29 Kasım 2014 14:22

‘Bu koşullarda, iyi hizmet veremeyiz’

Aile hekimleri, aile sağlık merkezlerinde çalışma süresinin değiştirilmek istenmesi ve nöbet angaryasına karşı Sağlık Bakanlığı önüne yürüdü. Burada yapılan açıklamada, hekimlerin bu koşullarda iyi hizmet vermesinin mümkün olmadığı belirtildi.

Paylaş

Balıkesir, Mersin, İzmir, Diyarbakır, Bursa, Kocaeli, Antep gibi birçok ilden aile hekimleri, dün TTB merkez binası önünde toplandı. Bakanlığa yürümek isteyen hekimlere polis ancak flamasız, dövizsiz ve bayraksız bir şekilde kaldırımdan yürüyebileceklerini söyledi. Aile hekimleri polise “Çocuğunuzun aşısını biz yapıyoruz, ‘Çok çalıştık rapor istiyoruz’ diyerek bize geliyorsunuz” diye tepki gösterdiler. Polisin, yasal haklarını kullanmalarına engel olduğunu belirten hekimler, “Hekimi, hemşireyi darbetmek için iletişimsizliği seçiyorsunuz” dediler.

Ardından flamalarını kapatarak Bakanlığa yürüyen hekimler Bakanlık önünde açıklama yaptı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ile Birlik ve Dayanışma Sendikası yöneticilerinin de destek verdiği açıklamada konuşan TTB Merkez Konsey Üyesi Filiz Ünal İncekara, aile hekimlerinin haftanın 6 günü 12 saat çalıştığını belirtti. İncekara, yıllık izinlerini ise yerlerine başka bir doktor bulamadıkça kullanamadıklarını ifade etti. Bakanlığın kendi belirlediği ilkelerden vazgeçtiğini söyleyen İncekara, “Bakanlık, aile hekimleri artık kendi bölgesinde olsun olmasın her hastaya bakma zorunluluğu getiriyor. Bu uzun ve esnek çalışmalar altında hekimler iyi sağlık hizmeti verebilir mi?” diye sordu.

Aile Sağlık Merkezi (ASM) çalışanlarının sürekli cezalara maruz kaldığını, sözleşmeli ve performansa dayalı olarak çalıştırıldığını kaydeden İncekara, sağlıkçıların polikliniklere hapsedildiklerini ifade etti. Hastaların korunmaları, ilaç kullanımları, tahlilleri konusunda doğru bilgilendirmeye fırsatlarının olmadığını dile getiren İncekara, “Bu tepkimiz dikkate alınmazsa tüm ASM birimlerimiz başta olmak üzere her yerde ve sürekli tepki göstereceğimizi bildiriyoruz” diye konuştu.

‘EŞOFMANLA MI YÜRÜYELİM?’

Bakanlığa yürümesine polis engel olunca bir hekim tepki gösterdi. Hekim, Sağlık Bakanını hatırlatarak şöyle dedi: “Bakanımızın sağlıklı yaşam için eşofmanlarını giyerek yürüyüş yaptığını biliyoruz, galiba eşofmanlarımızı giymedik diye yürütmediler bizi. Bir dahaki eylemimize eşofmanlarla geleceğiz.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kobanê için fotoğraf koridoru

SONRAKİ HABER

Eğitimcilerden Eğitim İş’e tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa