05 Aralık 2014 09:58

Urla Ovacık, Yırca olmasın

Rüzgar Enerji Santrali (RES) direkleri için ormanlık alanda ağaç kesimi yapılmak istenen Urla Ovacık köyü ormanına kepçeler girdi. Köylülerin bu duruma tepki göstermesi üzerine orman şefliği kesimin ertelendiğini açıklamak zorunda kaldı. Buna karşın orman idaresi kesilecek ağaçları kırmızı boya ile işaretlemeye devam etti.

Paylaş

Urla’ya bağlı 40 haneli Ovacık köyü Arapdağı bölgesinde kurulmak istenen 12 RES direği için yaklaşık 300 ağacın kesilmesi gündemde. Haftalardır bu ağaç katliamını engellemek için mücadele veren köylüler, işlemin yürütmesinin durdurulması için hukuki süreç de başlattı.

İZİNLER YOK HÜKMÜNDE

RES için verilen “ÇED gerekli değildir” raporu, üretim lisansı, imar planları ve orman kesim iznine karşı davalar açan EGEÇEP Hukuk Komisyonu Üyesi Av. Hande Atay, RES bölgesindeki ormanlık alanda 50-100 yaşında kızılçam ağaçları ile özel mülkiyetlerdeki zeytin ağaçlarının da bulunduğu yaklaşık 300 ağacın kırmızı boyayla numaralandırıldığını belirtti. “ÇED gerekli değildir” kararının iptali ile ilgili İzmir 5. İdare Mahkemesine dava açtıklarını kaydeden Atay, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesinin an meselesi olduğunu ifade etti. Atay, “Devletin koruması altındaki ormanlık alanda, proje sahibi şirkete ait tüm izinlerin, ön izin süresi dolmuştur. Bu izinler yok hükmündedir. Ormanlık alana yapılacak müdahalede bütün yetkililer sorumludur” dedi.  

‘EKOLOJİK KIRIMI ÖNLEYİN’

Atay dilekçesinde, Soma Yırca köyündeki zeytin katliamına da dikkat çekerek; “Benzer bir ağaç kıyımı ve orman katliamı yaşanmaması için, proje hakkında açılmış davalar göz önünde bulundurularak ormana zarar verecek her türlü eylem ve müdahalesine karşı önlem alınmasını, yine Yırca örneğinde görüldüğü üzere şirketin özel güvenliği tarafından bölge halkına yönelebilecek şiddete karşı bölge halkının can ve mal güvenliği için kolluk kuvvetlerince önlem alınmasını, geri dönüşü olmayan zararları ve olası bir ekolojik kırımı önlemek adına yargı kararları sonuçlanıncaya kadar şirketin faaliyetlerine izin verilmemesini” istedi.

EGEÇEP yaptığı açıklamada, ağaç katliamına karşı yetkilileri harekete geçirmeye çağırdı.(İzmir/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Dink ailesi istihbarat kayıtlarını istedi

SONRAKİ HABER

Nefes alamıyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...