03 Aralık 2014 01:04

Bölünmüş Irak’ta ‘bayrakların savaşı’

“Irak’ta bugün, kurşunların ve bayrakların savaşı var diyebilirsiniz. Bu ikisi birbirinden ayrılamaz durumda” diyor, Washington merkezli Savaş Çalışmaları Enstitüsü Uzmanı Ahmet Ali: “Psikolojik olarak, bayrak dikmek çok belirleyici bir durumdu. Düşmanınıza, alanda olduğunuzu haber verir ve herhangi bir örgütün karakter ve kimliğini geliştirir”

Paylaş

İslam Devleti’nin (IŞİD) siyah bayrağından Şii figürlerin renkli tasarımlarına, Kürtlerin altın güneşli resmi üç renkli bayrağına kadar, “bayraklar savaşı” Irak’ta şiddetleniyor.

Bayraklar, binlerce yıldır toprağın kontrolüne işaret eder ve kimliği birleştirirler, fakat Irak’ta savaşanların keskin dini ve etnik ayrımlarını da gösteriyor, hatta aynı safta olanlarınkini bile…

“Irak’ta bugün, kurşunların ve bayrakların savaşı var diyebilirsiniz. Bu ikisi birbirinden ayrılamaz durumda” diyor, Washington merkezli Savaş Çalışmaları Enstitüsü Uzmanı Ahmet Ali: “Psikolojik olarak, bayrak dikmek çok belirleyici bir durumdu. Düşmanınıza, alanda olduğunuzu haber verir ve herhangi bir örgütün karakter ve kimliğini geliştirir”.

Ahmet Ali, bayrağı, “Önemli bir moral artırıcı ve indirildiğinde de önemli bir moral yıkıcı” olduğunu söylüyor.
Irak’ta, ABD liderliğindeki hava saldırılarıyla desteklenen hükümet yanlısı güçler, bölgeyi IŞİD’den geri almak için çatışıyor, bayraklar önemli bir sembolizm içeriyor.  

IŞİD militanları, Muhammed Peygamber’in mührü olduğu belirtilen “Muhammed Allah’ın elçisidir” kelimeleri ile beyaz bir çembere alınmış Müslümanların kelime-i tevhidi “Allah’tan başka tanrı yoktur” yazılı siyah bayraklarını dalgalandırıyorlar.

Inside Iraqi Politics Yazarı Nathaniel Rabkin, “IŞİD, kendisinin din ile eş anlamlı olarak tasvir etmek için bayrağı kullanıyor: Bayrakları üzerinde Allah’ın adı olduğuna göre, bayrağı yakan ya da tahrip eden de Allah’ın düşmanıdır demek istiyor” diyor.

Irak’ın çok cepheli çatışması, askerleri ve polisi; kimi zaman iş birliği yapan ama diğer zamanlarda kendi bağımsız savaşlarını veren Kürt peşmerge savaşçılarını, Şii militanları ve önde gelen Sünni aşiretleri de kapsıyor.  

Şii bayraklar genelde yıllık Aşure etkinliklerinde ve Şii İslam’ın en önemli figürü olan İmam Hüseyin için tutulan 40 günlük yas sürecinde asılıyor, kontrol noktalarında ve federal birliklerin ve militanların arabalarında dalgalandırılıyor.

MİLLİ BAYRAKTAN ÇOK Şİİ BAYRAĞI VAR

Irak milli bayrağı hâlâ hükümet binalarında, üslerinde ve diğer yerlerde kullanılıyor, fakat dini bayrakların sayısı çok daha fazla, çoğunda siyah bıyığı ve başını saran yeşil örtüsüyle İmam Hüseyin resmediliyor.  
Irak federal güçleri IŞİD saldırıları altında kıvranırken, Bağdat, Şii militanların yatağına dönüştü.
Rabkin,

“Bazı Şii militanlar Şii geleneğine ait Aşure bayraklarını sömürüyor; bunları alanlarını belirlemek ve kendilerini Hüseyin ile özdeşleştirmek için kullanıyorlar. Şii inancına göre Hüseyin, Yezid’in İslam dışı ve adil olmayan düzeni karşısında kendini feda etti; onun ordusunun karşısına bir kaç düzine müridiyle çıktı.
Öte yandan belli başlı bazı milisleri temsil eden bayraklar da var, onlarda da ağır bir Şii sembolizmi kullanılıyor, İmam Ali’nin iki uçlu kılıcı olan Zülfikar da dahil.  

IŞİD bayrağı, grubun online yayınladığı propaganda videolarında ve fotoğraflarında mutlaka yer alıyor. Militanlar ayrıca kontrolleri altındaki bölgelerde oluşturdukları araç konvoylarında da siyah bayraklarını dalgalandırıyor.

Middle East Forum’dan Aymenn al-Tamimi, bu bayrağın “Farklı kimliğini vurgulaması nedeniyle IŞİD için önemli olduğu”nu söylüyor.  Askeri Hareketler Uzmanı Fransız Romain Caillet de bayrağın İŞID’in öncülü olan Irak İslam Devleti tarafından oluşturulduğunu fakat dünyadaki farklı grupların da bu bayrağı kendilerine adapte ettiklerini vurguluyor.

Hükümet yanlısı gruplar, bölgeleri IŞİD’den geri aldıklarında, indirdikleri IŞİD bayraklarıylarıyla gösteriş yapmakta çok istekli oluyorlar.

Irak’ın kuzeyinde meydana gelen bir olayda ise, IŞİD’in bayrağını patlayıcılarla indirmek isteyen üç polis memuru yaşamını yitirdi.  

Önemli oranda toprağa sahip olduğu Suriye’de de IŞİD’in militanları, kendilerini düşmana, Türkiye sınırına yakın kuşatma altındaki Kobanê’deki tepelere diktikleri bayraklarla ifşa ediyorlar.

Iraklı Kürt Peşmerge güçleri özerk bölgelerinde, merkezinde ışın saçan altın güneşli; yeşil ve beyaz  resmi bayraklarını yükseltiyorlar.

“Bayrak yükseltmek savaşta önemli bir faktördür” diyor bir peşmerge komutanı: “Bayrak zaferin temelidir”

*middleeasteye.net’ten çeviren Elif Görgü

 

ÖNCEKİ HABER

Uyuşturucu taciri kapitalizm

SONRAKİ HABER

Çözüm için birlik ve mücadele!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...