02 Aralık 2014 08:41

Bedelli askerlik çıktı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bedelli askerliğin 1 Ocak 2015 itibariyle başlayacağını, bedelinin ise 18 bin lira olacağını açıkladı. AKP grup toplantısında konuyla ilgili bilgiler veren Davutoğlu, bedelli askerlikten 27 yaşını dolduranların yararlanacağını belirtti.

Paylaş

27 yaşını dolduranların 18 bin TL karşılığında bedelli askerlik imkanından yararlanabileceğini belirten Davutoğlu, "1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan ya da 31 Aralık 2014 tarihi itibari ile 27 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımıza bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin TL ödemesi karşılığında askerlik görevini yapmış sayılacaklar. Buradan doğacak kaynak, teknoloji savunmasına geçebilmek yani bütünüyle TSK'nın ihtiyaçlarına yönlendirilecek. Başka herhangi bir alanda kullanılmayacak" dedi. 

TAKSİTLENDİRME OLMAYACAK
Başbakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre, 28 yaşından gün almış olan yada 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 27 yaşını doldurmuş olan vatandaşlar bedelli askerlikten yararlanacak. Bedelli askerlik ücreti 18 bin TL. Bu uygulama ile bedelli askerlik düzenlemesinden 611.880 kişi yararlanabilecek. Taksit olmayacak. Uygulamadan yararlanacakların askerlik yapması öngörülmüyor. Bedelli uygulamasının yasalaşması konusunda kesin bir takvim yok ancak, en kısa sürede yasalaşması için çalışmalar başlatılacak.

DEMİRTAŞ: ASKERLİK ZORUNLU OLMAKTAN ÇIKARILMALI

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, TBMM'deki grup toplantısının ardından gazetecilerin bedelli askerlikle ilgili sorularını yanıtladı. Demirtaş, "Bir defa bizim savunduğumuz şey, vicdani ret hakkıdır. Zorunlu olmaktan çıkarılmalıdır askerlik. 'Parası olan, durumu iyi olan, yada zengin olan bu parayı bir çırpıda verebilecek olan askere gitmesin, yine fakir yoksul fukara askerlik yapsın' demek adaletsizliktir. Biliyorum bedelli askerlik bekleyen çok insan var. Fakat kalıcı çözüm bu değil. Zorunlu askerliği kaldıralım. Gönüllü olsun askerlik. Ve askerlik yapmayanlar belli bir kamu hizmetiyle topluma başka şekilde hizmet sunup faydalı olsunlar. Bedelli askerlik kanunu çıkarılacaksa bundan elde edilecek kaynağın yine savunma sanayine aktarılması fikri iyi fikir değil. Ben olsam mesela, sarayın bu kadar gideri olacak. Sarayın elektrik faturasını bile ödemek zor. Bari oraya aktarsınlar. Sarayın giderlerini kim nasıl karşılayacak. Onu en azından ödeyelim yoksulluk çekmesinler sarayda" dedi. Mecliste 'hayır' oyu mu kullanacaksınız sorusuna: “Bir gelsin kanun öyle bakalım" dedi.


3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün önemine değinen Davutoğlu, "İnşallah bütün engelliler için en kısa sürede ücretsiz toplu taşıma hizmeti için de gerekli kararı alacağız" dedi. 

"UYUŞTURUCUYU ENE KISA SÜREDE YOK EDECEĞİZ"

Uyuşturucu ile mücadelenin önemine de değinen Davutoğlu, uyuşturucu ile mücadelenin devam edeceğini söyleyerek, "Uyuşturucuyu ene kısa sürede yok edeceğiz" dedi. 

"TÜRKİYE SURİYE REJİMİ VE BARBAR IŞİD TERÖR ÖRGÜTÜNÜN KARŞISINDADIR"

Davutoğlu, "Dışarıda ve içeride yapılan bütün algı operasyonları karşısında bütün milletimiz bilmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti devleti hem zalim ve barbar Suriye rejiminin karşısındadır hem de aynı şekilde zalim ve barbar IŞİD terör örgütünün karşısındadır" diye konuştu. 

"KİM NE PROVOKASYON YAPARSA YAPSIN ÇÖZÜM SÜRECİ İNŞALLAH BAŞARIYA ULAŞACAKTIR"

Çözüm sürecinin devam ederek başarıya ulaşacağını vurgulayan Davutoğlu, "Artık çözüm süreci millete mal olmuştur. Kim ne provokasyon yaparsa yapsın çözüm süreci inşallah başarıya ulaşacaktır. Bu bir kardeşlik projesidir. Bu ezeli ve ebedi bir İstiklal mücadelesini en güzle göstergesidir" dedi. 

"SOMA'DA SAĞLANAN İMKÂNLAR ERMENEK'TEKİ KARDEŞLERİMİZE DE SAĞLANACAKTIR"

Davutoğlu, "En kısa zamanda Soma'da sağlanan imkânlar Ermenek'teki kardeşlerimize de sağlanacaktır" dedi. 

"2033 YILINA KADAR SİLAHLI KUVVETLERİMİZİN TEKNOLOJİ KAPASİTESİ ARTTIRILACAK"

Askeri şura toplantısında alınan kararlara değinen Davutoğlu, "Silahlı kuvvetlerimizin yapısal bir reform sürecine girmesi. Teknoloji yoğunlu savunmaya geçiş imkanlarının güçlendirilmesi. 2033 yılına kadar Silahlı kuvvetlerimizin teknoloji kapasitesinin arttırılması konusunda da önemli kararlar aldık. Savunma sanayimizi güçlendireceğiz. TSK herhangi bir savunma için yurt dışına bir talepte bulunmaya gerek kalmadan kendi ihtiyacını ülke içinde karşılayacak duruma gelecek" ifadelerini kullandı. 

"ASKERLİK YAPMAMIŞ OLANLARI DA SİLAHLI KUVVETLERİMİZ ER VE ERBAŞ SÖZLEŞMELİ ALABİLECEK"

Davutoğlu, "Bakanlar kurulunda sözleşmeli er ve erbaşlarla ilgili ciddi kolaylaştırmalar getiriyoruz. Bu alımları 20 yaşına kadar indireceğiz. Askerlik yapmamış olanları da silahlı kuvvetlerimiz er ve erbaş sözleşmeli alabilecek. Böylece askerliği meslek edinmiş silahlı kuvvetlerimiz mensubunu arttıracağız" dedi. 

18 BİN TL'YE BEDELLİ ASKERLİK 

27 yaşını dolduranların 18 bin TL karşılığında bedelli askerlik imkanından yararlanabileceğini belirten Davutoğlu, "Bedelli askerlikle ilgili merakla beklenen bir konu. Yüksek Askeri Şura'da yaptığımız istişareler TSK'nın ihtiyaçları da göz önüne alınarak dün bakanlar kurulumuzda, 1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan ya da 31 Aralık 2014 tarihi itibari ile 27 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımıza bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin TL ödemesi karşılığında askerlik görevini yapmış sayılacaklar. Buradan doğacak kaynak, teknoloji savunmasına geçebilmek yani bütünüyle TSK'nın ihtiyaçlarına yönlendirilecek. Başka herhangi bir alanda kullanılmayacak" diye konuştu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

'Saray’ın maliyeti açıklanırsa ekonomi zarar görür'

SONRAKİ HABER

Soma patronu, 'Tazminatlarınızı devlet versin' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...