16 Temmuz 2011 07:45

ABD-Vietnam tatbikatına Çin tepkisi

Ortak askeri tatbikat için Vietnam’a gelen ABD donanmasına ait gemiye Çin tepki gösterdi. ABD ve Vietnam tarafından yapılması planlanan tatbikatın Çin ile Vietnam arasında, mayıs ayında Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı bölgeler dolayısı ile patlak veren krizin bir ilgisi olmadığı vurgulansa da Çin tatbikatı eleştir

ABD-Vietnam tatbikatına Çin  tepkisi
Paylaş

Ortak askeri tatbikat için Vietnam’a gelen ABD donanmasına ait gemiye Çin tepki gösterdi. ABD ve Vietnam tarafından yapılması planlanan tatbikatın Çin ile Vietnam arasında, mayıs ayında Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı bölgeler dolayısı ile patlak veren krizin bir ilgisi olmadığı vurgulansa da Çin tatbikatı eleştirerek ziyaretin ertelenmesini istedi. Vietnam’ı ziyaret eden ABD donanmasından Tuğamiral Tom Carney ise ülkesinin her zaman olduğu gibi Pasifik’teki mevcudiyetini devam ettireceğini ifade etti. Carney, “ABD, on yıllarca olduğu gibi Batı Pasifik ve Güney Çin Denizi’ndeki varlığını koruyacak. Ve hiçbir şekilde bu tür aktivitelerden ayrı durma niyetinde değil.” dedi.

ÇİN ‘DALAY LAMA’ NEDENİYLE DE TEPKİLİ

Çin, ABD Başkanı Barack Obama’nın Tibet’in eski lideri olan, sürgündeki Dalay Lama ile görüşme kararını derhal iptal etme çağrısında da bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei tarafından yapılan açıklamada, Dalay Lama’nın anavatanı bölmeyi amaçlayan faaliyetler çerçevesinde düzenlediği ziyaretlere karşı olduklarını yenilerken, yabancı ülkelerin veya politikacıların Dalay Lama’nın bu tür faaliyetlerini desteklemesine veya cesaretlendirmesine de karşı olduklarını ifade etti. Pekin yönetimi, Nobel Barış Ödülü verilen lideri, Tibet’in bağımsızlığını amaçlayarak şiddeti desteklemekle suçladı. Dalay Lama ise bu suçlamaları reddederek, Tibet için “gerçek anlamda özerklik” istediklerini belirtti. Çin, geçen yıl şubat ayında ABD Başkanı Barack Obama’nın Dalay Lama’yı kabul etmesine de şiddetle karşı çıkmış ve ilişkiler bu olayla gerilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Elektrikte günlük tüketim rekoru kırıldı

SONRAKİ HABER

Medya patronundan ‘özür makalesi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...