03 Aralık 2014 13:35

Türkiye, Kobanêli çocuklara da Kürtçe’yi yasakladı!

AFAD tarafından yaptırılan eski karakol içindeki çadır kentte kalan Kobanêli çocuklara dersler kendi dilleri olan Kürtçe’yle değil Arapça’yla veriliyor.

Paylaş

AFAD tarafından yaptırılan eski karakol içindeki çadır kentte kalan Kobanêli çocuklara dersler kendi dilleri olan Kürtçe’yle değil Arapça’yla veriliyor. Çocuklarının Kürtçe eğitim almasını isteyen Kobanêliler, “Arapça da sadece Kuran dersi veriliyor. Okuma yazma öğretilmiyor. Bu okulu yaptıranların kim olduğunu da bilmiyoruz” diyor.

AFAD tarafından Urfa’nın Suruç ilçesine bağlı Aligör köyündeki eski jandarma karakolu kampusunda yapılan çadır kentte zor şartlarda yaşayan Kobanêliler asker ve polis baskısının yanı sıra çocuklarına sadece Arapça ders verilmesinden de rahatsız. Bin kişinin kaldığı çadır kentte bulunan 200 çocuk, kampın içindeki çadırda verilen eğitimlere katılıyor. Ancak ana dilleri Kürtçe olan çocuklara Arapça dersi verilirken, bu derslerde okuma yazma değil, Kur’an öğretiliyor. Çocuklarının kendi dillerinde eğitim almasını, isteyen ve Arapça’nın yanında Türkçe derslerin de verilmeye başlanacağını söyleyen Kobanêliler, “Dilimiz, kimliğimiz için savaş veriyoruz ve çocuklarımızın da Kürtçe ders almasını istiyoruz” diyor. Kampta yaşayanlar Kürtçe ders verilmesi için yaptıkları başvuruların da dikkate alınmadığını dile getiriyor.

Kampta kalan Kobanêli öğretmen Mihemed Bozan, “Burada okul açıldı ve öğretmen olup olmadığı soruldu. Ben de öğretmen olduğumu söyledim. Kürtçe ders verilecek mi diye sorduğumda Arapça ve Türkçe dersi verileceği söylendi” dedi. Derslerde sadece Kur’an öğretildiğini ve bu derslerin de kimin tarafından verildiğini bilmediklerini ifade eden Bozan, “Bu okulu yaptıran insanlar kimler bilmiyoruz. İnsanların kendi dillerinde okumasına izin vermiyorlar” dedi. Çocuklarının kendi dillerinde daha rahat öğreneceklerini vurgulayan Bozan, “Burada olan herkes çocuklar da anneler de Kürtçe ders verilmesini istiyor” dedi. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İnşaattan düşen Suriyeli genç işçi öldü

SONRAKİ HABER

Kuzu: AYM'nin seçim barajını iptali mümkün değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...