09 Aralık 2014 16:25

‘Türkiye’de birkaç düzine Hamas’lı var

İsrail’in Hamas liderlerine ev sahipliği yaptığı gerekçesiyle Türkiye’yi NATO’ya şikayet etmesi, örgütü endişelendirdi. Türkiye’deki Hamas liderlerinin öldürülme endişesi yaşadığı belirtiliyor.

Paylaş

İsrail, gözaltına aldığı Hamas üyelerinin ifadelerine dayanarak örgütün bazı liderlerinin AKP Hükümetinin de desteği ile Türkiye’de yaşadığı ve yurt dışındaki militanlarının askeri eğitimini buradan sağladığını açıklamış, 26 Kasımda NATO’ya başvurmuştu.

Hamas iddiaları reddederken, Türkiye’deki varlığının insani yardım ve medya çalışmaları ile sınırlı olduğunu ileri sürdü. Katar’da bulunan Hamas liderlerinden Hossam Badran, Al Monitor’a yaptığı açıklamada, “İsrail’in Türkiye’yi yönelik suçlamaları boş fakat insanların dikkatini Gazze şavaşından ve ‘Kudüs intifadası’ndan diğer küçük sorunlara çekme arzusudur, Türkiye’nin Filistin halkıyla özel olarak da Hamas’la sağlam bağlarının olduğunu biliyorlar.” dedi. Badran, Türkiye’nin egemenliğine zarar vermeyi kabul etmeyeceklerini ileri sürerken Türkiye’nin sadece “Hareketin bazı militanlarına misafirperverlik” gösterdiğini savundu.

Öte yandan İsrail’in NATO’ya yaptığı şikayet özel olarak Hamas liderlerinden Salih el Aruri’ye yönelikti. 2012’den beri Türkiye’de yaşayan Aruri, Türkiye’de bulunan Hamas hareketinin lideri ve Hamas Politik Büro üyesi. İsrail, 2010 yılında Aruri’yi, 18 yıllık tutukluluğunun ardından Batı Şeria’dan sınır dışı etmişti. Aruri, Suriye’de yaşamaya başlamış, Hamas liderliği ülkeyi terk edince de İstanbul’a gelmişti. İsrail, Aruri’yi operasyonları yönetme ve finanse etmekle, İsrail’e yönelik silahlı operasyon planlamakla suçluyor.

SURİYE’DEN GELDİLER

Al Monitor’e konuşan ve Aruri’ye yakın bir kişi olduğu ileri sürülen Hamas yetkilisi ise, “Hamas, İsrail’in Aruri’ye yönelik tehditlerini ciddiye alıyor” dedi. Örgütün Türkiye, Suriye, Lübnan ve Birleşik Arap Emirliklerinde bulunan liderlerine yönelik suikastlerden endişendiklerini belirterek, “Gerekli güvenlik önlemlerini alıyoruz” dedi.

Aynı yetkili “Türkiye’de kalışımızın hassas bir mesele olduğunun farkındayız. Ankara NATO üyesi, Washington’la stratejik bağları var ve bu ülkeye herhangi bir zarar vermemek önemli. Çalışmamız medya ve insani çalışmayla sınırlı.

Türkiye’deki Hamas üye ve aktivistlerinin sayısını “Bir kaç düzine” olarak açıklayan Hamas yetkilisi, “Bunların çoğu, Hamas’ın devrimdeki pozisyonu üzerine rejimle yaşanan sorundan sonra Suriye’yi terkedenlerdir, çoğu saha personelidir, lider olarak sadece Aruri vardır” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Sınır dışı kolaylaştırılıyor

SONRAKİ HABER

Sansüre karşı online platform

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...