04 Aralık 2014 19:02

Madenle ilgili ILO Sözleşmesi TBMM'de onaylandı

TBMM Genel Kurulu’nda, 650 sıra sayılı İLO'nun 176 sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesinin Onaylanmasını Uygun Bulan Yasa Tasarısı onaylanarak yasalaştı.

Paylaş

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. İlk olarak gündem dışı söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 2013 raporlarına göre, 7, 8 milyon engelli vatandaşın yüzde 78'inin iş gücüne dahil olmadığını belirterek, engelli vatandaşların yüzde 36'sının okuma yazma bilmediğine, okuma yazma bilenlerin de sadece 2'sinin yüksekokula gittiğine söyledi.

4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle konuşan CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ise, Soma ve Ermenek'te yaşanan maden facialarına dikkat çekerek, "İşveren ikinci derece sorumludur. Türkiye'de ise birinci derecede çalışanlar sorumlu oluyor. Ölenler öldükleriyle kalıyor, ölmeyenler de hapishanelere giriyor" dedi.

Daha sonra, MHP'nin Mersin'in sorunları; HDP'nin engellilerle ilgili; CHP'nin Soma Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'nin özelleştirilmesiyle ilgili araştırma önergeleri görüşüldü. Yapılan oylamada önergelerin gündeme alınması reddedildi.

Grup önerilerinin ardından gündeme geçilerek, dün geneli üzerinde görüşmeleri tamamlanan 650 sıra sayılı İLO'nun 176 sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesinin Onaylanmasını Uygun Bulan Yasa Tasarısı'nı görüşmeye başladı. Görüşmenin ardından, 650 sıra sayılı İLO'nun 176 sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesinin Onaylanmasını Uygun Bulan Yasa Tasarısı onaylandı.

ILO SÖZLEŞMESİ NELER GETİRİYOR

Maden güvenliği konusunda uluslararası bir sözleşme olan ILO 176 Sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi, işverenin maden iş yerlerinde güvenlik ve sağlığa ilişkin risklerin ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesine yönelik tedbirleri almasını öngörüyor. Sözleşmeyle gelen bir diğer önemli gelişme ise, işçilere, güvenlik ve sağlıkla ilgili endişe teşkil eden bir durum oluştuğunda, inceleme ve denetimlerin yapılmasını talep edebilme hakkı tanıması olarak gösteriliyor. (ANKARA)

 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Gangnam Style YouTube’un sayacını bozdu

SONRAKİ HABER

İspanya’da tribünler karıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa