05 Aralık 2014 10:41

Madencilerden geriye acı hikayeleri kaldı

Karaman'ın Ermenek ilçesinde 28 Ekim'de yaşanan maden faciasında yer altında mahsur kalan ve hayatını kaybeden 5 işçi daha bugün toprağa verildi. Bugün öğle namazına müteakip Ermenek Ahmet Keleşoğlu Camii'nde 5 işçi için toplu cenaze namazı kılındı. Cenazeye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da katıldı. Cenaze töreninin ardından 5 maden işçisi köylerinde son yolculuklarına uğurlandı. Toprağa verilen işçilerin birbirinden acı hikayeleri ise unutulmayacak birer acı olarak kayıtlara geçti.

Paylaş

Dün yer altından son 5 işçinin daha cansız bedenleri çıkarılmıştı. Ankara Adli Tıp Kurumu'nda DNA tesleri ile yapılan kimlik tespitinin ardından bugün 3 çocuk babası Ali Haznedar (34), 3 çocuk babası Mehmet Özcan (35), bir çocuk babası Hasan Tuncer (40), 3 çocuk babası Kamil Yaman (36) ve bir çocuk babası Hüseyin Gültekin (30) için Ermenek Ahmet Keleşoğlu Camii'nde toplu cenaze töreni düzenlendi.

Cansız bedenine ulaşılan madencilerden Hüseyin Gültekin'in babası Hasan Gültekin (60) damadı Tezcan Gökçe'nin (39) ardından oğlu Hüseyin Gültekin' bugün göz yaşları içinde toprağa verdi. Hasan Gültekin, 19 Kasım'da yine madenden cansız bedeni çıkarılan damadı Tezcan Gökçe'yi toprağa vermişti. Damadını göz yaşlarıyla defneden baba Gültekin, 16 gün sonra da oğlu Hüseyin Gültekin'i ebediyete uğurladı.

BİR YILLIK EVLİ MADENCİ, OĞLUNU GÖREMEDEN HAYATINI KAYBETTİ

Maden ocağında hayatını kaybeden ve bir yıllık evli olan Hüseyin Gültekin, maden faciasından saatler sonra baba oldu ancak mutlu haberi alamadı. Madencinin eşi Ayşe Gültekin ise doğum yaptığında eşinin yeraltında mahsur kaldığını bilmiyordu. Maden ocağını ziyarete gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, yer altında mahsur kalan Gültekin'in baba olduğu haberini alınca Ermenek Devlet Hastanesi'nde doğum yapan talihsiz anneyi ziyaret etmişti. Ayşe Gültekin, 3 kilo 200 gram doğan çocuğuna Hüseyin Arda ismini vermişti.

İKİ KARDEŞ YAN YANA DEFNEDİLDİ

Ermenek'te maden faciasında en büyük dramlardan birin belki de Haznedar ailesi yaşadı. Madenda mahsur kalan iki kardeş olan Ali Haznedar (34) ile kardeşi Kerim Haznedar (30) hayatını kaybetti. Yer altından cansız çıkarılan iki işçiden biri de Kerim Haznedar idi. Kerim, facianın 8. gününde İsa Gözbaşı ile birlikte Aşağıçağlar köyünde defnedilmişti. Cenaze töreninde acılı Baba Şükrü Haznedar, Bakan Lütfi Elvan ve Taner Yıldız'a seslenerek "Sayın bakan beyim, bunu yapanların cezası verilecek mi verilmeyecek mi? Bunların cezasını siz mi vereceksiniz yoksa ben mi vereyim, bakanım bana cevap verin!" sözleriyle sitem etmişti. O gün bir oğlu hala yer altında olan baba, ikinci acı haberi ise dün aldı. Madenden cansız bedeni çıkarılan son 4 işçiden biri ise Ali Haznedar'a aitti. Ali Haznedar da kardeşinin yanına defnedildi.

Bu arada Ali Haznedar'ın tabutunun üzerine konulan madenci bareti ve çocuk patikleri görenleri duygulandırdı. Haznedar'ın eşinin hamile olduğu için tabutuna bebek patikleri konulduğu öğrenildi. Haznedar'ın 7 kız kardeşinin yaktığı ağıtlar yürekleri dağladı.

VASİYETİNDE 'ÖLÜRSEM ANNEMİN YANINA KOYUN' DEMİŞ

Bugün son yolculuğuna uğurlanan işçilerden 3 çocuk babası Mehmet Özcan, faciadan bir kaç gün önce eşine 'Ölürsem beni annemin babamın yanına gömün' dediği ortaya çıkmıştı. Bugünkü toplu cenaze töreninde madencinin 10 yaşındaki çocuğu Hüseyin Özcan bayıldı. 10 yaşındaki çocuğun fenalık geçirdiğini fark eden Ermenek Kaymakamı Eyyüp Güngör, sağlık görevlilerine haber vererek çocuğa ilk müdahaleyi yaptı.

O GÜN AZIĞINA 4 ELMA KOYABİLMİŞ

Maden kazasında hayatını kaybeden işçilerden bir çocuk babası Hasan Tuncer (40), facianın yaşandığı gün öğle yemeği olarak azığına yalnızca 3 elma koyabilmiş. Madencinin eşi Rahime Tuncer, eşini işe uğurladığı son günü şu sözlerle anlatmıştı: "Patronları ‘Artık yemek vermeyeceğiz’ demiş. Yer altında karanlıkta ve kömür pisliğinde sofraya oturacakları için benden basit yiyebileceği bir şeyler talep etti. O gün azığına 2 tane elma koydum. ‘Arkadaşlarımın da belki canı çeker’ deyince 2 tane daha ekledim. Çocuğumun meyve suyunu da koyacaktım ama 'Arkadaşlarımın canı çeker' deyip almadı." Madenci Tuncer'in, olay günü su baskını nedeniyle oluşan gürültüyü duyup ocaktan çıktığı ancak arkadaşlarını kurtarmak için tekrar madene girdiği ifade ediliyor.

ÖZÜRLÜ AĞABEYİ İÇİN TARIM İŞİNİ BIRAKIP MADENE GİRDİ

Bugün defnedilen işçilerden Kamil Yaman, iki yıl öncesine kadar çeşitli şehirlerde tarım işçisi olarak çalışıyordu. Ailesine yakın olmak ve özürlü ağabeyine bakmak için iki yıl önce madende çalışmaya başlamıştı. 12 yaşında Mehmet, 7 yaşında Muhammet, 2 yaşında Mert adında 3 çocuk babası olan Yaman, Karaman'ın Başyayla ilçesi Başyaka Köyü'nde toprağa verildi. (CİHAN)

 

ÖNCEKİ HABER

Bursa'da doğalgaz kazası

SONRAKİ HABER

‘AKP sıkıyönetim yasasını getirmek istiyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...