileri içeride 250 lira haftalıkla çalıştırılıyor.

GECE VARDİYASINDA İŞ KAZASI

Yine işçilerin verdiği bilgilere önceki gün gece vardiyasında çalışan Ferdi Aybilek isimli işçi eritme potasından düşerek belini kırdı. Ferdi Aybilek Tepecik Hastanesine kaldırıldı. İşçilerin söylediğine göre, fabrikada işçi sayısının azlığı ve iş yükünün fazla olması bu kazalara sebebiyet veriyor. Yine dört ay önce Tacettin Karataş isimli bir işçi başına demir boru düşmüştü.,

ÖNCEKİ HABER

Özel gereksinimli öğrenciler, eğitim ve öğretmen

SONRAKİ HABER

İş cinayetlerini ancak örgütlü bir sınıf önleyebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...