09 Aralık 2014 12:47

Bölge baroları: 'Makul şüphe' yasası geri alınsın

Bölge baroları, geçtiğimiz hafta yürürlüğe giren "makul şüphe" yasasına ilişkin, "Bölge Baroları olarak, adil yargılama hakkını ortadan kaldıran ve adli aramaların keyfi olarak uygulanmasının önünü açan bu yasal değişikliklerden son derece kaygılıyız" diyerek, hükümetin mevcut yasanın uygulamaya konmadan geri alınmasını istedi.

Paylaş

Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Dersim, Van bölge baroları adına yazılı açıklama yapan Doğu ve Güneydoğu Sözcüsü Urfa Barosu, geçtiğimiz hafta içerisinde yürürlüğe giren "makul şüphe" yasasına ilişkin yaptığı yazılı açıklama ile hükümete seslenerek, yasanın uygulanmaya konulmadan geri çekilmesini talep etti. Açıklamada, avukatların dosya incelemelerine getirilen kısıtlama ve adli aramalarda "makul şüphe"yi yeterli bulan düzenlemelere karşı başlı başına yıllardır mücadele edildiğine dikkat çekilirken, "Dosyanın avukat tarafından incelenmesi önündeki engellerin kaldırılması için avukatlar, barolar ve Türkiye Barolar Birliği yıllar yılı kararlı bir mücadele yürütürken; maalesef avukat meslektaşımız olan bir milletvekilinin meclis genel kuruluna sunduğu yasa teklifi üzerine yasalaşan bu düzenleme ile avukatların dosyaya erişimi ciddi anlamda engellenmiş oldu" denildi.

HUKUKTA, 'SİLAHLARIN EŞİTLİĞİ' İLKESİ UYGULANSIN TALEBİ

Yargının üçayağından birinin savunma olduğuna işaret edilirken, şüpheli hakkındaki itham ve delillerin ne olduğunun bilinmeden savunma yapmanın zorluğuna da işaret edilerek, "Oysa ceza adalet sistemine hâkim olan "silahların eşitliği" ilkesi gereğince, yargılamanın herhangi bir evresinde savcı ve hâkim hangi olanaklara sahipse avukatın da aynı olanaklara sahip olması gerekir" denildi. Kişilerin, "adil yargılanma hakkı"nın ortadan kalkacağının işaret edildiği açıklamada, "Evrensel hukuk normları gereğince savunma hakkını kullanan kişinin, ne ile suçlandığını bilmesi ve aleyhindeki delilleri görmesi gerekir. Bu bakımdan herhangi bir suç ile itham edilen bir vatandaş, dosyaya ve dolayısıyla aleyhindeki delillere erişemediği için sağlıklı ve etkili bir savunma da yapamayacaktır" ifadeleri yer aldı.

'MAKUL ŞÜPHE'YE MUĞLÂKLIK VURGUSU

Yine bu son yasal değişiklikle birlikte adli aramalarda "somut delile dayalı kuvvetli şüphe" yerine "makul şüphe" ölçütü getirildiğinin anımsatıldığı açıklamada bir önceki yasada kişinin iş yeri, ev ve arabasının aranması için 'somut delil' istendiğini şimdiyse 'makul şüphe' gibi muğlak bir kavramın getirildiği hatırlatmasında bulunuldu.

ARAMALAR KEYFİLEŞEBİLİR UYARISI

Açıklamada, böylelikle polis veya jandarmanın artık çok rahat ve kolay bir biçimde arama yapabileceğine işaret edilirken, "Yani adli aramalar artık sıradan ve keyfi bir hal alabilecektir" denildi. "Makul şüphe" yasasının ulusal ve uluslar arası hukuk normlarına uygun olmadığı ve uygulanmaya konulmadan geri çekilmesi gerektiğine de vurgu yapıldı. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Özel eğitimde alan dışı atamalar protesto edildi

SONRAKİ HABER

Yolsuzlukla mücadelede ilk imzayı HDP attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...