03 Aralık 2014 11:33

Şeyh Said'in torununa dava açıldı

Erzurum’un Hınıs ilçesi belediyesi tarafından, 1925 yılında asılan Şeyh Said ve arkadaşları için yaptırılmak istenen anıta kaymakamlığın çıkardığı engelden sonra şimdi de savcılık harekete geçti.

Paylaş

Erzurum’un Hınıs ilçesi belediyesi tarafından, 1925 yılında asılan Şeyh Said ve arkadaşları için yaptırılmak istenen anıta kaymakamlığın çıkardığı engelden sonra şimdi de savcılık harekete geçerek, Hınıs Belediyesi Eş Başkanı ve aynı zamanda Şeyh Said’in torunu Hasan Basri Fırat hakkında, ‘Suçu ve suçluyu övmek’ten dava açtı. Ne pahasına olursa olsun anıtı dikeceklerini söyleyen Fırat, “Gerekirse bu anıtı evimizin bahçesine yaparız” dedi.

1925 yılında Diyarbakır Dağ Kapı Meydanı’nda 47 arkadaşıyla birlikte idam edilen Şeyh Said için Hınıs Belediyesi tarafından temelleri atılan, ancak kaymakamlığın yapımını iki kez engellediği anıt için savcılık da dava açtı. Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle ile projelendirilen ve ilçe merkezinde yapımına başlanan anıt için, Hınıs Cumhuriyet Savcılığı, Şeyh Said’in torunu Hasan Basri Fırat’a dava açtı.

ZİHNİYET DEĞİŞMEDİ

Türkiye devletinin o günden bu yana zihniyetini değiştirmediğini söyleyen Fırat, Şeyh Said’in devlet nezdinde hâlâ ‘terörist’ ve suçlu sayıldığını belirtti. “Bu zihniyetin artık değişmesi gerek” diyen Fırat, çözüm süreciyle birlikte de bir şeyin değişmediğini söyledi. Her defasında keyfi uygulamalara maruz kaldıklarını belirten Fırat, “Şeyh Said ve dava arkadaşları için yapmak istediğimiz anıt kaymakam tarafından her defasında keyfi uygulamalarla durduruluyor. Eğer bu tutumda ısrar ederlerse evimizin bahçesinde yapacağız bu anıtı” dedi. Kürtlerin değerlerine sahip çıkacağını söyleyen Fırat, “Ben Şeyh Said’in torunu olarak değil, bir Kürt olarak bu mücadeleyi vereceğim” dedi. (Erzurum/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sınırda insan zinciri kopmuyor

SONRAKİ HABER

Somali’de BM konvoyuna saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...