02 Aralık 2014 16:14

Eğitim Sen: Karma eğitimden dönüş, kutuplaştırır

Eğitim Sen, Memur-Sen’in gündeme getirdiği ‘harem-selamlık’ eğitim modelinin kadın-erkek eşitliğine inanmayan anlayışın ürünü olduğunu vurguladı.

Paylaş

Berivan BALKAY
Ankara

Memur-Sen’e bağlı Eğitim-Bir-Sen’in karma eğitimi tartışmaya açması beklenen 19. Milli Eğitim Şurası dün Antalya’da başladı. Şura hazırlık çalışmalarına dahil edilmeyen KESK’e bağlı Eğitim Sen ise şuraya alternatif bir rapor sundu. Raporda, tek cinsiyete dayalı eğitimin desteklenmesi ve müfredatın dini kurallara göre biçimlendirilmesinin öğrenciler arasında ayrımcılıklara neden olacağı uyarısı yapıldı.

Karma eğitime karşı çıkmanın kadın erkek eşitliği kavramını zedeleyeceği belirtilen raporda, kız öğrencilere adeta “tahrik unsuru” muamelesi yapılması da eleştirildi. Kız ve erkek öğrencilerin küçük yaşta birlikte okutulmasının hem pedagojik anlamda hem de sosyolojik anlamda çok yönlü bir uygulama olduğuna dikkat çekilen raporda, hükümetin siyasi ve ideolojik gerekçelerle karma eğitimi hedefe koyduğu vurgulandı.
Karma eğitimin Orta Çağdan beri kadın erkek eşitliği için kazanılan en büyük değer olduğu ifade edilen raporda, karma eğitime karşı çıkmanın “kadın-erkek eşitliğine inanmayan” tutumun yansıması olduğu vurgulandı.
Türkiye’deki karma eğitimin karşıtlığının dini gerekçelere dayandırıldığı belirtilen raporda, Memur Sen’e bağlı Eğitim-Bir-Sen temsilcilerinin “Karma eğitim dayatmasına son” tarzı kampanyalar başlatmasının modern ve bilimsel eğitimin gelişmesi için tehlikeli olduğu vurgulanıyor.

HEDEFLENEN MUHAFAZAKAR NESİL

Raporda yer alan bir diğer nokta ise siyasi iktidarın eğitimde dini muhafazakarlığı arttırmayı hedeflediği ve bu politikalardan hareketle önemsenen noktanın kendisine biat edecek “dindar nesiller” yetiştirmek olduğu yer alıyor. Tek cinsiyete dayalı düşünceyi savunmanın bilime, bireyin sosyal gelişimine ve insanın doğasına aykırı olduğu belirtilen raporda, bu politikalarla “harem-selamlık” kültürün okullarda yaygınlaşmasının amaç olduğu ifade ediliyor.

ÖNCEKİ HABER

‘Türkiye mayınları temizlemeli

SONRAKİ HABER

‘Mazgirt müftüsü görevden alınsın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...