29 Kasım 2014 06:12

Meşaleye, davula özlemi olan kopup gelsin

Bir lig düşünün ki 5+2 ‘yabancı’ sınırlaması kadrosunu tahtaya çizmek zorunda, bir tribün düşünün ki 6222 sayılı kanun varken tribünde meşalesini yaksın, davulunu çalsın, bir lig düşünün kazananın sadece ama sadece sporun olduğu...

Paylaş

Emre CAKA
İstanbul

Bir lig düşünün ki 5+2 ‘yabancı’ sınırlaması kadrosunu tahtaya çizmek zorunda, bir tribün düşünün ki 6222 sayılı kanun varken tribünde meşalesini yaksın, davulunu çalsın, bir lig düşünün kazananın sadece ama sadece sporun olduğu... 
Her takımda 5 kadın kotası konulmuş, en az ikisinin sahada olması gerekiyor. Tek ‘yasak’ küfür, milliyetçilik ve cinsiyetçilik. Bu çizgisini korumakla yetinmeyip, geliştiren Karşı Lig, bugün 2. Sezonun ilk karşılaşması ile taraftarlarının önüne çıkıyor. 2. Sezonun ilk karşılaşmasına saatler kala, futbolcular sorularımızı yanıtladı.

 Nedir bu Karşı Lig, nasıl oluştu?
Kadıköy’de bulunan Caferağa Mahalle Evi ve Yel değirmeni Mahalle Evi’nin içerisinde bulunan arkadaşlar ve çevremizle bulunanlarla aldığımız karar üzerine oluşan Karşı Lig, bu sezon ‘Passolig’e karşı, Karşı Lig’ şiarıyla sezona hazırlıklarını tamamladı. Geçtiğimiz sezon 13 takımla sezonu açan ve tamamlayan, Karşı Lig bu yıl 16 takım ile sezonu açacak. Yeni sezon, bugün oynanacak karşılama ile başlayacak. 

YALNIZCA BİR LİG DEĞİL
Sadece futbol mudur Karşı Lig?

‘Futbol sadece futbol değildir’ klişesini aslında her hafta pratikte gösteriyoruz. Örnek vermek gerekirse; geçtiğimiz hafta Validebağ direnişine destek vermek için Karşı Lig takımları olarak bir yürüyüş gerçekleştirdik ve ardından Validebağ’da ‘Futbol borsada değil arsada güzel’ sözünü pratiğe dökerek kaldırımda bizleri izleyenlere kısa bir resital izlettik. (gülüyoruz)
Karşı Lig, Pasolig’e neden karşı?
Bu uygulama tamamen taraftarı fişleyen bir yasadır. Passolig, tribünlere kimlerin girdiği, ne sloganlar attığını tespit etmek için hayata geçirilmiştir. Bu sayede özellikle Gezi Parkı’nda başlayan halk hareketinde taraftarları bir türlü hizaya alamayan hükümet, taraftar gruplarını baskılamak ve engellemek girişimindedir. Bu yüzden Passolig kabul edilemez. İnsanları fişleyen, kendi istediği tezahüratı yapmayan taraftara ceza veren ve taraftarı müşteri olarak gören hiçbir uygulama bizim açımızdan kabul edilemez.

BİR ÇOK NOKTADA OLDUĞU GİBİ BİZDEN BAŞARILILAR
5+2 Kadın kotası var Karşı Lig’de. Bunu biraz açar mısınız?

Geçtiğimiz sezon, her takımda en az üç kadın olma kotası ve bir kadının sahada olması gerekliliği kuralı vardı. Bu yıl onu biraz genişlettik ve 5+2 yaptık. Yani her takım da beş kadın olacak ve ikisi sahada olacak. Karşı Lig bu konuda Türkiye’de önemli adımlar attı. Karma Lig uygulayan ilk liglerden biriyiz ve bu bize güç veriyor. Biz bu lig sayesinde gördük ki kadınlara, bir çok konuda olduğu gibi maalesef futbolda da alan yaratılmamış. Karşı Lig buna olanak sağlıyor. Tabi ki kadınlara bu bir lütuf vs değildir. Geçen yıl gördük ki bir çok kadın futbolu bizlerden daha istekli oynuyor ve daha hırslı ancak ‘Kadın futbol oynamaz’ mantığı yüzünden yetenekleri köreltilmiş durumda. Ama biz görüyoruz ki bir çok konuda olduğu gibi kadınlar erkeklerden daha güçlü ve daha dirençli. Ve bu röportaja gelecek kadın arkadaşımızın son dakika çıkan işi de bizi biraz strese soktu. Yanlış bir anlatım stresi…

ÇEKİRDEĞİ ALAN POŞETİNİ UNUTMASIN
Tribünlere, okuyucularımıza çağrınız var mı?
Tüm okuyuculara, spor severlere, Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesi adlı yasa ile yaka silken taraftarları buraya bekliyoruz. Davulunu meşalesini kapan gelsin. Çekirdek tabi ki tribünlerin vazgeçilmez korosudur. Ama çekirdeğini alıp gelen çöp poşetini unutmasın. (Geçmiş yıldan traji komik temizleme sahneleri anlatılıyor )

Öte yandan bugün 14:00’de başlayacak karşılaşma öncesi saat 12:00’de Mehmet Ayvalıştaş’ta toplanacak olan Karşı Lig futbolcuları ve taraftarları, Kalamış Gençlik Merkezine kadar yürüyüş gerçekleştirerek PassoLig’i protesto edecekler.

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da taksi tarifesine yüzde 10 zam geldi

SONRAKİ HABER

KESK, bütçeye karşı miting yapacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa