08 Aralık 2014 10:51

Döner sermayede aslan payı sözleşmeli yöneticilere

Türk Tabipleri Birliği, basın toplantısı düzenleyerek devlet hastanelerinin yönetiminde Sayıştay raporlarına da yansıyan usulsüzlükleri duyurdu. Toplantıda Dr. Beyazıt İlhan Sayıştay raporunu değerlendirerek, Performas sistemiyle sağlık alanında yapılan artan usulsüzlüklere dikkat çekti. İlhan ''Sözde verimlilikten bahsediliyor, 'işletme' gelirinin yüzde 6'sı sadece yüksek maaşlı yöneticilere gidiyor'' dedi.

Paylaş

Züleyha KARAER
Ankara

Basın açıklamasını yapan TTB Merkez Komitesi Başkanı Dr. Beyazıt İlhan performans sistemiyle sağlık çalışanlarının baskı altına alındığını belirterek, “Hastaların sağlık hizmeti alma biçimi dönüştürülürken, devlet hastanelerinin yönetiminde pek çok usulsüzlük olduğu, paralarda aslan payının sözleşmeli yöneticilere gittiği ortaya çıktı” dedi. İlhan, Kamu Hastane Birlikleri (KHB) Genel Sekreteri ve hastane yöneticilerinin performans denetiminden geçemezse Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) tarafından genel sekreterlerin işine son verildiğini belirtti.  

Sayıştay'ın TKHK'ye bağlı Döner Sermaye İşletmelerinin mali rapor ve tablolarının doğru ve güvenilir bilgi içermediği tespitine dikkat çeken İlhan, sağlık tesislerindeki yöneticiler ile bankalar arasında ''belirsiz'' ilişkiler kurularak döner sermaye kaynaklarındaki giderler ve gelirlerin denetim dışına çıkarıldığını ifade etti. Yöneticilerin bankada tutulan kamuya ait ödenekleri için faiz almadığını, temin edilen diğer menfaatlerin ise bütçeye gelir kaydedilmediğini dile getiren İlhan, TKHK'nin döner sermayeden

20.5 milyar TL gelir elde ettiğini bildirdi. İlhan, usulsüzlük yapanlara karşı bir işlem yapılmadığını dile getirerek, “Sağlık çalışanlarını köleleri sanarak, hürmetsiz bir yaklaşımla yönetmek, kendi tayin ettikleri yöneticilere bolca para dağıtmak var” dedi.

'YÜKSEK MAAŞLI YÖNETİCİLER'

Rapora göre: ''Giderlerin yüzde 84'ü hizmet üretim gideri, yüzde 16'sı ise 'genel yönetim gideri'. Hizmet üretim gideri olarak harcanan paranın yüzde 56'sı hizmet alımı. Genel yönetim gideri olarak harcanan yaklaşık 3.2 milyar TL'nin yüzde 41'i hastanelerin ''yönetici' statüsündeki personeline harcanmış. Sözleşmeli yöneticilere 995 milyon TL maaş, ek ödeme olarak da 303 milyon TL ödenmiş. Yani toplam 1.298.683.994,25 TL. CEO ve diğer yöneticiler (yaklaşık 7850 kişi) üretilen toplam döner sermayenin yüzde 6'sını maaş ve ek ödeme olarak alınırken, diğer tüm sağlık çalışanlarına yapılan ödeme ise 6. 373.753.430,90 TL. (yüzde 30) olmuş. Sözleşmeli yöneticiye ayda ortalama 13 780 TL düşerken sağlık çalışanlarına aylık ortalama 1895 TL döner sermaye geliri düşüyor.''

Performans ölçütlerine aykırı durumlar raporda, “Sağlık tesislerinin içinde ve çevresinde ticari alanların kiralarının tam tahsil edilmediği, kiracıların belirlenen alanların dışına çıkarak kamu alanlarını işgal ettikleri, elektirik su vb borçlarını ödemedikleri” şeklinde sıralanıyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Evinin penceresinden sarkmış halde ölü bulundu

SONRAKİ HABER

Sağlıkta 94 milyonluk usulsüzlük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...