29 Kasım 2014 05:25

IŞİD, sınır hattına bombalı 2 araçla saldırdı

Kobanê’yi işgal etmek için 77 gündür YPG ile çatışan IŞİD militanları, Türkiye’ye açılan Murşitpınar sınır kapısına bomba yüklü 2 araçla saldırmak istedi.

Paylaş


Kobanê’yi işgal etmek için 77 gündür YPG ile çatışan IŞİD militanları, Türkiye’ye açılan Murşitpınar sınır kapısına bomba yüklü 2 araçla saldırmak istedi. Mürşitpınar sınır kapısına 1 kilometre kala, Suriye tarafında yarım saat aralıkla meydana gelen patlamalarda 4 YPG militanı öldü, 18 kişi yaralandı. ABD öncülüğündeki koalisyon jetleri ise IŞİD mevzilerini bombaladı. 

MÜRŞİTPINAR YPG’NİN ELİNDE 
IŞİD’in Türkiye tarafından gelen bombalı araçla yaptığı saldırının ardından başlayan yoğun çatışmalar yaklaşık 6 saat aralıksız sürdü. IŞİD’in Mürşitpınar sınır kapısını ele geçirmek için yaptığı saldırı YPG/YPJ savaşçıları tarafından geri püskürtülürken, IŞİD’in TMO’nun buğday ofisinde bulundukları öne sürüldü. Türkiye tarafından tank ve zırhlı araçlar filonun çevresine gönderilirken, IŞİD’e yönelik Türk askeri tarafından herhangi bir müdahalede bulunulmadı. IŞİD’in ele geçirme girişiminde bulunduğu sınır kapısının denetiminin tamamen YPG’de olduğu öğrenildi.

BOMBALI SALDIRI 
IŞİD militanları, Kobanê’yi Türkiye’ye bağlayan Mürşitpınar sınır kapısına sabah erken saatlerde bomba yüklü 2 araçla saldırmak istedi. Yarım saat arayla meydana gelen şiddetli patlamalarda, yerel kaynaklar 4 YPG militanının öldüğünü, 18 kişinin de yaralandığını bildirdi. Saldırıda yaralananlar, Yumurtalık bölgesine sevk edilen ambulanslarla Suruç Devlet Hastanesine kaldırıldı. YPG yetkilileri, Türkiye tarafından TMO’ya ait buğday filosuna yerleşen IŞİD’in sınır kapısına ve kente saldırdığını açıkladı. 

3 HAVAN MERMİSİ TÜRKİYE TARAFINA DÜŞTÜ
ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları ise sınır hattındaki IŞİD mevzilerini bombaladı. Bombardımanın ardından yükselen dumanlar, Suruç’tan da görülürken, Kobanê’den ateşlenen 3 havan mermisi ise sınırı aşarak Türkiye topraklarına düştü. Kimsenin yaralanmadığı bu gelişme sonrası çok sayıda tank ve obüs, Kobanê’yi gören hakim tepe ile sınır hattında konuşlandırıldı.

GAZETECİLER BÖLGEDEN UZAKLAŞTIRILDI
Kobanê’yi ele geçirmek isteyen IŞİD militanlarının bombalı araçlarla gerçekleştirdiği saldırının ardından bölgede bulunan gazeteciler, daha önce kendileri için güvenlik gerekçesiyle ayrılan tepeden de uzaklaştırıldı. Öte yandan sınır hattının Suruç tarafında bulunan Boyde köyü ve Etmanak köyü arasındaki yaklaşık 10 kilometrelik bölge askerler tarafından geçişlere kapatıldı. Askerler zırhlı araç ve panzerlerle yurttaşların geçişini engellerken, çok sayıda yurttaş da sınıra, Mehser köyüne akın etti. (URFA)

AYHAN: İDDİANIN AYDINLATILMASI LAZIM
Çatışmaların başlaması üzerine Mürşitpınar sınır kapısına giden HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan gazetemize açıklama yaptı. Sınırın her iki tarafında yetkililerle görüşme yaptıkları söyleyen Ayhan, YPG yetkililerinin Türkiye sınırından kendilerine doğru ateş edildiğini ifade ettiklerini belirtti. Bunun ciddi bir iddia olduğunu kaydeden Ayhan, bu iddianın araştırılması ve aydınlatılması gerektiğini söyledi. 

BASIN MERKEZİNDEN AÇIKLAMA 
Suruç Basın Merkezi bir açıklama yaptı. IŞİD’in Mürşitpınar sınır kapısı da dahil olmak üzere Kobanê’nin pek çok yerinde eş zamanlı saldırılar gerçekleştirdiği belirtildi. 
Aracın Türkiye sınırından geçerek sınır kapısına ulaştığı iddialarının kabul edilmediği açıklamada, “Birtakım iddiaların aksine, hiçbir resmi yetkilinin bomba yüklü aracın Türkiye’den geçtiğine dair bir beyanı olmamıştır” denildi. 

HDP: HÜKÜMET DERHAL KAPSAMLI AÇIKLAMA YAPSIN

HDP, IŞİD militanlarının sabah saatlerinde Türkiye toprakları üzerinden Kobanê’ye ve Mürşitpınar sınır kapısına saldırdığını açıkladı. Saldırıyı kınayan HDP, açıklamasında şunlar dile getirildi: “Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve polisin en yoğun olduğu bir bölgede, IŞİD çetelerinin devlete ait bir saha olan Toprak Mahsulleri Ofisinde üstlenerek Kobanê’ye karşı saldırıya geçmesi başlı başına bir skandaldır. Bu gelişme, aylardır işaret ettiğimiz IŞİD’e destek verildiği gerçeğini bir kez daha açığa çıkarmıştır.”

Urfa Valisinin HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan’la yaptığı görüşmede, son saldırıda IŞİD’in Türkiye topraklarında yuvalandığını teyit ettiği de belirtilen açıklamada, hükümetin göstereceği tutumun kritik olduğunu ifade edilerek şu çağrı yapıldı: “Bu gelişmenin yaratacağı sonuçlardan AKP Hükümeti sorumlu olacaktır. IŞİD’in Türkiye topraklarından gerçekleştirdiği bu son saldırı hakkında AKP Hükümetini derhal kapsamlı bir açıklama yapmaya; Rojava Kantonlarına dönük benzer saldırıların ve sızmaların engelleneceğine dair taahhütte bulunmaya ve Rojava Kantonları ile dostane ilişkiler ve iş birliği içinde olmaya çağırıyoruz.”

KCK'DEN KOBANÊ İÇİN DİRENİŞ ÇAĞRISI
 
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, IŞİD çetelerinin Kobanê'ye dönük saldırılarına karşı halkı ve devrimci tüm güçleri, mücadeleyi yükseltmeye ve Kobanê direnişinin yanında olmaya çağırdı.

Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) geçtiği habere göre, IŞİD'in Kobanê'ye dönük saldırılarının artması üzerine yazılı bir açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, şunları bildirdi; "İntihar saldırısı yapmak isteyen iki IŞİD faşisti Türkiye tarafından Kobanê'ye geçmiştir. Son 24 saat içerisindeki şiddetli çatışmalar, IŞİD faşistlerinin Türkiye üzerinden Kobanê'ye saldırma girişimleri nedeniyle yaşanmıştır. Bu çatışmalarda IŞİD faşistlerinin iradesi kırılmış, IŞİD faşistleri geri püskürtülmüş ve büyük kayıplar verdirtilmiştir" açıklaması yaptı. AKP hükümetinin başından itibaren Kobanê ve Kürt halkına düşmanlığını IŞİD faşistlerini destekleyerek sürdürdüğüne dikkat çeken KCK, hükümetin tüm inkar etme girişimlerine rağmen bu desteğin her gün ortaya çıkan yeni görüntülerle tescil edildiğini belirtti. Halka, Kobanê'ye dönük saldırılara karşı direniş çağrısı yapan KCK açıklamasında şunlar vurgulandı: "Başta Kuzey Kürdistan halkımız olmak üzere, yurtsever, devrimci ve duyarlı tüm güçleri ve dostlarımızı AKP devletinin Kürt halkına düşmanlığını Kobanê'de ısrarla IŞİD faşistlerini desteklemesine karşı mücadeleyi yükseltmeye ve Kobanê direnişinin yanında olmaya çağırıyoruz. AKP devleti, IŞİD'e desteğini sürdürdükçe, halkımız her yerde ayağa kalkmalı ve serhıldan geliştirmelidir."

 

 

 

 

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdal Eren'in annesi hastaneye kaldırıldı

SONRAKİ HABER

İngiliz vatandaşı, parkta darp edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...