01 Aralık 2014 07:59

2 bin 831 işçi işten atıldı

Manisa'nın Soma ilçesi'nde, Soma Kömür İşletmeleri’nin işlettiği 301 madencinin hayatını kaybettiği Eynez bölgesindeki ocak ile Atabacası ocağından toplam 2 bin 831 işçi, bugün itibariyle işten atıldı.

Paylaş

Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı Eynez bölgesindeki maden ocağında meydana gelen faciada 301 işçi hayatını kaybetti. Bu kazanın ardından şirkete ait, biri kaza olan ocak olmak üzere üç maden işletmesi kapatıldı. Ancak bunlardan Işıklar Maden Ocağı daha sonra müfettişlerin olumlu rapor vermesi üzerine açıldı. Bu arada şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik hakkında hazırlanan iddianame ise Ağır Ceza Mahkemesi tarafından geri gönderildi.

İŞTEN ATILMA HABERİNİ MESAJLA ALDILAR

Bu gelişmelerin yaşandığı sırada işçiler dün akşam saatlerinde cep telefonlarına şirketten gelen mesajla işten atıldıklarını öğrendi. Bugün itibariyle işlerine son verildiğini öğrenen işçiler, uzun bir süre kararın doğruluğunu teyit etmeye çalıştı. Gerçeği öğrendikten sonra ise işçiler, tedirgin bir bekleyişe geçti.

ŞİRKET AÇIKLADI: İŞ AKDİ FESHEDİLEN İŞÇİ SAYISI 2 BİN 831

İşten çıkartılmayla ilgili yazılı açıklama yapan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. yetkilileri, şirketlerine bağlı ocaklarda işçi sayısında azaltmaya gidilerek işçi sayısının 2 bin 182'ye indirildiğini açıkladı. İş akdi feshedilen işçilerden 637'sinin Merkez Ocak olarak da bilinen Atabacası Ocağı'ndan, 13'ünün Işıklar Maden Ocağı'ndan, 2 bin 181 kişi de Eynez Maden Ocağı'ndan olmak üzere toplam 2 bin 831 kişinin iş akdine son verildiği belirtildi. Ayrıca Eynez Maden Ocağı'nda kalan malzemenin tahliye edilmesi için 400 işçinin daha bir süre daha çalışmaya devam edeceği açıklandı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Şirketimizce işletilen Soma Eynez Kömür Madeni'nde 13 Mayıs'ta meydana gelen ve 301 işçimizin ölümüyle sonuçlanan elim kazadan sonra Eynez'le birlikte diğer iki madenimizin de kapatıldığı kamuoyunca bilinmektedir. Kazadan sonra Soma Madencilik A.Ş. ile birlikte bağlı bulunduğu Soma Holding'in de mal varlıklarına tedbir konulduğu da yetkili makamlarca açıklanmıştır. Eynez kömür madeniyle ilgili olarak TKİ ile şirketimiz arasında 5 yıl önce imzalanmış olan sözleşme zaten 2014/Mayıs ayında sona ermiştir. Bu sözleşme uyarınca Mayıs ayı sonunda iş akitlerinin sonlanması gereken Eynez madeni işçilerine, üretim durduğu ve madenlerden gelir elde edilemediği için kazadan bu yana geçen 6 ay için Türkiye İş Kurumu İşsizlik Fonu'ndan ve şirketimiz adına - TKİ kurumdan hak edişlerimizden mahsup edilmek üzere yine işsizlik fonundan her ay iki maaş ödenmiştir. Ancak Soma Kömür İşletmeleri A.Ş çalıştırmadığı işçilerin bedelini 6 ay ödemesine rağmen artık ödeyecek gücü kalmamıştır. Çalışma imkanı bulunmayan bu madenin işçilerinin sözleşmelerinin yasal olarak da devam ettirilme imkanı bulunmamaktadır. Dolayısıyla çalışmayan işçilerin iş akitlerini feshetmek zaruriyeti çıkmıştır."

RAKAMI KAYMAKAM ATÇI, AÇIKLADI

Bu arada konuyla ilgili Soma Kaymakamı Bahattin Atçı da açıklama yaptı.

Kış ortasında bu kararın, kendilerini üzdüğünü söyleyen Atçı, "İşçilerimizin, kış ortamında mağdur olmamaları lazım. Ocaklar üretime geçemedi. Bu sorunun acilen çözümlenmesi lazım. İşçilerin, çoğu maddi olarak zor durumda. Bu durumdan herkes, olumsuz etkilenecek, esnaf diğer kesimler, halk da tedirgin. Eski duruma gelmemiz için kapalı olan ocaklarında usulüne uygun olarak güvenli bir şekilde üretime sokulması lazım. Ama bu firmayla ama başka firmayla. Yüksek bir rakamın işten çıkartılması mağduriyete sebep oldu. Soma'da halkın olumsuz etkilenmesi gibi bir sonuç doğurdu. Diğer taraftan da kömür üretimi düştü. Kömür alan kesimlerde de sıkıntı var" dedi.

SENDİKADAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili olarak Maden İş Sendikesi Bir No'lu (kamu) şubenin müteşebbis heyeti ve üst kurul delegeleri de açıklama yayımladı. 13 Mayıs'ın Soma'da olduğu gibi, ülkemizde ve dünyada madencilik adına milat olduğu görüşüne yer verilen açıklamada, şöyle denildi:

"Keşke o kara gün olmasaydı da 301 şehidimiz olmasaydı.Yaşanan bu büyük acıya, karmaşaya ve kargaşaya rağmen hala birçok kişinin ders almadığını, hayret, üzüntü ve esefle izledik. Bu olay olduğunda tüm tepkiler Ege Bölgesi Şubesine odaklandı. Şube başkanı ve yöneticiler işçi arkadaşların ve tüm basının gözü önünde istifa ettiler. Sendika genel merkezi de disiplin kurulunu toplayarak gerekli işlemleri yaptı. Daha sonra aldığı kararlarla şubeyi üçe böldü. Bizler işçi arkadaşların bölünmesinden değil, şubelerin bölünmesinden yanayız. Bunun yanı sıra, geçtiğimiz günlerde Işıklar ocağında başlayan işçi kıyımını kendi işyeri temsilcisiyle Noter tespiti yaptıran, bu işyerinde çalışmakta olan 3 nolu şube başkanını ve genel sekreterinin işten atılmasına seyirci kalan, şube yönetimi bu günlerde 301 şehidimizin olduğu Eynez ocağında işten atılan yaklaşık 2 bin işçi arkadaşımız için ne yapacaklardır. Kendi işyerinde işten atılan arkadaşlarının hakkını savunamayan pasif yöneticileri de siz işçi arkadaşların takdirine bırakıyoruz. Değerli arkadaşlar; işte bu yaşananlardan dolayı bizler kamu müteşebbis heyeti ve delegeleri olarak tüm kamu çalışanlarının ortak isteği olan şubelerin bölünmesinin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Devam eden Yargıtay sürecini dikkatle ve titizlikle takip edeceğiz. Başta işçi arkadaşlarımız olmak üzere Soma'nın havasını soluyan, alın teriyle ekmeğini kazananlara hayırlı işler diliyoruz."

ÖZEL: İŞÇİLERİ ÖLÜMLE AÇLIK ARASINDA TERCİHE ZORLUYORLAR

Konuyla İlgili CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise, "İşçileri ölümle açlık arasında tercih yapmaya zorluyorlar. Bu madenlerin güvenliğini sağlamayan hükümet 7 ayı boşa harcadı. 7 ay sonra madenleri açmaya hazırlandıklarında ise, sürekli kazalar yangın sorunuyla karılaşıyorlar. Açıldı denilip işçiler sokulduğu anda yeni kazalar oluyor. Şimdi de işçilere önce 'öl' dendi. Sonra da 'açlıktan öl' deniyor. Ölümle, açlık arasındaki bu yola isyan ediyoruz. Üçüncü yol var, gerekli düzenlemeler yapılıp, hemen ardından kaza olan şirketin anlaşmasının iptal edip, bütün işçiler, kamu işçisi olarak işe alınıp güvenli şekilde eskiden olduğu gibi TKİ'nin işçi olarak güvenli çalışmaları, sağlanmalı" dedi.

'DEVLET İSTİHDAM ETSİN'

Manisa'nın Soma ilçesinde iki bini aşkın işçinin işten çıkarılmasını değerlendiren Türkiye Maden İş Sendikası Ege Bölgesi 3 Nolu Müteşebbis Heyeti Başkanı Cafer Bülbül, çeşitli açıklamalar yaptı. Soma'da ülkenin en büyük acılarından birinin yaşandığını belirten Türkiye Maden İş Sendikası Ege Bölgesi 3 Nolu Müteşebbis Heyeti Başkanı Cafer Bülbül, "O gün bugünden çok zor süreçlerle karşılaştık. Ama en büyük sorunu bugün yaşadık. Soma Kömür A.Ş.'de çalışan 3 bin civarında işçimiz şuanda işsiz kaldı. Devletin yeni sahalar yeni projeler üretmesi gerektiğini, facianın meydana geldiği günden bu yana dile getirdik" dedi. Devletin 'bu işçileri Demir Export'a veya İmbat Madencilik gibi diğer şirketlerde değerlendiririm' şeklinde düşündüğünü söyleyen Bülbül, "Bizim talebimiz o yönde değil. Biz bu 5 bin işçinin geleceğini görmesini istiyoruz. Devlet'in bu saatten itibaren yapacağı tek şey var. Bu işçileri kendi bünyesinde kamuya alıp istihdam etmeli. Yeni bakir sahaları üretime açmalı ve işçilere iş imkanı sağlamalı" diye konuştu.

HERHANGİ BİR AÇIKLAMA YAPILMAMIŞ

Herkesin belirli bir harcaması olduğunu söyleyen Bülbül, "İşçilerimizin çoğunun ev kirası, kredi taksiti, çocuklarının eğitim masrafları var. İŞKUR'dan alacakları maaş ile bu durumlar telafi edilmez. Muhakkak bu işçi arkadaşların çalışması gerekiyor. Yıllardır devlet bu işçi arkadaşların üzerinden çok para kazandı. Kurumlar vergisinde dereceye girdi. İşçi arkadaşlarımız düşük ücretle çalıştırıldılar şimdi ise sokağa atıldı. Devlet burada acilen bu sorunları çözmeli" şeklinde konuştu. "4A' kapsamında sigorta tesciliniz 'Zorunlu Sigorta' sigorta kolu kapsamında 01.12.2014 tarihinde yapılmıştır" şeklinde işçilere SGK'dan mesaj gönderildiğini hatırlatan Bülbül, herhangi bir açıklama yapılmadan işsizlik sigortası kapsamına alındıklarını mesajla öğrenen işçilerin şaşkınlık yaşadığını söyledi.

FACİADAN KURTULAN MADENCİ DERTLİ

Altı yıl boyunca Eynez Maden Ocağı'nda çalıştığını belirten Fikri Yıldırım, facianın olduğu gün de ocakta olduğunu söyledi. O anları anlatan Yıldırım, "Biz olayın olduğu anda Eynez Ocağı'nda yer altındaydık. Giriş kapısına yakın bir mesafede çalışıyorduk. İçerisinin duman olduğunu ve seslerin geldiğini duyunca panik halinde çıkış kapısından çıktık. Daha sonra arkadaşlarımızı kurtarmak için içeriye girdik. Şuanda ayaklarımda yaralanmalar olduğu için yürürken zorluk çekiyorum. Şimdide bizi kapı önüne koymak istiyorlar. Yeni aldığımız duyumlara göre Demir Eksport Madencilik ve İmbat Madenciliğin yeni açacakları ocaklarda bizleri çalıştıracaklarmış. Benim ayaklarım olay günü sakatlandı. Şimdi yürümekte zorlanıyorum. Beni bu ocaklarda çalıştıracaklarına inanmıyorum" dedi. İŞKUR kapısında bekleyen diğer işçiler, mağdur edildiklerini söyledi.

İŞKUR Soma Şube Müdürü Ahmet Meşeli, işçilerin müracaatlarını yapıldığını ve bir ay sonunda gerekli düzenlemelerin yapılıp işsizlik maaşlarının bağlanacağını söyledi. İşsizlik maaşlarını hak eden madencilere cep telefonuyla haber verileceği kaydedildi. Başvuru yapan işçiler uzun kuyruklar oluşturdu. (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Batman Valiliği'nden uzman çavuşa saldırı açıklaması

SONRAKİ HABER

Sinem öpüştü hemen haber yapın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...