03 Aralık 2014 15:13

Ben değil yollar engelli!

Dünya Engelliler Günü nedeniyle İHD şubesi ve Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği (GÖRBİR) Erzurum’un Yakutiye ilçesinde bir açıklama yaptı.

Paylaş

Dünya Engelliler Günü nedeniyle İHD şubesi ve Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği (GÖRBİR) Erzurum’un Yakutiye ilçesinde bir açıklama yaptı. Engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla Kent Meydanı’nda yapılan eyleme DBP ve HDP il örgütleri ve Atatürk Üniversitesi öğrencileri de katıldı. ‘Ben değil yollar engelli’, ‘Hayatın renklerini fark edin’, ‘Her insan eşit haklarla doğar’ yazılı dövizler taşınan eylemde sık sık ‘İnsan haklarıyla insandır’ sloganı atıldı.

Eylemde konuşan GÖRBİR üyesi Ahmet Nursoy,  Türkiye’nin Engelli Hakları Sözleşmesi’ne imza attığını hatırlatarak, bu imzanın getirdiği sorumlulukları yerine getirme çağrısı yaptı. Nursoy, “Uzun yıllar boyunca Birleşmiş Milletler düzeyinde engelli haklarını koruyabilecek, bunu güvence altına alabilecek bir sözleşmenin hazırlanması içi mücadele veren insan hakları ve engelli örgütleri 2006 Aralık ayı itibariyle Engelli Hakları Sözleşmesi’nin imzalanmasıyla önemli bir kazanım elde etmiştir. Türkiye’nin de imza attığı bu sözleşme Türkiye’ye eğitim, sosyal güvenlik gibi sorumluluklar getirmiştir” dedi.

Nursoy’un ardından konuşan İHD Erzurum Şube Başkanı Medeni Aygül ise Türkiye’de engelli yurttaşların haklarından yoksun bırakıldığını belirterek, “Türkiye’de engellilerin sosyal ve siyasal yaşama eşit katılımını sağlayacak önlemlerin alınması yerine, engellileri toplumun ‘acıma’ duygusuna teslim eden anlayış devam ediyor” dedi. Aygül, yıllar süren mücadeleler sonucu kabul edilen ve ‘Özürlüler Yasası’ adıyla bilinen 5378 sayılı yasanın da ‘ayrımcılığın önlenmesi’, ‘engellilerin kendileri ile ilgili karar alma ve uygulama süreçlerinde söz sahibi olmaları’, ‘fırsat eşitliğinin sağlanması’, ‘etkili hak arama mekanizmalarının oluşturulması’, ‘ihlallere dönük yaptırımsızlık halinin ortadan kaldırılması’ gibi konularda hiçbir çözüm sunmadığını da söyledi. (Erzurum/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Golf sahaları için ağaç kesimi başladı

SONRAKİ HABER

Akaryakıt istasyonunda silahlı çatışma: 2 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...