04 Aralık 2014 06:23

Yandaş medyada baraj 'kumpas'ı

Hükümete yakın Sabah Gazetesi, Anayasa Mahkemesinin yüzde 10 seçim barajını gündemine almasını, "hükümete karşı üst akıl tarafından organize edilmiş kumpas" manşetiyle verdi. Yeni Şafak ve Star Gazeteleri de iki gündür aynı konuyu işleyerek, "Seçim barajının Anayasa Mahkemesi'nin gündemine gelmesiyle çözüm sürecinin zora sokulmak istendiği"ni öne sürdü.

Paylaş

Hükümete yakın Sabah Gazetesi, Anayasa Mahkemesinin yüzde 10 seçim barajını gündemine almasını, "hükümete karşı üst akıl tarafından organize edilmiş kumpas" manşetiyle verdi. Yeni Şafak ve Star Gazeteleri de iki gündür aynı konuyu işleyerek, "Seçim barajının Anayasa Mahkemesi'nin gündemine gelmesiyle çözüm sürecinin zora sokulmak istendiği"ni öne sürdü.

Anayasa Mahkemesinin yapılan bireysel başvuru üzerine gündemine aldığı yüzde 10 seçim barajına ilişkin hükümetin duyduğu rahatsızlık artıyor. Hükümet yetkililerinin çıkacak olan olası kararı "tanımayacakları" yönündeki beyanları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesine "had bildirme" girişimlerinden sonra yandaş medya da konuyu yine komplo teorileri ile ele almaya başladı. İki gündür, Yeni Şafak ve Star gazetelerinde konuya ilişkin duyulan rahatsızlığı açığa vuran yazıların ardından Sabah Gazetesi bugün meseleyi manşetine taşıdı.

"Baraj kumpası üst aklın işi" manşetiyle çıkan gazete, Başbakan Davutoğlu'na sunulduğu belirtilen ve yazıdan istihbarat raporu olduğu anlaşılan bir rapora dayandırdığı haberde, "Bu hamle siyasi mühendislik hamlesidir. Amaç seçimlerden önce kaos çıkartarak AK Parti'nin anayasayı değiştirecek çoğunluğa erişmesini engellemek" görüşlerine yer verildi.

"Üst akıl" ifadesini geçtiğimiz haftalarda Recep Tayyip Erdoğan, Kobanê'ye yönelik kullanmıştı.

Seçim barajı çerçevesinde yürütülecek olan "özgürlük" tartışmalarının kaos çıkarmaya yönelik olacağı ileri sürülen şu ilginç tespitlere yer verildi:

"Siyasi mühendislik için konu kamuoyunun gündemine çok ustaca getirildi. Antalya'da 27-28 Kasım'da Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen 'Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolunun etkinleştirilmesi' başlıklı uluslararası konferans seçildi. Konuşmacılardan hiçbirinin konusu olmadığı halde, bireysel başvuru çerçevesinde norm denetimi yolu ile kanun maddesinin iptalinin mümkün olup olmadığı konusu gündemi oluşturdu. Gündem teknik bazı meselelerin ele alınmasıyken bazı gazeteci ve muhabirler de toplantıya davet edildi. Bu şekilde konunun doğrudan istenilen ve Antalya'da tartışılan şekilde kamuoyunun gündeminde yer alması sağlandı."

Haberde, Antalya'daki toplantıda sorularla 17 üyenin baskı altına alınmaya çalışıldığı ileri sürülen açıklamada, ayrıca şimdiye kadar Kürtleri mağdur eden, çözüm sürecinde barajın düşürülmesi Kürt tarafının taleplerinden biri olmasına rağmen, bunun "çözüm sürecine yönelik bir kumpas" olduğu ileri sürülerek şu görüşlere yer verildi:

"Uzun süredir her fırsatta çözüm sürecini riske atmak için hamleler yapılıyordu. Bu olayda verilen destek ve tahrik ettiği kesim itibari ile yine çözüm sürecini zora sokma amacı görülüyor. Baraj tartışmalarının anayasaya aykırılığı, Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetki alanına girmeyen bir konuda girişimde bulunması göz ardı edilerek, HDP ve CHP'yi konuya müdahil ederek, siyasi mühendislik hamlesi tamamlanmaya çalışılıyor."

Yeni Şafak'ta Abdulkadir Selvi de iki gündür yazdığı yazılarda "Baraja başından beri karşı olduğu" iddiasında bulunurken, yazısında benzer argümanları kullanarak, seçim barajının gündeme alınmasına karşı yazılar gündeme almaya başladı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Bolu'da öğrencilere ırkçı saldırı

SONRAKİ HABER

MGK'den 'cemaatler' açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...