08 Aralık 2014 18:04

Polonya ile vizeler kaldırılıyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Polonya'ya vizeleri kaldırma kararı aldık" dedi. Davutoğlu buna karşılık Polonya'dan THY seferlerinin arttırılması ve AB'nin Şengen vize uygulamasının kaldırılmasına destek konusunda söz aldıklarını söyledi.

Paylaş

Polonya temaslarına Polonya Başbakanı Ewa Kopacz ile başbaşa ve heyetler arası görüşme ile başlayan Davutoğlu görüşmelerde alınan vize kararını akşam açıkladı. Türkiye-Polonya ilişkilerinin 600. Yılı Kapanış Etkinliği kapsamında Varşova'daki Ulusal Opera Binası'nda gerçekleştirilen 600.Yıl Konseri ve Resepsiyonu öncesi iki başbakan buluştu. Türkiye'nin evsahipliğinde gerçekleşen Konser ve Resepsiyon öncesi Başbakan Ahmet Davutoğlu Polonya Başbakanı Ewa Kopacz'ı kapıda karşıladı. Türkiye'nin Varşova Büyükelçisi Yusuf Ziya Özcan'ın da eşlik ettiği iki başbakan konukları selamladıktan sonra kürsüye çıktı.

'NAZIM'IN DEDESİ POLONYALIYDI'
Osmanlı ile Lehistan, Türkiye Cumhuriyeti ile Polonya arasındaki tarihi dostluk ilişkisini örnekleriyle anlatan Başbakan Davutoğlu ünlü Türk şair Nazım Hikmet'in dedesi Mustafa Celaleddin Paşa'nın Konstantin Borzecki adında bir Polonyalı olduğunu söyledi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Varşova büyükelçisinin yine bir şair olan Yahya Kemal Beyatlı olduğunu hatırlatan Davutoğlu, Polonya'nın ünlü milli şairi Adam Mickiewicz hayata gözlerini İstanbul'da yumdu. Onun şanı bugün Polonezköy'de yaşıyor " dedi.

'POLONYA'YA VİZELERİ KALDIRMA KARARI ALDIK'
"Vefakar Polonya 1923'te Türkiye'yi tanıyan ilk Avrupa ülkesi oldu" diyen Davutoğlu, "Bütün Türk milleti adına söylüyorum. Polonya'nın bağımsızlığı bizim bağımsızlığımızdır. 600. yıl kutlamaları bitmiş olabilir ama Türkiye - Polonya dostluğu kıyamete kadar sürecek, tarihteki yerini her zaman alacaktır. Burada size bir hediyem olacak. 600. yıl hediyesi olarak Polonya'ya vizeleri kaldırma kararı aldık" dedi. Davutoğlu'nun bu sözleri salonda bulunan Polonyalılar tarafından sevinçle karşılandı. Davutoğlu buna karşılık Polonya'dan THY seferlerinin arttırılması ve AB'nin Şengen vize uygulamasının kaldırılmasına destek konusunda söz aldıklarını belirtti.

'TÜRKİYE'NİN AB'DEKİ BÜYÜKELÇİSİ OLACAĞIZ'
Polonya Başbakanı Eva Kopacz da Polonyalı turistler için Türkiye'nin sadece yaz turizmi için değil Kış turizmi için de iyi bir tercih olacağını söyleyerek. Giden vatandaşlarımız ülkenize para bırakacak dedi. Polonya Başbakanı Kopacz Türkiye'nin AB üyeliğine destek vermeyi sürdüreceklerini ve Türkiye'nin AB'deki Büyükelçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

İKİ BAŞBAKANDAN LEHÇE- TÜRKÇE JESTİ
Konuşmasını Lehçe Dziekuje ( Teşekkür Ederim ) diye bitiren Başbakan Ahmet Davutoğlu başta Polonya Başbakanı Ewa Kopacz olmak üzere salondakilerden büyük alkış aldı. Polonya Başbakanı da bu jeste benzer bir jestle karşılık vererek konuşmasını Türkçe "Teşekkür Ederim " diyerek tamamladı. İki Başbakanın konuşmalarının ardından Devlet Opera ve Balesi Sanatçıları tarafından 600.Yıl Konseri gerçekleştirildi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Nobel Barış Ödülü töreni öncesi bomba paniği

SONRAKİ HABER

AB Dış Politika Temsilcisi, Demirtaş ve Akdoğan ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...