04 Aralık 2014 16:31

ABD’nin gözü Libya’da mı?

ABD, Muammer Kaddafi’nin 2011’de devrilmesinin ardından gözünü ayırmadığı Libya’da IŞİD örgütünün eğitim kampları kurduğunu söyledi. Kampların Washington tarafından yakından izlendiği açıklandı.

Paylaş

Geçtiğimiz hafta da Londra’da yayın yapan Al Kuds al Arabi gazetesi ABD’nin ‘IŞİD’e yönelik olduğu’ gerekçesiyle Libya’yı havadan vurmak için Cezayir, Mısır ve Tunus’tan askeri tesislerini ve hava sahasını açmasını istediği iddiasını gündeme getirmişti.

GENERALDEN LİBYA AÇIKLAMASI

ABD ordusunun Afrika Birlikleri Komutanı General David Rodriguez, IŞİD kamplarında yüzlerce militanın eğitiliyor olabileceğini belirtti. Libya’nın doğusundaki eğitim kamplarında birkaç yüz IŞİD üyesinin olabileceğini belirten Rodriguez, “Sadece gözlemlemeye devam etmeli ve daha da büyüyüp büyümeyeceğini görmek için dikkatli bir biçimde gelecekte neler olacağına bakmalıyız” dedi.

Rodriguez, IŞİD’in eğitim kamplarının ‘şimdilik’ ABD güçlerinin potansiyel bir hedefi olmadığını savundu. “Kamplara eğitim ve lojistik destek için gelen militanlar olduğunu biliyoruz” diyen Rodriguez, gelişmelerin hangi yönde seyredeceğine göre tutum alacaklarını ifade etti. ABD, kamplarda eğitim alanların, Irak ve Suriye’de geniş bölgeleri kontrol altında tutan IŞİD militanlarıyla ne derece bağlantılı olduklarını da takip ettiklerini de söyledi.

İÇ KARIŞIKLIKLAR ÜLKESİ

Libya, rakip aşiretlerin ve siyasi oluşumların silahlı çatışma alanı haline gelmiş durumda. Ülkenin en büyük ikinci şehri olan Bingazi de radikal İslamcı militanların kontrolü altında. Kaddafi’nin devrilmesinden sonra Libya’da ordu standartlarında bir askeri yapı kalmadı ve sahada farklı siyasi ajandaları olan birbirinden bağımsız silahlı milisler hakim olmaya başladı.

Son olarak Libya’daki radikal İslamcı gruplar IŞİD’i desteklediklerini açıklamışlardı.

‘LİBYA’YI VURMAK İÇİN TESİS İSTEDİ’

ABD’nin Libya’ya yönelik müdahale içerisinde bulunduğunu iddia eden ve pazartesi günü Evrensel’in yayınladığı Al Kuds al Arabi başyazısında ise şu ifadeler yer almıştı: “İstihbarat raporları ABD’nin, IŞİD’e karşı Libya’ya komşu olan Cezayir, Mısır ve Tunus’tan askeri tesislerini ve hava sahasını açmasını, aynı zamanda bombalamalar esnasında yaralılar için diğer tesislerin açılmasını istedi. Cezayir’de yayın yapan el Ahkbar gazetesine perşembe günü bilgi veren bir kaynak, Libya’da IŞİD’e karşı yeni bir cephenin açılması noktasında ciddi planları olduğunu söyledi. Bu örgüt petrol zengini bu ülkede nüfuzunu artırmaktadır. Aylardan beri operasyon hazırlıkları devam ettiği durumda Amerika’nın Mısır, Cezayir ve Tunus’tan talepleri arasında hava sahasının yanı sıra havaalanlarını Amerikan savaş uçaklarına açma da bulunuyor. Aynı kaynaklara göre Amerikalılar iki istekte bulundu. Bunlardan birincisi Birleşmiş Milletlerin onayı ile Cezayir ve Mısır ordusundan sınırlı bir kara kuvveti girişi. İkincisi ise Libya’ya yönelik hava bombardımanının yapılabilmesi için Cruise füzeleri taşıyan savaş gemileri ve denizaltılar için gerekli imkanların sağlanması.” (DIŞ HABERLER)

 

ABD'DEN LİBYA'YA MÜDAHALE HAMLESİ

 

ÖNCEKİ HABER

Zafer Çağlayan dinlendi

SONRAKİ HABER

Yavuz Bingöl sokağının adı Berkin Elvan oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...