Limoncu muzda aradığını bulamadı
Çukurova bölgesinde limon üretiminden vazgeçip muz üretimine başlayan üreticiler pişman. Özellikle limondan alınmayan verimin muzdan alınmaya çalışıldığını söyleyen üreticilerden Mehmet Nalpara, muzun sera topraklarının dengesini bozduğunu dile getirdi.

Erdoğan ALAYUMAT
Mersin
Tüm Üretici Köylüleri Sendikası (Tüm Köy Sen) Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Sedat Başkavak hükümetin tarımda taban fiyat uygulamasına gitmesi gerektiğini uygulanacak olan taban fiyatın da üreticiler tarafından belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Üreticiler, hükümetin dış politikasının narenciye ihracatını olumsuz etkilediğini, kendilerinin de bu durumdan olumsuz etkilendiğini vurguluyor.
Limon Üreticisi Yüksel Koç, limon fiyatlarının 40 ile 75 kuruşa kadar düşmesinin ve üretilen ürünün pazarda yer bulamamasının üreticileri olumsuz etkilediğini dile getirdi. Limondan eskisi gibi kazanamadıklarını ve iflasın eşiğine geldiklerini aktardı.
Limondan verim alamadıkları için muz seracılığına geçtiklerini belirten Koç, “Yapacak başka bir işimiz yok bu yüzden muz üretiyoruz” diye belirtti.
Limon bahçelerinde bulunan limon ağaçlarının kesilip yerine muz ağaçlarının dikildiğini kaydeden üreticilerden Mehmet Nalpara, toprağın da dengesinin bozulduğunu ve seralardan kaynaklı etrafa pis kokuların saçıldığını belirtti.
ÜRETİCİNİN ÇARESİZLİĞİNİN NEDENİ
Narenciye fiyatlarının çok düşmesini değerlendiren Sedat Başkavak, “Ürün fiyatlarını belirleyen borsanın kimin borsası olduğunu sormak gerekir. Ürünü üreten üretici köylü, borsayı kuran tüccar dolayısı ile tüccarın söz sahibi olduğu borsada elbette ki ürünü daha ucuza alıp daha pahalıya satmayı tercih edecektir” dedi.
Türkiye’de ürettiği ürünün fiyatını belirleyemeyen tek kesimin üretici köylüler olduğunu, bunun haricinde herkesin ürettiği ürünün fiyatını belirleyip üzerine de fiyat etiketini yazdığını ifade eden Başkavak, üretici köylülerin kendi öz örgütlülüğü olmadığı için de ürettiği ürünün fiyatını belirleyemediğini kaydetti.
Başkavak tarım ihraç edilen ülkelere yönelik dış politikanın da üreticilere olumsuz yansıdığına dikkat çekti.
NARENCİYEDE FİYAT DİPTE, ÜRETİCİ PERİŞAN
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, özellikle mandalina ve limon ihracatında tıkanma ve mandalinada üretim artışı nedeniyle üretici fiyatlarının dibe vurduğunu bildirdi.
Bayraktar, üretici fiyatlarının kasım ayında mandalinada yüzde 40 azalmayla kilogramda 50 kuruştan 30 kuruşa, limonda yüzde 15.49 azalmayla 1 lira 7 kuruştan 90 kuruşa indiğini, hasadına kasım ayında başlanan portakalda ise üretici fiyatının kilogramda 42 kuruş olduğunu belirtti.
Bayraktar, yapılması gerekenleri ise şu başlıklarla özetledi:
*İhracat iadeleri yeterli miktarda ve zamanında ödenmeli,
* Dış pazarda rekabet gücünün artırılabilmesi için maliyetler düşürülmeli, gübre, mazot, ilaç, elektrik gibi üretim girdileri desteklenmeli,
* Depolama, ambalajlama, nakliye giderleri desteklenmeli,
*Girdiler üzerindeki KDV ve ÖTV oranları indirilmeli,
* Tanıtım faaliyetleri ve iç tüketim artırılmalı,
* Yeni pazarlar bulunmalı.
Evrensel'i Takip Et