29 Kasım 2014 07:17

Hüsnü Mübarek, 'protestocuları öldürme' davasından aklandı

Devrik Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, 2011 yılındaki protestolarda göstericilerin öldürülmesi emrini verdiği suçlamasıyla yargılandığı davada berat etti.

Paylaş

Kahire'deki bir polis akademisinde görülen davada mahkeme, söz konusu suçlamayla yargılanan 86 yaşındaki Hüsnü Mübarek'i, iki oğlu ve eski İçişleri Bakanı Habib el Adli ve 6 yardımcısı için beraat kararı verdi. Mahkeme Başkanı Mahmud Kemal; Mübarek, iki oğlu, eski İçişleri Bakanı Adli ve 6 yardımcısının suçsuz olduğuna hükmetti. 

Devrik lider Mübarek, ayrıca İsrail’e doğalgaz ihracatıyla ilgili yolsuzluk yaptığı iddiasıyla yargılandığı davada da berat etti. Mahkemeyi takip eden Mübarek yanlıları, söz konusu berat kararlarını alkışlarla karşıladı. Mübarek’in iki oğlu için mahkeme tahliye kararı verdi.
Mahkeme devrik lider Mübarek’in tahliyesine karar vermedi, ancak önümüzdeki günlerde devrik liderin serbest kalması bekleniyor. 

Hüsnü Mübarek ve el Adli, 2011 yılındaki protestolarda eylemcilerin öldürülmesi emrini verdikleri suçlamasıyla yargılandıkları davada suçlu bulunmuşlardı. Mübarek ve El Adli, Haziran 2012'de müebbet hapis cezasına çarptırılmışlardı.

MISIR’DAKİ PROTESTOLARDA 2 KİŞİ ÖLDÜ
Diğer taraftan günlerdir Mısır’ın başkenti Kahire’de polis ve selefi gruplar arasında çatışmalar gerçekleşiyor. Cuma günü çıkan çatışmalarda en az 2 kişi hayatını kaybetti. Protestolar, 2013’te askeri darbeyle indirilen İslamcı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye de muhalefet eden, radikal Selefi grupların çağrısıyla düzenlendi. Çağrıda eylemcilerden, Mısır’ın “İslam kimliği”ni savunmaları istendi.
Protestolarda yoğun güvenlik önlemi alınırken, toplanan kalabalığın ön saflarındaki onlarca kişi tutuklandı. Ölen protestoculardan birinin arkadaşı AFP haber ajansına konuştu ve “Polisin protestocuların üzerine rastgele ateş açtığını” söyledi.
Askeri hükümetin “terörist örgüt” ilan ettiği Müslüman Kardeşler ise, protestoları desteklediklerini söyledi. Ancak gösterilere katılıp katılmayacakları konusuna yanıt vermedi.
Öte yandan Mısır ordusu bir açıklama yaparak, Kahire’de meydana gelen silahlı saldırıda bir tuğgeneralin öldürüldüğünü ve iki askerin ise yaralandığını kaydetti. (DIŞ HABERLER) 

ÖNCEKİ HABER

Papa İstanbul'a geldi

SONRAKİ HABER

'Yürü ya kulum' demiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...