05 Aralık 2014 12:56

Petroldeki düşüş sıkıntı habercisi

Petrol fiyatları sürekli düşmeye devam ediyor. ORSAM’ın petrol fiyatlarındaki düşüş üzerine hazırladığı rapora göre, petrol fiyatlarındaki gerileme, petrol ihraç eden ülkeler açısından sıkıntılı günlerin habercisi oldu. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan politik istikrarsızlıklar ülkeleri ciddi ekonomik problemlerle karşı karşıya bırakmışken, petrol fiyatlarındaki düşüş ekonomilerin küçülmesine yol açacak.

Paylaş

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), “Petrol Fiyatlarındaki Düşüş ve Ortadoğu Ekonomilerine Etkileri” üzerine yayımlanan raporu açıkladı. Rapora göre, petrol fiyatlarında son dört ay içerisinde hızlı bir düşüş yaşandı ve Brent Tipi Petrolün varil fiyatı kasım ayı başlarında son 4 yıldan beri ilk kez 80 doların altına indi. 27 Kasım’da Viyana’da yapılan OPEC toplantısından petrol arzının azaltılmayacağı kararı fiyatın 71 doları görmesine yol açtı.

MISIR VE TUNUS ETKİLENECEK

Son dönemde yaşanan petrol fiyatlarındaki gerilemenin yaratacağı ekonomik etkiler Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülkeleri özelinde değerlendirildiğinde, petrol ihraç eden ülkeler ve ithal eden ülkeler açısından farklılıklar arz edecek. Petrol ithal eden ülkelerin, petrol fiyatlarındaki düşmeden cari işlem dengesi ve enflasyon açısından olumlu yönde etkileneceği beklenebilecek.

Ancak yapılan çalışmalarda bölgede petrol ihracatçısı olmayan ülkelerin de fiyat şoklarından etkilendiği ortaya konuldu. Fiyatlardaki düşüş petrol ihracatçısı ülkelerde talep daralmasını beraberinde getireceğinden bu ülkelerde ihracat yapan ekonomiler de olumsuz yönde etkilenebilecek. Halihazırda bölgede yaşanan iç savaş nedeni ile çökmüş olan Suriye ekonomisi ve mülteci akınına uğramış Ürdün ve Lübnan’ı da olumsuz yönde etkiledi. Petrol ihracatçısı ülkelerden iş gücü geliri elde eden Mısır ve Tunus’un gelirlerinde bir azalma muhtemel olacak. Bu ülkeler henüz geçiş sürecinin yaratmış olduğu ekonomik maliyeti, yüksek kamu açıkları ve cari işlem açıkları daha da kötüleşmesine neden olabilecek. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Çalışan 5 bin anneye bin lira çocuk yardımı

SONRAKİ HABER

Ambulansla geldiler, ringle gittiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...