07 Aralık 2014 06:30

Kaçak ocakta göçük: 1 ölü

Zonguldak'ın Kilimli İlçesi'nde ruhsatsız kömür ocağında meydana gelen göçükte maden işçisi 29 yaşındaki Volkan Kurtoğlu, öldü.

Paylaş

Göçük, saat 01.00 sıralarında ilçeye bağlı Gelik Beldesi Dağbaca Mevkii'nde meydana geldi. Volkan Kurtoğlu, arkadaşı Tolga B., ile kömür çıkarmak için ocağa girdi. Bir süre sonra ocakta göçük meydana geldi. Kurtoğlu, göçük altında kalırken Tolga B. ise son anda kurtuldu. İhbar üzerine sevk edilen Türkiye Taşkömürü Kurumu tahlisiye ekibi Kurtoğlu'nun cesedini çıkardı. Kurtoğlu'nun cenazesi otopsi yapılmak üzere Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morguna konuldu.

Polis, ifadesini almak üzere Tolga B.'yi gözaltına alırken, soruşturma sürüyor.

'ASIL OCAK SAHİBİ KENDİNİ GİZLEDİ' İDDİASI

Zonguldak’ta ruhsatsız kömür ocağında meydana gelen göçükte hayatını kaybeden Volkan Kurtoğlu'nun(29) cenazesi, otopsinin ardından ailesine teslim edildi. Ocakta ölen işçinin yakınları, asıl ocak sahibinin ceza almamak için göçükten kurtulan diğer işçiyi ocak sahibi gösterdiğini iddia etti.

Hastane morgunda bekleyen Kurtoğlu'nun acılı ailesi, ruhsatsız ocak sahibi hakkında şikayetçi olacaklarını söyledi. Kendisi de özel maden ocağında işçi olarak çalışan ağabey Erkan Kurtoğlu(39), gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bize hastaneden haber verdiler. Ocakta göçükte kalmış. Kendisi normalde Tolga B. isminde işçiyle ‘Helim Ağa’ isminde birisinin ocağında çalışıyorlardı. Göçük olunca Tolga kurtuluyor ve polislere ‘ocak benim’ diye ifade vermiş. Herhalde Helim Ağa’yı kurtaracaklar bu işin içinden. Ocak sahibi, kendisini, yanındaki adama ‘yok dedirtmiş. Ocak sahibi ‘benim ocağım’ diye söyle demiş. Demek ki ona bir avanta verdiler ki, kurtulan işçi öyle söyledi.” dedi.

Gazetecilerin, “Bunu nasıl öğrendiniz?” sorusu üzerine şu cevabı verdi: "Zaten biz Tolga’nın da işçi olduğunu biliyorduk. Ölen kardeşimle aynı mahallede oturuyorlardı. Tolga’nın ocak açabilecek maddi durumu da yok. İkisi de işçi olarak yevmiyeli çalışıyorlardı. Şikâyetçi olacağız."

OLAYI SAATLERCE HABER VERMEMİŞLER

Kardeşinin ölüm haberini olaydan saatler sonra duyduklarını anlatan Kurtoğlu, "Kardeşim 2 -3 aydır çalışıyordu. Dün saat 15.30’da 'işe gidiyorum' diye evden çıkmış. Ondan sonra saat 05.00’te haber verdiler. Gece dönmeyince ailesi telefonundan çok aramış ama ulaşamamış. Telefonunu kapatmışlar. Eşi bizim eve gelmişti. Ondan sonra hastaneden birisi aradı haber verdi. Geldik duyduk ki ocakta kalmış. Hastaneye gelinceye kadar haberimiz olmadı. Haber vermediler.” diye konuştu.

Ölen işçinin akrabası Şaban Sarıtaş ise şunları söyledi: "2 bin lira alacağı varmış. Parasını aldıktan sonra işi bırakacağını duyduk. Dün gece hanımı 10-15 kez aramış, telefonu kapatmışlar. Başka bir şey bilmiyoruz."

Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morguna getirilen Kurtoğlu’nun cenazesi, otopsinin ardından yakınlarına teslim edildi. İlk belirlemelere göre, kömür yığınını altında boğularak ölen işçinin vücudunda birinci derece yanık oluştuğu öğrenildi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

(Yerel) ekoloji hareketleri ve (yerel) siyasetin hasbihâli

SONRAKİ HABER

Eskişehir'de apartmanda patlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...