05 Aralık 2014 01:04

2 asgari ücreti uygulayan yok

Torba yasa 11 Eylül 2014’de yürürlüğe girdiğinde belli iyileştirmeler nedeniyle madenciler arasında umut da yaratmıştı. Bunun başlıca nedeni, yasada yer alan “En az 2 asgari ücret ödenecek” maddesiydi. Düşük ücretle çalıştırılan madencilerin umudu fazla sürmedi. Çünkü hükümetin çıkardığı bu yasaya ne devlet kurumu olan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ne de özel sektör patronları uydu.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

TTK yasayı kendi zorlama yorumuyla değerlendirerek uygulamadı. Sendikal kazanımlar, ikramiye ve sosyal haklar bu taban ücretin üzerine eklenmesi gerekirken TTK bu sosyal hakları da dahil ederek 2 asgari ücret ödemeye başladı. Zonguldak’ta Hattat Holdinge bağlı Hema madende çalışan işçiler de yasanın uygulanmaya başladığı ilk ay iki asgari ücret üzerinden ücretlerini aldı. Ancak ikinci ay ücretlerini almaya gittiklerinde hesaplarına 10 TL, 20 TL gibi komik ücretler yatırıldı. Buna isyan eden işçiler yaptıkları eylem sonunda ücretlerini aldı almasına ancak 2 asgari ücret değil yasa uygulamadan önceki ücretleri alındı.

İŞÇİYE MUVAFAKATNAME İMZALATILDI

Bu ödeme de ancak patronun dayattığı, GMİS’in de kabul ettiği muvafakatnamenin imzalanması ile yapıldı. İşçilere imzalatılan “03.10.2014 tarihinde aldığım maaş ücretimin içinde 1.538,46 TL maaşımda 404,65 TL avans mevcut olduğunu, ödenen avansın alacağım maaşımın kesilmesinin yerine ileride tahakkuk edebilecek maaş dışı doğmuş/ doğacak alacaklarım, ihbar ve kıdem tazminatı ve benzeri alacaklarımdan mahsuben yapılmasını gayrikabili rucu beyan kabul ve talep ederim” yazılı muvafakatnameyi işçiler, “Yasal ve hukuki haklarımızı saklı tutarak imzalıyoruz ” şerhini koyarak imzaladı. Patron tepki gösteren işçilere ise “İtirazınız varsa mahkemeye gidin” dedi.
Yasanın delindiği bir başka il ise Elazığ oldu. Elazığ krom madenlerinde çalışan işçilerin banka hesaplarına 1800 lira yatsa da, “bir şekilde” işçiler bu paranın ancak 1500 lirasını çekebildi. 300 lirası ise yeniden patronların kasasına döndü.

ÖNCEKİ HABER

Birileri tarafından ‘güzel’ öldürülüyoruz!

SONRAKİ HABER

Ölümüne mücadele

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...