08 Aralık 2014 14:16

KCK Ana Davada mahkemenin keyfi tutumu sürüyor

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "KCK Ana Davası"nın duruşmasında avukatların, davanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi talebi, mahkeme heyeti tarafından "ciddi" bulunmadığı gerekçesi ile ret edildi. İstanbul'daki mahkeme, KCK Basın ve KCK İstanbul davalarını Anayasa Mahkemesine gönderirken, Diyarbakır'daki mahkemenin talebi "ciddi bulmaması" daha önceki tutumunun devamı olarak nitelendirildi.

Paylaş

Diyarbakır'da 175 Kürt siyasetçinin yargılandığı "KCK Ana Davası" Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam edildi. Duruşmaya, 23 tutuksuz Kürt siyasetçi ile müdafi avukatları katıldı. Duruşmada söz alan dava avukatlarından Cihan Aydın, DGM'lerden bugüne kadar özel yetkili mahkemelerin tarafsızlığı konusunda ciddi şüpheler olduğunu, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından, davaya yeni bir mahkemede kaldığı yerden devam edilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu, bu nedenle dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi gerektiğini belirtti.

AVUKATLAR: DAVAYI ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖNDERİN

İstanbul 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen KCK davasının bu nedenlerle Anayasa Mahkemesi'ne gönderildiğini hatırlatan Aydın, Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının asıl nedeninin işlemlerindeki şüpheler olduğunu ifade ederek, "Davanın usul ve esasına ilişkin tüm işlemler ve kararlar bu mahkemelerce alınmıştır. Bu nedenle yapılan işlemlerde Anayasa'ya aykırılık taleplerimizin Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini istiyoruz. Dosyadaki deliller Anayasa'ya aykırılık teşkil etmektedir" dedi.

MAHKEME, DAVANIN ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖNDERİLME TALEBİNİ REDDETTİ

Avukatların taleplerinin ardından duruşmaya 3 saat kadar bir ara veren mahkeme heyeti, duruşmaya tekrardan başlamasının ardından iddia makamı, mütalaasını mahkeme heyetine sundu. İddia makamı, avukatların taleplerinin reddini istedi. Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi talebinin ciddi bulunmadığını belirterek, talebin reddi yönünde karar verdi.

Mahkeme heyetinin kararını açıklaması üzerine söz alan müdafi avukatlar, Anayasa Mahkemesi'nin İstanbul "KCK Ana Davası"ndaki talebi haklı bulması durumunda yargılamanın yenileneceğini dile getirdi. Mahkeme Başkanı ise, dosyada ifadesi alınmayan sanıkların bulunduğunu ve Anayasa Mahkemesi'nin İstanbul "KCK Ana Davası" ile ilgili kararı açıklamasına kadar yargılamayı sürdüreceklerini söyledi.

ANAYASA MAHKEMESİNİ TANIMAYAN MAHKEMELER

KCK davalarında şimdiye kadar Diyarbakır'daki mahkemeler hep gösterdikleri tutumla dikkat çekti. Anayasa Mahkemesinin, milletvekilleri hakkında verdiği tahliye kararları bağlayıcı olmasına rağmen Diyarbakır'daki mahkemeler, uzun süre bu karara direnerek tutuklu milletvekillerini serbest bırakmamıştı. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay Sarısülük’ün katilinin cezasını az buldu

SONRAKİ HABER

Bedelli askerlik Milli Savunma Komisyonu'ndan geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...