06 Aralık 2014 00:55

‘Hakkınızdan feragat edin işvereni üzmeyelim’

Polatlı’da bulunan Hema Dişli fabrikasında 2005-2009 yılları arasında çalışan ve alacakları ödenmeyen işçiler, aylardır fabrika önünde eylemde.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Ankara

Polatlı’da bulunan Hema Dişli fabrikasında 2005-2009 yılları arasında çalışan ve alacakları ödenmeyen işçiler, aylardır fabrika önünde eylemde. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Davutoğlu’yla görüşme talebiyle Ankara’ya yürüyen işçiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem’e sorunlarını iletmişti. Bakanlığın bu konuda yapacağı bir şey olmadığını savunan müsteşar, işçileri bir avukata yönlendirmişti. İşçilerin görüştüğü o avukat, “İşverene de yazık etmeden” işi halledeceğini belirterek, işçilerden alacaklarının yüzde 30’undan feragat etmelerini istedi. Ayrıca avukatın her işçiden yüzde 10 komisyon talep ettiği iddia edildi.

İşçiler,  Erdem’le gerçekleşen görüşmeyi gazetemize şöyle anlatmıştı: “Bakanlık Müsteşarı Ahmet Bey bizim durumumuza ilişkin not aldı. Durumumuzu bakan beye ileteceğini söyledi. Biz işçi alacaklarının yıllardır verilmediğini, bunun bir an önce çözülmesi gerektiğini anlattık ve gerekli adımın atılmasını istedik. Ancak Ahmet Bey, ‘Bakanlığımızın sizin bu alacaklarınız konusunda yapacağı bir şey yok. Sizin sorununuzun çözümü için çok iyi bir avukata ihtiyacınız var. Benim bildiğim bir avukat var onunla görüşün, size yardımcı olur’ dedi.”

Geçtiğimiz günlerde işçiler, müsteşarın önerdiği avukatla bir araya geldi. Edindiğimiz bilgilere göre Avukat Hüseyin Kaya işçilere, “Sizin alacaklarınızın toplu ödenmesi işvereni de zora sokar. İşverene de yazık etmeden bu işi çözme yolunu bulacağım” dedi.

İşçilere, alacaklarının yüzde 30’luk kısmından feragat ederek ortalama rakamlar talep etmelerini öneren Kaya, hukuki süreç başlatmadan işverenle diyalog çerçevesinde sorunu çözeceğini iddia etti. Kaya işçilere, “Bu konuda işverene yardımcı olursak ödeme yapabileceğini düşünüyorum. Siz de üç beş demeden bunu kabul edin” dedi. Ayrıca avukatın, ödenmesi durumunda her işçiden alacağı paradan yüzde 10 komisyon talep ettiği iddia edildi.

Gazetemize konuşan işçiler, “Bu durum bu şekilde çözülecek bir durum değil gibi geliyor bize. Çözülse bile alacaklarımızın büyük bölümü elimizden gidiyor. Birazından biz feragat edeceğiz, birazını avukata vereceğiz. Onca zaman verdiğimiz emek boşa düşüyor. Ama biz de çaresiziz. Ne yapacağımızı bilemiyoruz” dediler. Aynı sorunu başka işyerlerinde çalışan işçilerin de yaşadığına dikkat çeken işçiler, hükümeti işçi alacakları konusunda işçiyi koruyan bir yasal düzenleme yapmaya çağırdılar.

ÖNCEKİ HABER

Hamitabat’ta mazot peşkeş mi çekildi?

SONRAKİ HABER

Mücadele bizler olmadan bir eksik olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...