Tahrir’de adalet arayışı
Mısır’ın halk ayaklanmasıyla devrilen diktatörü Hüsnü Mübarek’in 2011 eylemlerinde halka yönelik saldırılar nedeniyle yargılandığı davada aklanması ülkeyi hareketlendirdi.

Mısır’ın halk ayaklanmasıyla devrilen diktatörü Hüsnü Mübarek’in 2011 eylemlerinde halka yönelik saldırılar nedeniyle yargılandığı davada aklanması ülkeyi hareketlendirdi. Binlerce kişi Mübarek hakkındaki kararı protesto için Tahrir Meydanı’nda toplantı. Güvenlik güçleri tazyikli su, gaz bombalarıyla saldırdı. Saldırıda gercek mermi kullanıldığı da iddia ediliyor.
2011 yılında sadece ocak ayında eylemlere yapılan saldırılarda yüzlerce kişi ölmüştü.
‘HÜRRİYET’ SLOGANLARIYLA GELDİLER
Dün akşam yerel kaynaklara göre 5 bin kişi Tahrir’de bir araya geldi. “Hürriyet” sloganlarıyla Mübarek’in aklanmasının yanı sıra mevcut Sisi hükümetine de tepki gösteren Mısırlılar, polis saldırısı ile karşılaştı. Güvenlik kuvvetleri tazyikli su, gaz bombaları ve tanıkların iddiasına göre gerçek mermilerle saldırdı.
İçişleri Bakanlığından, eylemin akşam 18.00’e kadar ‘barışçıl’ olduğu ancak bu saatten sonra “terörist Müslüman Kardeşler destekçilerinin katıldığı” açıklaması yapıldı. Bakanlık eylemcilerin uyarıları dikkate almadığını ileri sürdü. Sky News Arabia’nın haberine göre polis müdahalesinde 70 kişi gözaltına alındı.
Dün Kahire’de görülen duruşmada Hüsnü Mübarek 2011’da büyük ayaklanmaya yönelik güvenlik güçlerinin saldırıları ve meydana gelen ölümlerden aklanmıştı. Aynı duruşmada, 30 yıllık iktidarı boyunca İsrail ile Mısır arasındaki gaz ihracatında meydana gelen yolsuzluklardan da aklandı.
SADECE 3 YIL DAHA ‘EV HAPSİ’NDE
Mahkeme başkanı Mahoud el Reşit okuduğu karar televizyonlardan canlı yayınlandı. Mahkeme başkanı, 1430 sayfadan oluşan kararın tamamı okumadan tepki gösterilmemesini istedi. El Reşit, 25-31 Ocak 2011 tarihleri arasında halka yönelik saldırılarda 239 kişinin öldüğünü açıkladı.
Öte yandan karar Hüsnü Mübarek’in serbest bırakılmasına yetmiyor. Mübarek hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle 3 yıl daha hapis yatacak. Mübarek, Kahire’de bulunan ordu hastanesinde ‘ev hapsi’nde tutuluyor.
‘HUKUK İKİ UÇLU BİR SİLAH’
Gözlemciler ve insan hakları savunucuları kararı süpriz olmadığı görüşündü. Aynı saldırılardan yargılanan 100 kadar polis memuru da bu yılın başında suçsuz bulunmuşlardı.
Middle East Eye sitesine konuşan İnsan Hakları avukatı Mahienour el Massri kararı şu sözlerle değerlendirdi: “Hukuk, adalet anlamına gelmiyor. Hukuk iki uçlu bir silah, hukukun uygulanmasını istediğinizde onu kimin uygulayacağını da düşünmeniz gerekiyor. Sonuç olarak hukuku yerine getirdiler ancak adalati yerine getirmediler.”
El Massri, 2013 yılında katıldığı eylemlerden dolayı tutuklanarak konulduğu ve iki yıl kaldığı İskenderiye’deki cezaevinden geçtiğimiz eylül ayında bırakıldı. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et