5 Aralık 2014 11:54

Reform dediler eğitimi yediler

Eğitim Sen’in 19. Milli Eğitim Şûrası için hazırladığı alternatif raporda 2005 yılından beri hükümetin “reform” adı altında yaptığı değişikliklerin, din derslerinin eğitimdeki yerinin arttırma ve “muhafazakar nesil yetiştirme” planına hizmet ettiği vurgulanıyor.

Reform dediler eğitimi yediler

Berivan BALKAY
Ankara

Rapora göre, 2005 yılında başlayan ve 2006-2007 eğitim öğretim yılında “reform” denilerek tamamen yenilenen eğitim müfredatında insan hakları dersleri kaldırılırken, din derslerinin saatleri arttırıldı ve zorunlu hale getirildi.

DİN EĞİTİMİ BASKI VE DENETİM DEMEK

Laik eğitime ilişkin araştırmaların yer aldığı raporda, devletin tüm din ve inançlara eşit mesafede olması gerektiği belirtiliyor. Dinsel bir eğitim anlayışının ayrışmayı derinleştireceği kaydedilen raporda, bunun iktidarın toplum üzerindeki denetim, yönlendirme ve baskıların giderek artacağı anlamına geldiği vurgulanıyor. Din-eğitim ilişkisini belirleyenin din-devlet ilişkisi olduğuna dikkat çekilen raporda, eğitimin laik bir biçimde ve bilimsel bilgiler üzerine kurulmak zorunda olduğu ifade ediliyor.

ÇOCUKLAR AYRIŞTIRILIYOR

Laik eğitimin bilimsel, sorgulayan ve araştıran bir sistem olduğu, ancak dini eğitimin ön kabule dayanan ve eleştiri kabul etmeyen bir eğitim biçimi olduğu belirtilen raporda, karma eğitimin de laik eğitim sisteminden ayrı düşünülemeyeceğinin altı çiziliyor. Raporda, eğitimde kız ve erkek çocukların dini gerekçelerle ayrı tutulması, çocukların sağlığı bakımından endişe verici olarak niteleniyor. Okulların, eğitimin yanı sıra çocukların sosyalleşeceği bir alan olduğuna vurgu yapılan raporda, zorunlu din derslerinin kaldırılması gerektiği ifade ediliyor.

‘ADETA BİR İSTİSMAR’

Raporda ayrıca 2012 yılında yasallaşan 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte çocukların soyut düşüncelerinin gelişiminin önünün kesildiği belirtiliyor. Sistemle, temel eğitimden erken mezun olan çocukların iş gücü piyasasına sunulmasının önünün açıldığı ifade edilen raporda, bu değişiklikler “Adeta bir çocuk istismarı örneği” şeklinde nitelendiriliyor.

4+4+4 sistemiyle hayat bilgisi, fen bilimleri gibi derslerin hem niteliği hem de haftalık saati düşürülürken, zorunlu din derslerinin yanına ayrıca seçmeli din derslerinin de eklendiği görülüyor. Müzik ve resim gibi sanat derslerinin çocuk gelişiminde daha etkili olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmışken hükümetin din dersi saatlerini artırarak dindar bir nesil yetiştirme planını yaptığı açıkça ortada. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et