03 Aralık 2014 00:56

Hamas, Türkiye’de örgüte para sağlıyor

Hamas’ın Türkiye’de oluşturduğu merkeziyle ilgili iddiaların ayrıntıları ortaya çıktı. İsrail istihbaratının tutuklu 34 Hamas üyesinden aldığı ifadelerin basına yansımasıyla gündem olan Hamas’ın İstanbul’daki örgütlenmesi hakkında Al Monitor yazarı Shlomi Eldar ilginç bilgiler verdi.

Paylaş

‘Türkiye’deki Hamas Bürosu’ başlıklı yazısında Eldar, Hamas yöneticisi Salih Arouri'nin Türkiye’deki faaliyetlerine yer verdi. Makalede aynı zamanda Arouri’nin Türkiye üzerinden örgüte maddi kaynak sağladığına ilişkin bilgiler içerirken, Hamas Lideri Meşal’e karşı bir güç olmaya başladığını da ileri sürdü.   

Geçtiğimiz hafta Kudüs’deki Teddy Stadyumu ve bazı tren istasyonlarına saldırılar planlandığını iddia eden İsrail, Batı Yaka’da ki “terör hücresi”ni Türkiye’deki Salih Arouri’nin organize ediyor iddiasında bulunmuştu.

SURİYE’DEN SONRA TÜRKİYE’YE GELDİ

Hamas’ın silahlı kanadının kurucularından olan Arouri, Ramallah’ta yaşıyordu. 2007 yılının mayıs ayında İsrail tarafından tutuklandı. 2010 nisanında sürüldü. Arouri Gazze’ye gitmek istese de İsrail Arouri’nin varlığının kendisi için bir tehdit olduğunu iddia ederek yurt dışına sürdü. Al Monitor’den Shlomi Eldar’ın iddiasına göre Arouri Suriye’de Şam’a gitti ve orada Hamas adına çalışma yürüttü. Suriye’de iç savaşın başlamasının ardından Arouri Türkiye’ye giderek alternatif bir büro açtı.

Eldar’a göre o zamandan beri Arouri, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sempatik duruşu sayesinde güç ve statü topladı. Arouri özel bir yetenek göstererek finans sağlamak için, Türkiye’de çeşitli İslami vakıflardan fonlar da toparladı.

‘TÜRKİYE ŞUBESİ, KENDİ KARARLARINI ALIR’

Yine Shlomi Eldar’ın iddiasına göre Hamas’ın Türkiye şubesi haziran ayında 3 İsrailli gencin (Naftali Frenkel, Gil-Reklam Shaer ve Eyal Yifrach ) öldürülmesi ve kaçırılmasında yer aldı. İsrailli gençleri kaçıran Qawasmeh ailesi ile Arouri arasında yakın ilişki olması Hamas için bir felaket oldu. O dönemde Meşal yaptığı açıklamada kaçırılma olayıyla ilgisi olmadığını açıklamıştı. Fakat, Arouri’nin Ankara’da Türkiyeli din adamlarının bir toplantısında yaptığı açıklamada kaçırılma olayında Hamas’ın sorumluluğunun olmasını açıklaması bütün Hamas liderlerini şoke etti.

Shlomi Eldar aynı zamanda Arouri’nin yeni bir güç tabanı oluşturduğuna dikkat çekiyor. Katar Şeyhi Tamim’in koruması altında olan Meşal’in, Erdoğan’ın himayesi altındaki Arouri’nin yeni bir güç tabanı oluşturduğunun farkında olduğunu belirten Eldar “Arouri, bugün Hamas’ın politikalarını etkiliyor ve önemli ölçüde liderliğe meydan okuyor.” İddiasında bulunuyor.

Arouri ise el Cezire’ye yaptığı açıklamada, “Bizim faaliyet alanımız işgal altındaki Filistin toprakları ve tek düşmanımız Siyonist işgal rejimi” dedi. Arouri, Ürdün’de sorgulanan kişilerle Hamas’ın herhangi bir bağının olmadığını ileri sürdü. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Neuer: Bu yıl değilse ne zaman?

SONRAKİ HABER

‘Huzuru’ böyle mi sağlayacaksınız?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa