15 Temmuz 2011 11:31

Tazminatın kaldırılması kıyımın önünü açar

YRD. Doç. Dr Özgür Müftüoğlu, AKP Hükümetinin programına aldığı kıdem tazminatının kaldırılarak fona devredilmesinin, olası bir ekonomik krizde toplu işten çıkartmaların önünü açacağına ve işçi kıyımlarına yol açacağına dikkat çekti.Marmara Üniversitesi Çalışma Ekonomi

Tazminatın kaldırılması kıyımın önünü açar
Paylaş
Çağdaş Kaplan

YRD. Doç. Dr Özgür Müftüoğlu, AKP Hükümetinin programına aldığı kıdem tazminatının kaldırılarak fona devredilmesinin, olası bir ekonomik krizde toplu işten çıkartmaların önünü açacağına ve işçi kıyımlarına yol açacağına dikkat çekti.

Marmara Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu, hükümet tarafından açıklanan ve yerine fon uygulaması konulması planlanan uygulamayı değerlendirdi.

GENEL GREV UYARISI GERİ ADIM ATTIRMIŞTI

İlk olarak 1936 yılında çıkartılan İş Yasası ile yürürlüğe giren kıdem tazminatının işçilerin işveren üzerinde bağlayıcılığını ve işten çıkartmaların önünü kesen bir faktör olarak çalışanların ellerinde kalan nadir kazanımlardan biri olduğunu dile getiren Müftüoğlu, bu nadir kazanımın kaldırılmasının 2001 yılında da gündeme geldiğini, fakat sendikaların genel grev uyarısıyla gündemden düşürüldüğünü hatırlattı. Kıdem tazminatının iş güvencesi olduğunu ve toplu halde işten çıkartılmayı engellediğini dile getiren Müftüoğlu, bununla işten çıkartılan işçinin yeni bir iş bulana kadar hayatını idame ettirmesi ve emekli olmak isteyen işçinin ilerleyen hayatında kullanabileceği toplu bir para alması bakımından 3 önemli sonucu olduğunu kaydetti.

TOPLU İŞTEN ATMALAR GÜNDEME GELİR

Kıdem tazminatının kaldırılmasının olası sonuçlarına dikkat çeken  Müftüoğlu, Yunanistan ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik krizin Türkiye’de yaşanması durumunda, işverenlerin işten çıkartmalarda, üzerlerindeki maliyet yükü kalkacağı için, toplu işten çıkartmalarla büyük işçi kıyımlarının yaşanmasına gebe bir durum oluşturacağını söyledi.

Tazminatın kaldırılması konusunda CHP ve MHP’nin AKP’den farklı düşünmediğine dikkat çeken Müftüoğlu, kıdem tazminatının yerine getirilmesi planlanan fon ile de emekçilerden yapılacak kesintilerin sermayeye devredilmesinin planladığını kaydetti. Emekçilerin örgütlü mücadeleyle hükümete basınç uygulaması gerektiğini bildiren Müftüoğlu, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blokunun da duyarlılık göstermesi gerektiğini söyledi. (İstanbul/DİHA)


FONDAKİ BİRİKİM SERMAYEYE DEVREDİLECEK

Doç. Dr. Gaye Yılmaz Gaye Yılmaz ise işçilerin büyük kısmının kıdem tazminatının yerine konacak fondan yararlanamayacağını, fon adı altında çalışanların üzerinden üretilen birikimin sermayeye devredileceğini kaydetti. Fona ödemelerin işverenler tarafından keyfi bir durumda olacağını dile getiren Yılmaz, kayıt dışı ekonominin de büyüklüğü hesaba katıldığında fonda yapılan birikimin çalışanların kıdem tazminatların çok altında olacağını söyledi. Hükümet tarafından ilerleyen süreçte işverenlere yönelik çıkartılacak olan birçok afla da fona aktarım yapmayan işverenlerin af kapsamına alınabileceğini kaydeden Yılmaz, “En nihayetinde bu birikim buharlaşmış olacak ve işveren bu maliyetten köklü bir biçimde kurtulmuş olacak” dedi.

Tazminat kaldırılarak işçilerin işveren üzerindeki bağlayıcılığının ortadan kaldırılmasının planlandığının söyleyen sendikacı yazar Hasan Köse de bu uygulama ile uzun süredir adım adım hazırlanan taşeron sistemin altyapısının hazırlandığının ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye açlığa sürükleniyor

SONRAKİ HABER

Germencik'te Kürt işçilere ateş açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa