05 Aralık 2014 13:12

Mandela ölümünün birinci yılında anıldı

Güney Afrika’da, Nelson Mandela’nın birinci ölüm yıl dönümünde anma törenleri düzenlendi.

Paylaş

Mandela, idari başkent Pretoria’nın devlet başkanlığı sarayının bahçesinde düzenlenen törenle anıldı. Machel ve dava arkadaşı Ahmed Kathrada gibi isimlerin hazır bulunduğu anma programında duygulu anlar yaşandı.

Ahmed Kathrada, “Mandela ile 40’lı yıllarda tanıştık. O zaman üniversite öğrencisiydik. Mandela ile uzun yıllar hapis yattım. 20 yıldan fazla sürede sadece 2 kez kızdığını hatırlarım. Hapisten çıktıktan sonra sıradan bir insan gibi yaşayacağımızı söyledi ve öyle yaptık. Mandela insanları seven bir halk adamıydı.” sözleri ile duygularını paylaştı.

Konuşmaların ardından özgürlük mücadelesine katılan gazi ve bakanların, Mandela’nın dev heykeline çelenk bırakması ile program sona erdi.

Perşembe günü Nelson Mandela sergisi ile başlayan anma programları bir hafta boyunca devam edecek.

Nelson Mandela 1990’lı yıllarda Güney Afrika’nın ırkçılığa dayalı apartheid yönetiminden normalleşmeye geçiş sürecine öncülük etmişti. Mandela, bu mücadelesinde 27 yıl hapis yatmıştı. Nobel Barış Ödüllü Mandela, dünyanın en çok saygı duyulan devlet adamlarından biriydi. 2004 yılında cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmasından sonra kamuoyu önünde çok yer almamıştı. Mandela 1993 yılında Nobel Barış Ödülü almış ve 1994’te Güney Afrika’nın ilk siyah cumhurbaşkanı seçilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ambulansla geldiler, ringle gittiler

SONRAKİ HABER

İlk kez bir Sol Partili eyalet başbakanı seçildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...