02 Aralık 2014 01:00

Soma'da sağ kalanı da işten attılar

Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma Kömürleri AŞ’ye bağlı Eynez maden ocağı ile aynı holdinge bağlı Atabacası ocağında çalışan 2850 madenci cep mesajıyla işten atıldı.

Paylaş

Emine UYAR
Soma 

Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma Kömürleri AŞ’ye bağlı Eynez maden ocağı ile aynı holdinge bağlı Atabacası ocağında çalışan 2850 madenci cep mesajıyla işten atıldı. Aynı holdinge bağlı Işıklar ocağında ise işten atılmak üzere 500 kişilik bir liste hazırlandığı belirtilirken, işten atmaların süreceği bildirildi. Kışın ortasında işsiz bırakıldıklarını, verilen sözlerin tutulmadığını dile getiren işçiler, hem firmaya hem hükümete öfkeli.
İşçiler cep telefonlarına SGK’dan gelen, “Sn. … 4a kapsamına ait işin sonlanması nedeniyle işten ayrılış bildiriminiz 30.11.2014 tarihinde yapılmıştır” yazılı mesajla işten çıkarıldıklarını öğrendi. İşten atıldıklarını öğrenen işçiler dün öğle saatlerinde Kaymakamlık önünde toplandı. 
İşçiler faciadan bu yana geçen 7 aylık süre içerisinde ocakların iyileştirilip, güvenli bir şekilde üretime açılması noktasında verilen sözlerin tutulmadığını dile getirdi. 

TAZMİNATLAR BELİRSİZ
Soma Kömürleri Eynez Ocağı işçisi Sefa Köken, maden işçilerinin ortada bırakıldığını ifade ederek, “Ne devlet ne de başka bir şirket kimse işçilere sahip çıkmıyor. Kışın ortasında işsiz bıraktılar” dedi. Eynez işçisi Taner Yıldırım, kömür istihkakını daha yeni alabildiğini belirterek, kazadan sonra bir daha madende çalışmayı düşünmediğini belirtti. Emekliliğine 6 ay kaldığını belirten Yıldırım, “Tazminatların ne şekilde ödeneceği belirsiz” dedi. 
Yine Eynez işçilerinden Sami Yavuz, kazadan sonra kendilerine, gereken bakım yapılıp önlemler alındıktan sonra madenin çalışacağının söylendiğini ifade ederek, “Bize söylenilen bu değildi. Tekrar çalışır hale getireceklerdi. Verilen sözler vardı” dedi. Toplam üç ocakta kalifiye işçilerin bırakılacağı diğerlerine çıkış verileceğinin söylendiğini belirten Yavuz, Soma Kömürlerinde çalışan 6 bin dolayında işçiden 3 bininin çıkarıldığını belirtti.   
İşten atılan işçilerden Musa Metin başka bir ocakta çalışmak üzere başvuruda bulunduğunu belirterek, Soma Kömürleri’nde 8 yıl çalıştığını, tazminatların tek seferde ödeneceğinin söylendiğini belirtti.  
T. Maden-İş 3 No’lu Şube Müteşebbis Heyet Başkanı iken bir süre önce işten çıkarılan Cafer Bülbül de Işıklar’da 1500 işçinin bırakılarak Eynez ve Atabacası’ndaki işçilerin işine son verildiğini belirtti.

KAYMAKAM ÇOK ÜZÜLMÜŞ!
İşçilerin bir kısmı kaymakamlık önünde toplanarak sorunun çözülmesini isterken, konuyla ilgili açıklama yapan Soma Kaymakamı Bahattin Atçı kış ortasında alınan kararın kendilerini üzdüğünü söyledi. İşçilerin çoğunun maddi olarak zor durumda olduğunu belirten Atçı, “Bu durumdan herkes olumsuz etkilenecek. Esnaf, diğer kesimler, halk tedirgin” dedi.


‘PASİF SENDİKACI’ ELEŞTİRİSİ
T. Maden-İş Sendikası 1 No’lu Şubesi’nin Müteşebbis Heyeti ve üst kurul delegeleri de ortak bir açıklama yayımlayarak, işçilerin tepkisiyle görevden alınan ve mahkeme kararıyla geri dönen T. Maden-İş Ege Bölge Şubesi’ni eleştirdi: “Işıklar Ocağı’nda başlayan işçi kıyımını kendi işyeri temsilcisiyle noter tespiti yaptıran, bu işyerinde çalışmakta olan 3 No’lu Şube Başkanı ve Genel Sekreteri’nin işten atılmasına seyirci kalan şube yönetimi, bugünlerde 301 şehidimizin olduğu Eynez Ocağı’nda işten atılan yaklaşık 2 bin işçi arkadaşımız için ne yapacaklardır? Kendi işyerinde işten atılan arkadaşlarının hakkını savunamayan pasif yöneticileri de siz işçi arkadaşların takdirine bırakıyoruz.”


'OCAKLAR KAMULAŞTIRILSIN'
T. Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, Soma Kömürleri AŞ’de 2850 madencinin işten çıkarılmasını “sosyal facia” diye niteledi. Soma Kömürleri A.Ş işvereninin mal ve gelirleri üzerindeki tedbir kararı nedeniyle işçilerin kıdem ve ihbar alacaklarının ödenmesinde de sorun yaşanacağına dikkat çeken Akçul, mağduriyet yaşanmaması için asıl işveren olan olan TKİ’nin tazminatları ödemesi gerektiğini ifade etti. Hükümeti acilen önlem almaya çağıran Akçul, ocakları Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) kendisinin işletmesini önerdi. 
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise Soma’da, işçileri ölümle açlık arasında tercih yapmaya zorladıklarını söyledi. Bu madenlerin güvenliğini sağlayamayan hükümetin yedi ayı boşa harcadığını belirterek, “Yedi ay sonra madenleri açmaya hazırlandıklarında ise sürekli kazalar, yangın sorunuyla karılaşıyorlar. Açıldı denilip işçiler sokulduğu anda yeni kazalar oluyor. Şimdi de işçilere önce ‘öl’ dendi, sonra da ‘açlıktan öl’ deniyor. Gerekli düzenlemeler yapılıp hemen ardından kaza olan şirketin anlaşmasının iptal edilip bütün işçiler kamu işçisi olarak işe alınıp güvenli şekilde, eskiden olduğu gibi TKİ’nin işçisi olarak güvenli çalışmaları sağlanmalı” diye konuştu. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Mersin’de 400 ton GDO’lu mısır unu ele geçirildi

SONRAKİ HABER

Gebze'de kimyasal fabrikasında patlama, 2 işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...