03 Aralık 2014 19:09

'Siyanüre karşı ortak mücadele'

Ordu'ya bağlı Fatsa’nın Bahçeler Mahallesi’nde altın madeni işletmesinin siyanür kullanarak ayrıştırma yapacak olmasına yöre halkının tepkisi devam ediyor. Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu üyeleri Altınordu’ya gelerek kitle örgütlerini ziyaret etti.

Paylaş

Ordu'ya bağlı Fatsa’nın Bahçeler Mahallesi’nde altın madeni işletmesinin siyanür kullanarak ayrıştırma yapacak olmasına yöre halkının tepkisi devam ediyor. Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu üyeleri Altınordu’ya gelerek kitle örgütlerini ziyaret etti.

Siyanür kullanılmak istenen işletmenin yanında ‘direniş çadırı’ kuran halkın ziyaretlerine yoğun ilgi olmuştu. Partilerden, sendikalardan ve çeşitli platformlardan gelen ziyaretçiler siyanüre karşı olduklarını ve mücadeleyi desteklediklerini dile getirmişlerdi. Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu üyeleri siyanüre karşı verdikleri mücadele için daha fazla destek ve kamuoyu yaratılması için sendika, dernek, oda ziyaretleri gerçekleştirmek için geldikleri Altınordu’da Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu üyeleri ile birlikte Türk İş’e bağlı Belediye İş ve Tek Gıda İş, Mimarlar Odası, KESK, Alevi Kültür Derneği ve 19 Eylül Gazeteciler Derneği’ni ziyaret ettiler.

İlk ziyaret Belediye İş Sendikası’nda Tek Gıda İş yöneticilerinin de katılımı ile gerçekleşti. Fatsa ve Ünye Doğa Koruma üyelerini Belediye İş Şube Başkanı Selim Yöndem ve Tek Gıda İş Başkanı Ali Öner karşıladı. Platform adına konuşan İsmet Atar, siyanüre karşı verdikleri mücadeleye destek istediklerini vurgulayarak, “Cennet vatanımız cehennem olmasın. Suyumuzu, toprağımızı zehirletmek istemiyoruz. Çabamız büyük. Ya öleceğiz ya da başaracağız” dedi. Belediye İş Şube Başkanı Selim Yöndem de “Mücadelenizi destekliyoruz. Doğaya karşı kapitalizmin saldırısı var. Türk İş’e bağlı sendikalar olarak en kısa zamanda direniş çadırınızı ziyaret edeceğiz.” dedi. Tek Gıda İş Başkanı Ali Öner de, “Hedefimizi ortaklaştırmalıyız. Bizi bölmelerine izin vermeyelim” dedi.

Mimarlar Odası ziyaretinde de platform adına konuşan İsmet Atar, “Biz maden çıkacak sanıyorduk. Ama siyanür kullanılacağını sonradan öğrendik. Mücadelemizi yükselttik. Çadır kurduk. Herkesten destek bekliyoruz. Siyanürden herkes zarar görecek.” dedi. Mimarlar Odası Başkanı Mehmet Özçelik ise, “TMMOB olarak destek yapılıyor. Sizleri takip ediyoruz. Siyanür zehirdir. Birileri lüks içinde yaşayacak diye topraklarımızı terk etmeyeceğiz. Sizin yanınızda olacağız. Halkın birlik içinde olması çok önemli” dedi.
Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu KESK’i de ziyaret etti. SES, YAPI YOL SEN ve KESK Genel Merkez yöneticilerinin de hazır olduğu ziyarette birlik içinde dayanışma ile sorunlara karşı durmanın önemine dikkat çekildi. KESK adına düşüncelerini aktaran Genel Merkez yöneticisi İlhan Yiğit, “Geri bırakılmış ülke olarak yerli ve yabancı sermayenin saldırısı ile karşı karşıyayız. Madencilik yasasında yapılan değişiklikle her yere giriyorlar. Hepsini reform olarak sundular ama halk zararlı çıktı. HES’lerle, RES’lerle, madenlerle her yer talan ediliyor. Halkın çıkarı düşünülmüyor. KESK olarak yaşam alanlarına sahip çıkanlarla birlikte mücadele edeceğiz.” dedi. Platform üyesi Rukiye Bici de, “Ben siyanüre karşıyım. Suyumu, toprağımı zehirletmeyeceğim. Nereye gideceğiz. Geçmişim burada, çocukların burada yaşayacak. Hayvanlarımı nerede besleyeceğim? Zehirli sütü nasıl satacağım? Herkesin destek olmasını istiyorum” dedi.

Alevi Kültür Derneği’ne yapılan ziyarette de yapılan görüşmede inanç farklılıklarına karşın ortak soruna birlikte mücadele edilmesinin önemine dikkat çekildi. Dernek Başkanı Tuncay Özenç, “Sorun her tarafta. Gürgentepe’de de çöp yeri sorunu var. HES’lerle dereler yok ediliyor. Doğanın tahrip edilmesine karşı birlikte olmamız gerekiyor. Elimizden gelen desteği yapacağız, en kısa zamanda direniş çadırınızı ziyarete geleceğiz.” dedi. Platform üyesi Metin Karaman da, “Birlikte olmak zorundayız, maddi ve manevi destek bekliyoruz.” dedi.

Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu üyeleri 19 Eylül Gazeteciler Derneği’ni de ziyaret ederek basının kendilerine sahip çıkmalarından dolayı teşekkür ettiler. Platform üyelerini dernek adına yöneticiler adına Murat Gürsoy karşıladı. Burada platform adına konuşan İsmet Atar, “Ya öleceğiz ya da burayı terk edeceğiz” diyerek mücadele edeceklerini vurguladı. Verdikleri mücadeleden ve jandarmanın engellerinden söz eden Atar, “Orman yok edildi. Zehir hepimizi etkileyecek. Bu mücadelemizi kamuoyuna yansıtan basına teşekkür ederiz” dedi. 19 Eylül Gazeteciler Derneği yönetim kurulu üyesi Murat Gürsoy da, ziyaretten duydukları memnuniyeti belirterek teşekkür etti. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD'den Antep'te saldırı uyarısı

SONRAKİ HABER

BM: 2014 en sıcak yıl olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...