15 Temmuz 2011 11:39

İHD Raporu: 6 ayda 199 ölüm

İHD Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2011 yılı ilk 6 ay hak ihlalleri raporunu açıkladı. Rapora göre, 2011 yılı ilk 6 aylık süreçte 16 bin 482 ihlal yaşanırken, 199 kişi çatışmalarlarda, mayınla ya da faili meçhul olarak öldü. İhlaller rakam ıgeçen yıl yaşanan 13 bin 219 rakamını bile ge

İHD Raporu: 6 ayda 199 ölüm
Paylaş

İHD Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2011 yılı ilk 6 ay hak ihlalleri raporunu açıkladı. Rapora göre, 2011 yılı ilk 6 aylık süreçte 16 bin 482 ihlal yaşanırken, 199 kişi çatışmalarlarda, mayınla ya da faili meçhul olarak öldü. İhlaller rakam ıgeçen yıl yaşanan 13 bin 219 rakamını bile geride bırakarak rekor kırdı. Özellikle gözaltına alınmalar ve tutuklanmalarda yoğun artışların yaşandığı görülen raporda, ayrıca işkence ve kötü muamelede yüzde 200’lere varan artışın yaşanması dikkat çekiyor.

İHD Diyarbakır Şubesi, 2011 yılı ilk 6 ay hak ihlalleri raporunu düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Dernek binasında düzenlenen basın toplantısına İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, İHD MYK Üyesi ve Diyarbakır Şube Yöneticisi Av. Serdar Çelebi, Şube Yöneticileri Necibe Güneş Perinçek ve Av. Pınar Dalkuş katıldı.

Burada konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, “2011 yılına girerken de barış ortamının oluşması ve çözüme dair umutlarımızı her zaman diri tutmaya çalıştık. Ağustos 2010’da PKK tarafından ilan edilen ve daha sonraları sürekli uzatılan eylemsizlik kararları, ölümlerin olmaması, hak ihlallerinin yaşanmaması ve barış ortamının hayat bulması konusunda bizleri daha da umutlandırmıştı. Ancak ne yazık ki aradan geçen bunca zamana rağmen bu talep ve istemlerimiz gerçekleşmemiştir” dedi.

GENÇLER HEPİMİZİN KAYBIDIR

AKP hükümetinin de daha önceki hükümetler gibi sorunu sürüncemede bırakma yöntemiyle çözeceğini düşünerek büyük bir yanılgıyı tekrarladığını ve ciddi ihlallere imza attığını ifade eden Bilici, “Nitekim bu politikaların sonucu dün Silvan ilçesinde meydana gelen kapsamlı operasyon ve büyük çatışma, kaygılarımızda ne kadar haklı olduğumuzu göstermektedir. Burada yaşamını yitiren 20’ye yakın genç bu ülkenin kaybıdır; hepimizin kaybıdır, hepimizin acısıdır. Her gün bu kayıpları yaşamak zorunda değiliz. Bunun için sorunun bir an önce çözümü için siyaset kurumunun daha aktif rol alması gerekmektedir” diye konuştu.

2011 yılının ilk 6 ayında gerek gözaltında olsun, gerekse gözaltı yerleri dışında ve toplumsal olaylarda olsun işkence ve kötü muamelenin haddini aşan bir düzeye ulaştığını ifade eden Bilici, açıklamasında şunlara yer verdi: “Ulaştığımız işkence vakaları bir önceki yıllara göre yüzde 200’lere varan artış göstermiştir. Özellikle toplumsal olaylarda ve gözaltına alınma işlemleri sırasında vatandaşların kolluk kuvvetleri tarafından darp edilmeleri, işkencenin artık sokağa taştığını gözler önüne sermektedir. Can ve uzuv kaybıyla sonuçlanan gaz bombası kullanımı, polisin PVSK’dan da (Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu) aldığı güçle, aşırı ve orantısız güç kullanımını aşan ‘öldürme kastıyla’ ateş açmaya dönüşmüştür. 26 Haziran İşkence Haftası nedeni ile asılan ve birkaç polisin sivil bir insanımızı copladıkları bir fotoğrafın emniyet teşkilatını aşağıladığı gerekçesi ile işkencecileri koruyan yargı organlarınca verilen bir karar sonucunda toplatılmıştır. Aynı yargı organları sivil vatandaşı coplayan, insanlık onurunu ayaklar altına alan polis memurları hakkında ise maalesef hiçbir işlem yapma gereği dahi duymamışlardır. İşkencenin bu kadar artmasının temel nedeni de siyasal iktidar ve yargı organlarının işkencecileri korumasından kaynaklanmaktadır. Yargının failleri koruma/aklama/cezasız bırakma pratiğine derhal son vermesi germektedir.” (DİYARBAKIR)


6 AYDA 16 BİN 482 İHLAL YAŞANDI

İHD MYK Üyesi ve Diyarbakır Şube Yöneticisi Av. Serdar Çelebi ise, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2011 yılı ilk 6 ay İnsan Hakları İhlalleri Raporunu açıkladı. Buna göre;
* Çatışmalarda yaşamını yitiren güvenlik güçleri: 12 ölü, 43 yaralı, Çatışmalarda yaşamını yitiren PKK militanı: 49 ölü, 3 yaralı
* Faili meçhul cinayet, yargısız infaz, silah kullanma yetkisinin ihlali: 11 ölü, 61 yaralı
* Mayın ve serbest patlayıcı: 5 ölü 22 yaralı
* Resmi hata ve ihmal sonucu: 18 ölü
* Asker-polis intiharı: 15 ölü, 3 teşebbüs
* Kadın intiharları: 36 ölü, 6 teşebbüs
* Erkek intiharları: 27 ölü, 10 teşebbüs
* Çocuk intiharları: 18 ölü, 10 teşebbüs
* Namus cinayetleri: 4 ölü
* Gözaltına alınanlar: 4 bin 15
* Tutuklananlar: 1145
* İşkence ve kötü muamele: 1010
* Soruşturma, dava ve cezalara maruz kalan kişi sayısı: 1555
* Cezaevlerinde yaşanan ihlaller: 476
* Toplumsal olaylara müdahale: 335 müdahale, 762 yaralı
* Gözaltına alınan sığınmacı ve göçmenler: 2 bin 486
* Arazi yayla mera ve otlak yasağı: 95
* Askeri operasyonlar sonucu yaşanan ihlaller: 22
* Toplu mezar iddiası-85 toplu mezar: 1330 kişi
* Militanların cenazelerine yönelik uygulamalar: 24
* Diğer ihlaller: 2 bin 789

ÖNCEKİ HABER

Germencik'te Kürt işçilere ateş açıldı

SONRAKİ HABER

Bizim tarihimiz ezilenlerin tarihidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...