08 Aralık 2014 12:30

Urla’da da ağaç acısı çekmeyelim

Soma Yırca’da mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdiği halde, köylüler dövülerek, binlerce zeytin ağacına kıyılmıştı. Aynı şey Urla’da da yaşanmasın diye, köylüler nöbette.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

İzmir’in Urla ilçesine bağlı Ovacık’ın denize nazır tepelerindeki ormanlık alanın içinde RES için yapılan ağaç kesimi köylülerin engellemesiyle durdu. Ormanın içine çadır kuran orman kesim işçileri önceki gün durdurulan ağaç kesimi için yeniden izin çıkmasını bekliyor.

Bölgeye 6 Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) tribünü kurmak isteyen şirket, şimdiye kadar 20 kadar ağaç kesebilmiş. Benzinli testerelerin sesine koşup gelen Ovacık köylüleri engel olmuş işlerine. Sağduyulu bir görevlinin ağaçlara sarılan köylülerin can güvenliklerinin olmadığını görüp, durdurması ile daha fazla ağaç katledilmesinin önüne geçilmiş.

ÇAMLARIN DAHA KOZALAKLARI ÜZERİNDE

Çiçeklerini dökmüş sarı kantaronlar, kekikler ve dağ çileklerinin arasında boylu boyunca uzanmış ağaçların kesiklerinden reçine sızıyor toprağa. Çam kokusu, reçine kokusu, yağmurun kokusuna karışıyor. Kozalakları üzerinde çamlar, onlarca yıldır gölgeledikleri toprağın üzerine uzanmışlar, son uykularına hazırlanır gibiler. Hafif eğimli bir arazide 10 metre genişliğini bulan bir alandaki bütün ağaçlar işaretlenmiş. Önce kırmızı sayılarla işaretlenen ağaçlar, daha sonra gövdelerine baltalarla kazılan küçük kesiklerle işaretlenmeye başlanmış.  

‘YIRCA OLMASIN’

Urla Ovacık Köyü Muhtarı Veysel Erköse, kesilecek ağaç sayısının 1000’i bulacağını söylüyor: “Bugün engel olabildik, kestirmemek için bekleyişimiz devam edecek. Bu ağaç katliamına karşı dava açtık, en azından o davanın sonucunun beklenmesi lazım. Soma Yırca’ya dönmesin bizim ağaçlarımız da. Herkesin desteğini bekliyoruz” diyor.

‘KESİN’ EMRİNİ BEKLİYORLAR

Ağaç kesim işçileri, naylon brandalarla derme çatma bir baraka kurarak, ormanın kenarında “kesin” emrini beklemeye devam ediyor. Daracık barakada ateş yakıp yemek hazırlığına girişirken bir kısmı, bazıları da kestikleri ağaçları küçülterek akşam yakacakları odunu hazırlıyor. Yağmur arada çiseliyor ve aralık soğuğu Ege’de de olsa, geceleri insanların içine kadar işliyor. Birkaç saat önce ormanın bir parçası olan ağacın dalları kesim işçilerinin ateşinde acıklı sesler çıkararak yanıyor. Köylülerin ise ağaç nöbeti devam ediyor.

AĞAÇ ACISI YAŞAMAK İSTEMİYORUZ’

Köylülerin avukatı Hande Atay “Proje, ormanın içinde ve çok geniş bir alanı kapsıyor proje. 2 milyon küsur metrekare için izin alınmış durumda. Tribünler devasa büyüklükte ve koca bir ormanı bu proje için yok edecek bu şirket. Şirketler 2008 mevzuatına göre yenilenebilir enerji diye “ÇED gerekli değildir” almışlar ama, Urla bölgesinin yapısına, özelliklerine, bitki dokusuna baktığımızda çevresel etkisini değerlendirmeden izinlerin verilmemesi lazım. Yırca’daki gibi daha fazla bir ağaç acısı yaşamak istemiyoruz” dedi.


‘İZMİRLİLERİ DESTEĞE BEKLİYORUZ’

Emekli sınıf öğretmeni Ahmet İnan, doğma büyüme Urlalı olduğunun altını çizdikten sonra şunları dile getiriyor: Emekli olduğum yıllar öğrencilerimle fidanlar dikerek fıstık çamları yetiştirdik. Şimdi onları gördükçe gurur duyuyorum. Birileri gelip kesecek, içim acır. EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyesi ve Hukuk Komisyonu avukatlarından Berrin Esin Kaya, “Ege Bölgesinde özellikle enerji maden çalışmaları nedeniyle yoğun olarak çevre katliamı gerçekleştiriliyor. İzmirlilerin buraya destek vermesini bekliyoruz” dedi.  

Atatürkçü Düşünce Derneği Urla Şube Başkanı Ali Yanar da, “Burası Urla’nın nefes borusu. İki ateş arasında kaldı orman, bir taraftan bu RES’lerle ormanlarını kaybediyor Urla, diğer taraftan Aliağa’da kurulan termik santrallerin dumanı nedeniyle Urla zehir ortasında kalacak” dedi.

KADIN BAŞKANDAN DESTEK

Urla'nın Ovacık Köyü'nde rüzgar enerjisi santrali (RES) kurulması için bin ağacın kesilmek üzere işaretlenmesi ve Danıştay'dan gelecek cevabın beklenmeden ağaçların kesilmeye başlanması üzerine Urla Belediye Başkanı CHP'li Sibel Uyar ve Meclis üyeleri, durumu yerinde tespit etmek ve mücadele eden köylü halkına destek için ağaçların kesildiği bölgeye gitti.

Urla Belediyesi olarak Danıştay'a dava açtıklarını belirten Başkan Uyar, "Eylül ayında ÇED gerekli değildir kararına dava açtık. Fakat ÇED gereklidir. Ancak yürütmenin durdurulması gelmedi, ret olundu. Ekim ayında Danıştay'a tekrar başvurduk. Danıştay'dan gelecek cevabı bekliyoruz. Aslında burada kurulması planlanan RES'in kararı 2008 yılında alınıyor ve bize itiraz süremizin geçtiği söylenerek reddediliyor. Fakat 2008 yılında böyle bir haber gelmemiş. Dolayısıyla öğrendikten sonra gerekli çalışmaları yaptık fakat şimdilik bir sonuç elde edemedik. Yasal tüm belgeler alınmış. Bununla ilgili ruhsatın iptali istemi ile firmaya da bir dava açtık. Kanuni olarak yapılması gerekenleri yaptık. Karar gelmeden kesilmesini engellemek istiyoruz. Danıştay kararı beklensin" dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Mağaza çalışanları işten atmaları protesto etti

SONRAKİ HABER

Terme termik istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa