15 Temmuz 2011 07:31

EMEP: Dış müdahaleyle demokrasi gelmez

Emek Partisi (EMEP) Hatay İl Örgütü, Suriye’deki gelişmelerle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Suriye’de düşünce ve ifade özgürlüğü, farklı yapıların ve inançların kendilerini ifade etmeleri önünde ciddi engellerin olduğu bilinmektedir. Ancak Suriye halkının demokrasi tal

EMEP: Dış müdahaleyle demokrasi gelmez
Paylaş

TÜRKİYE ABD’NİN İLERİ KARAKOLU OLUYOR

Yapılan açıklamada emperyalist güçlerin Kuzey Afrika ve Orta Doğu’ya filli-askeri müdahalelerinin Suriye üzerinden Türkiye sınırına dayandığı belirtildi. AKP’nin, NATO’ya hizmetkar olma rolünü oynamak için hazırlık yaptığının görülmesi gerektiği hatırlatılarak, Türkiye’nin, ABD’nin bölgedeki ileri karakolu rolüne soyunduğuna dikkat çekildi.

ABD’nin, Irak’tan sonra Suriye’yi müdahale alanlarından birisi olarak belirlediği ifade edilen açıklamada, Irak’ta hesapların tutmamasının bu planın Suriye üzerinden gündeme getirildiği belirtildi. Açıklamada, Suriye’de yaşanan örgütsüz ayaklanmanın, Suriye’de yasaklı olan Müslüman Kardeşlerin denetimine sokulduğu belirtilirken, bunun sonucu olarak Suriye’ye müdahalenin uygun hale getirildiği vurgulandı. Yemen, Bahreyn gibi ülkelerde ayaklanmaların bastırılması için ses çıkarmayanların, Suriye’de insanlık dramı yaşandığını ve sessiz kalamayacaklarını söyleyerek işe başladıklarının ifade edildiği açıklamada, düne kadar Beşar Esad’a kardeşim diyen Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Suriye sınırından Türkiye’ye geçişlere izin verildiğinin altı çizildi.

Suriye’ye olası bir müdahalenin, bir iç savaşın ötesinde bölgesel çatışmalara yol açabilecek bir nitelik taşıdığına vurgu yapılan açıklamada, “Suriye rejimi Nusayri azınlığın iktidarına dayanmaktadır. Dürzîler ve Hıristiyanların önemli bir kısmı da Esad rejimini desteklemektedirler. Müslüman Kardeşlerin kitle tabanını ise nüfusun yüzde 70’ini oluşturan Sünniler oluşturuyor. Nüfusun yüzde beşini kapsayan Kürtler de Suriye’nin kuzey kesiminde yaşamaktadırlar. Nusayriler, Suriye’nin yanı sıra Lübnan ve Türkiye’de, Hıristiyan Araplar ve Dürzîler de Lübnan’da önemli bir nüfusa sahiplerdir. Dolayısıyla Suriye’de ortaya çıkacak bir iç savaş çok kısa bir sürede tüm bölgeyi sarabilecek yangına dönüşme ihtimali taşımaktadır”.

PROVOKASYONLARA İZİN VERMEYELİM

Ülke egemenlerini ateşle oynamaktan geri durmaya çağıran EMEP Hatay İl Örgütü, kendilerine ‘16 Temmuz Gençlik Hareketi’ adını veren Özgür-Der ve Saadet Partisi’ne yakınlığıyla bilinen Anadolu Gençlik Derneğinin de başını çektiği grubu provokasyonlara yol açacak eylem ve etkinliklerden uzak durmaya çağırdı. 16 Temmuz Gençlik Hareketinin Hatay’a gelerek Suriye’ye karşı bir gösteri yapmaya hazırlandığının anımsatıldığı açıklamada “Madımak’ın yıldönümü üzerinden daha günler geçmişken Türkiye’deki Nusayri nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan kentimizde, ülkenin dört bir tarafından gelerek gösteri yapmaya çalışmanın yeni bir provokasyona kapı aralamak olduğu açık değil midir” Suriye’nin iki önemli enerji koridorunun merkez parçası haline geldiği dile getirilirken, Suriye’nin teslim olması durumunda ABD ve müttefiklerinin enerji yollarını kontrol edeceği aktarıldı. Emperyalizm ve gericiliğin Ortadoğu halklarının özgürlük istemlerinin yerine halklar-mezhepler arası çatışmayı körüklediğine dikkat çekilen açıklamada, Suriye halkının demokrasi talebinin, dış müdahalelerle değil kendi iç dinamikleriyle gerçekleşebileceği söylendi. EMEP Hatay İl Örgütü, çıkış yolu olarak, gerici kuşatmaya karşı bölgenin farklı halkları ve inançları arasında güç birliği oluşturulup, mücadele ve dayanışmanın örülmesini istedi. (Hatay/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kıdem tazminatı hakkı için ortak mücadele

SONRAKİ HABER

Sendikalı olarak işe dönmek istiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...