05 Aralık 2014 13:01

Ambulansla geldiler, ringle gittiler

Kobanê’de yaşanan çatışmalar sırasında yaralanan ve Urfa’da tedavi gören Kobanêli 6 yaralı, 3 refakatçi ve kaldıkları bağ evinin sahibi 2 gün önce yapılan operasyonla gözaltına alındı. 112 Acil servis aracıyla Urfa’ya getirilen ve AFAD kayıtları bulunan Kobanêliler, tedavilerinin devam etmesi gerekirken evde kullandıkları tekerlekli sandalye ve ilaçlar dahi suç unsuru sayıldı. 4 yaralı ve kaldıkları bağ evinin sahibi Mustafa Çiçek, “Yasa dışı silahlı örgüt üyesi” oldukları iddiasıyla tutuklandı.

Paylaş

Tutuklanan yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğunu bilgisini veren Avukat Bekir Benek, yaralılardan ikisinin ameliyat olması gerektiğini ve hapishane koşullarının hayati tehlike oluşturabileceği uyarısı yaptı.

‘GÜNDEMİ DEĞİŞTİREBİLMEK İÇİN’

Benek, IŞİD’in bombalı araçla 29 Kasım’da Mürşitpınar sınır kapısından Kobanê’ye saldırması ve Türkiye topraklarında bulunan TMO’dan saldırmasının ardından AKP’nin gündemi değiştirmek adına bu operasyonları yaptığı değerlendirmesinde bulundu. Benek, “Bu operasyonun hukuki bir tarafı yok, dosyada bir delil filan yok, temel amacı IŞİD’in Türkiye topraklarına yaptığı saldırıyı gündemden düşürmek ve dikkatleri farklı bir yöne çekmeye amaçlıdır” dedi.

‘BÜTÜN URFA BU SUÇU İŞLİYOR’

Kobanêli yaralıların yanında bağ evi sahibinin tutuklanması için herhangi suç unsurunun bulunmadığını vurgulayan Bekir Benek, “Eğer Kobanêli Kürt kardeşini evinde barındırmak suç ise bu suçu tüm Urfa halkı işliyor. Çünkü yüz binlerce Kobanêli Urfa ve Suruç halkının yardımıyla burada barınıyor. Burada amaçlanan gündemi değiştirmek olduğu gibi dayanışma ruhunu da bertaraf etmeye çalışmaktır” dedi.

DAVUTOĞLU DA SUÇLU MU?

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçtiğimiz günlerde Urfa ziyareti sırasında Kobanêlilerle bir araya gelerek, “Burada evinizdesiniz. Türkiye evinizdir” demişti. Bu konuya atıfta bulunan Benek, “Tutuklananlar yasadışı yollarla gelmedi. AFAD kayıtları var, devletin ambulansıyla gelip devletin hastanesinde tedavi oldular. Eğer bütün bunlar suç ise bu suçun başını AKP Hükümeti, Kobanêlilere evinizdesiniz diyen Davutoğlu ve Sağlık Bakanlığı işlemektedir” ifadelerini kullandı.
Benek, “Olayın özüne gelince yasa dışı yollarla gelen yaralıların hastanelerde tedavisi yapıldıktan sonra yakalanmamaları maksadıyla özel yerlere götürüldükleri bir ibare var. Yaralı oldukları için ve tedavileri devam etmesi gerektiği için taburcu edildikten sonra tedavileri devam etsin diye evde barınarak tedavileri sürdürülmeye çalışıldı. Kaçak değil ki bunlar dosyada kriminal açıdan suç unsuru yok” diye konuştu.

‘CEZAEVİ ÖLÜM DEMEKTİR’

Tutuklanan Kobanêlilerden ikisinin ameliyat olması gerektiğini söyleyen Benek, “İkisine ameliyat için tarih verildi. Çarşamba günü ameliyat olmaları gerekiyordu ama geçti, aynı zamanda günlük olarak belli pansumanlarının olması lazım. Cezaevine göndermek demek onları ölümü göndermek demektir. Hasta tutukluların salıverilmesini talep ediyorsak yaralıların tedavilerinin yapılabilmesi için tutukluların hallerine son verilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Petroldeki düşüş sıkıntı habercisi

SONRAKİ HABER

Mandela ölümünün birinci yılında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...