04 Aralık 2014 07:00

3. havalimanı için mezarlığı şantiyeye çevirdiler

İstanbul’da 3. havalimanı ve 3. köprü çalışmalarından, Eyüp’e bağlı 7 köy olumsuz yönde etkileniyor. İhsaniye Köyü’ndeki 130 yıllık mezarlık, havalimanı inşaatında faaliyet gösteren taşeron şirket, Kartal Madencilik tarafından şantiyeye çevrildi.

Paylaş

Uğur ZENGİN
Tolga Alp TURGUT
İstanbul

İstanbul’da 3. havalimanı ve 3. köprü çalışmalarından, Eyüp’e bağlı 7 köy olumsuz yönde etkileniyor. İhsaniye Köyü’ndeki 130 yıllık mezarlık, havalimanı inşaatında faaliyet gösteren taşeron şirket, Kartal Madencilik tarafından şantiyeye çevrildi. Bu bölgedeki köylerde sık sık elektrik kesintisi yaşanıyor, çocuklar vızır vızır çalışan hafriyat kamyonlarının arasından okula gitmeye çalışıyor. Ağaçlı Köyü’nde ise 24 saat aralıksız çalışan kamyonlar, inşaata kum çekiyor.

130 YILLIK MEZARLIK ŞANTİYE ALANI

İhsaniye Köyü’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’ne ait arazide bulunan 130 yıllık mezarlık, havalimanında faaliyet gösteren taşeron şirket Kartal Madencilik tarafından şantiyeye çevrildi. Şantiyeye çevrilen mezarlığın aile mezarlığı olduğunu söyleyen yöre halkından Müesser Karaca, “Uykularım kaçıyor” dedi. Durumu öğrendikten sonra Mezarlıklar Müdürlüğü’ne dilekçe vererek itiraz eden Karaca, “Birkaç gündür müdürlükten gelip ölçüm yapıyorlar. Şirket daha önce çıkacağını söyledi, ancak çıkmadı” diye konuştu. Karaca ile görüşmemiz sırasında mezarlığa gelen ve kendisini şirket yetkilisi diyerek tanıtan Akın Kartal, iddialarla ilgili “Vicdanım rahat değil” dedi.

1100 nüfuslu Ağaçlı Köyü acele kamulaştırma kararına itiraz etmesinin ardından pek çok sıkıntı yaşamaya başladı. Köyde Kutman Madencilik tarafından “Özel ağaçlandırma sahası” adı verilen alanda günde binlerce kamyon sahilden kum çekiyor. Köy içinden dağa doğru çıkan bu kamyonların çektiği kumları nereye götürüldüğü ise halktan gizleniyor. Köylülerin bölgeye girişi ve alanın üzerinde hava uçuşu yapılmasının da yasaklandığını öğreniyoruz. Bu alana dair öğrenebildiğimiz tek şey, tepeden gelen dinamit sesleri.

KAHVENİN İÇİNDE ELEKTRİK KESİLDİ

Köyün içinde bir kahvenin içindeyken elektrikler kesiliyor. Kahve sahibi hemen ışıldağı açıyor. Ağaçlı köyünde sık sık elektrik kesintisi yaşanıyor. Ağaçlı Köyü  Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Yöneticisi Nezih Beceral “Yukarı köyde elektrik varken, bizde 10 saatlik bir kesinti yaşandı. Elektrik idaresini aradığımızda ‘Sorun görünmüyor’ dendi” diye konuştu. Beceral, “Bir arkadaşım köy ormanından TEDAŞ arabasının çıktığını söyledi. Biz elektriğin bilinçli kesildiğini düşünüyoruz” diye iddia etti.
Köydeki öğrenciler, okula giderken kamyonların arasında her gün ezilme tehlikesi yaşıyor.

14 ARALIK’TA EYLEM VAR

TOKİ, Ağaçlı halkının toprağını ortalama 175 bin lira birim fiyat vererek almak istiyor. Ancak köylüler buna karşı çıkarak “Toprağımızı satmayacağız” diyor. “Şehre ancak açlıktan ölmemek için gideriz” diyen köy halkı arasında sürgüne en çok kadınlar direniyor. Kuzey Ormanları Savunması’ndan Hasan Fazıl Afacan, doğadaki tahribata dikkat çekerek “Buraya her geldiğimizde farklı bir tahribat var. Köyü yılan ve böcek bastı. Buradaki ekolojik denge bozuluyor” dedi. Ağaçlı köyü halkı, yaşananları protesto etmek amacıyla 14 Aralık’ta eylem gerçekleştirecek.

ÖNCEKİ HABER

MGK'den 'cemaatler' açıklaması

SONRAKİ HABER

AKP'nin hedefindeki 4 savcı görevden alınacak iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...