01 Aralık 2014 14:30

Polis, Sanatçı Derneği'ni biber gazıyla tahliye etti

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Sanatçılar Derneği'nce (ANSAN) kullanılan, tarihi Kaleiçi girişindeki çay bahçesi ve sergi salonunu, polis zoruyla tahliye etti. Tahliyeye direnen sanatçı ve dernek üyelerine biber gazıyla müdahale edildi.

Paylaş

Büyükşehir Belediyesi temizlik personeli ve zabıta görevlileri, tahliye için öğle saatlerinde aynı zamanda dernek merkezi olarak kullanılan tarihi Kaleiçi'nin hemen girişindeki yere geldi. Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nin tahliyeye ilişkin daha önce alınan yürütmeyi durdurma kararını iptal kararına istinaden tahliyeyi gerçekleştirmek isteyen Büyükşehir Belediyesi görevlileri, dirençle karşılaştı. ANSAN Başkanı Cahit Çakcıl, tahliyeye ilişkin mahkeme kararının kendilerine bugün saat 12.15'te bildirildiğini ve 45 dakika içinde tahliyenin istendiğini savundu. Çakcıl, ANSAN'ın Büyükşehir Belediyesi tarafından 30 Mart yerel seçimlerinin ardından 2 kez tahliye edilmek istendiğini ve her defasında mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini söyledi. Çakçıl, tahliye istemine ilişkin hiçbir hukuki sürecin olması gerektiği gibi işletilmediğini, itiraz haklarının ellerinden alındığını söyledi.

CHP İl Başkanı Cavit Arı'nın da gelmesiyle Büyükşehir Belediyesi yetkileriyle dakikalar süren pazarlık başladı. Belediyenin temizlik görevlileri aracılığıyla çay bahçesindeki masa ve sandalyeler, sergi salonundaki ve depodaki tabloları alma girişimi, tepki nedeniyle ilk etapta gerçekleşmedi. İçeri giren personel hiçbir şeye dokunmadan geri çıktı. 

KAPI ÖNÜNDE BARİKAT

ANSAN'ın tahliyesine karşı toplanan grup kol kola girerek kapıda barikat oluştururken ilk müdahale bu noktada başladı. Zabıtanın mahkeme kararı doğrultusunda tahliyeyi gerçekleştireceğini belirterek içeriye yönelmesine tepki sert oldu. Derneği savunanlar ve zabıta arasında yumruklaşmalar yaşanmasıyla Çevik Kuvvet devreye girdi. TOMA, tarihi Saat Kulesi altına çekilirken, kasklarını ve kalkanlarını takan polis de kalabalığın etrafını sardı. 

CHP İl Başkanı Arı, mahkeme kararına Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz edildiğini ve akşam mesai bitimine kadar kararın beklenmesini istedi, ancak sonuç alamadı. Çevik Kuvvet, ANSAN'ın giriş kapısında toplananlara kalkanlarıyla müdahale etti. Müdahale sırasında çıkan arbedede masalar sandalyeler havada uçuştu. 

'RESİMLERİME KİMSE DOKUNMASIN'

Polis müdahaleyle birlikte ANSAN sergi salonun önüne kadar gelirken bu sırada içerde yağlı boya resim sergisi bulunan Nalan Taşkent'in tepkisi sert oldu. Bir sandalyenin üzerine çıkan Taşkent, polisleri hedef alarak resimlerine kimsenin dokunmamasını istedi. Polis ilk müdahalesinde ANSAN'ın içine girdi ve Büyükşehir görevlileri çay bahçesindeki masa ve sandalyeyi topladı. ANSAN'da ilk müdahalenin ardından bir süre daha bekleyişe girildi. Polis eylemcilerin saat 17.00'ye kadar beklenmesi talebini kabul etmedi ve 15 dakika daha süre tanıdı. Saat 15.45 sıralarında bahçedekileri dışarıya çıkarmak için ikinci müdahale başladı. Bu sırada polis biber gazı kullandı. Çok sayıda kişi biber gazından etkilendi. 

Polis ikinci müdahaleyle ANSAN'daki herkesi çıkardı. Tüm giriş ve çıkışlar polis tarafından tutuldu ve Büyükşehir ekipleri binanın tahliyesini gerçekleştirdi. Tahliye gerçekleşirken Kaleiçi'nden ANSAN'a açılan bir sokakta toplanan eylemciler ise attıkları sloganlarla Büyükşehir Belediyesi'ni protesto etti.

KIRMIZI FULARLI KIZ'IN ANNESİ VE KIZ KARDEŞİ DE GÖZALTINA ALINDI 

Antalya’da polisin biber gazlı müdahalesiyle tahliye edilen ve etrafı güvenlik şeridiyle kapatıldıktan sonra içinde çevik kuvvet polislerinin nöbet tuttuğu Antalya Sanatçılar Derneği’nde (ANSAN), ‘kırmızı fularlı kız’ olarak bilinen ve Gezi direnişine katılması nedeniyle 103 yıl hapis cezası ile yargılanırken PKK’ye katılan Ayşe Deniz Karacagil’in annesi Nuray Erçağan ile kız kardeşi Devrim Karacagil de gözaltına alınıp polis aracına bindirildi. Nuray Erçağan ile Devrim Karacagil’in etrafını saran yaklaşık 10 polis, gözaltına alınan anne ve kızı Yenikapı Polis Merkezi’ne götürüldü. 

DHA muhabiriyle telefonda görüşen Nuray Erçağan, Kaleiçi’nde başka bir kafeye giderken arkalarından yetişmek için koşan kızı Devrim’in ‘kestirme’ olarak ANSAN’ın merdivenlerini kullandığını belirtti. Nuray Erçağan, çıkış kısmında polise geçmek istediğini söylediği sırada, Ayşe Deniz’in kardeşi olarak tanındığı için kızına müdahale edildiğini öne sürdü. Kızına ters kelepçe takıldığını görünce annesi olduğunu söylediğini belirten Nuray Erçağan, aynı şekilde kendisine de müdahalede bulunulduğunu belirterek, hırpalandıkları, darp edildiklerini kaydetti. 

Anne ve kızı hakkında polisler şikayetçi olurken, Yenikapı Polis Merkezi’ne giden avukat Hakan Evcin de anne ve kızına işkence edildiği, darp ve gerçeğe aykırı ifadeyi imzalatmaya zorlamaktan dolayı şikayetçi olduklarını açıkladı. Avukat Evcin, Devrim Karacagil’e bilinçli bir saldırı olduğunu, sonrasında işkence uygulandığı ve polis tarafından gerçeğe aykırı hazırlanan ifadenin imzalatılmaya çalışıldığını söyledi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Cezaevi firarisi evinde ölü bulundu

SONRAKİ HABER

AKP’nin IŞİD desteğine HDK’den tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...