27 Kasım 2014 17:39

Arjen Arî Şiir Yarışması ikinci yılında

Çağdaş Kürt şiirinin öncü ismi Arjen Arî anısına ilki geçtiğimiz yıl düzenlenen şiir yarışmasının bu yıl ikincisi yapılacak. Birinci yarışmada Selami Esen’in şiir dosyası birinci olmuş ve Evrensel Basım Yayın tarafından kitaplaştırılmıştı.

Paylaş

Seçici Kurulun Berken Bereh, Lal Laleş, Ferhat Pîrbal, Beyar Bavî, Necla Akay’dan oluştuğu yarışmaya dosya kabul tarihileri 1 Aralık 2014- 31 Ocak 2015. Ödül töreni ise 23 Mayıs 2015’te Diyarbakır’da düzenlenecek.

Ödülün her yıl yalnızca bir şaire verileceği yarışmada kazanan eser, yarışmayı düzenleyen kurumlarca telif hakları ödenerek ve yarışmayı düzenleyen kurumların logolarıyla birlikte Evrensel Basım Yayın tarafından kitaplaştırılacak ve çeşitli etkinliklerle okura sunulacak.

Bu yılki yarışmaya dair Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi’nde bir açıklama yapıldı. Açıklamaya Evrensel Basım Yayın, Kürt Yazarlar Derneği temsilcileri ve Arjen Arî’nin ailesi katıldı. Açıklamada konuşan Evrensel Basım Yayın temsilcisi Yazar Yusuf Karataş, yarışmayı devam ettirmenin önemine vurgu yaparak, “Ana dilde eğitimin hâlâ yasaklı olduğu, Kürt dili ve edebiyatı önündeki engellerin sürdüğü koşullarda bu yarışmanın devam ettirilmesi sadece yeni şairlerin yetişmesini sağlamak bakımından önem taşımıyor. Bu yarışma aynı zamanda Kürt sorununun eşit haklara dayalı demokratik çözümünün sağlanması mücadelesine dil ve edebiyat cephesinden verilmiş bir ses olarak da anlam taşıyor” dedi.

KÜRT EDEBİYATININ ONUR ÖDÜLLERİ

Arjen Arî şiir yarışmasında bu yıldan itibaren yeni bir ödül verileceğini söyleyen Karataş, “Bu yıldan itibaren Kürt dili ve edebiyatının var olma mücadelesini desteklemiş, bu uğurda emek vermiş her milliyetten aydın ve sanatçılardan seçici kurul tarafından belirlenecek bir kişiye ‘Onur Ödülü’ verilecektir” dedi.

Yarışmanın, Arjen Arî’nin yaşamı boyunca emek verdiği Kürt dili ve edebiyatına ve sanatın evrensel değerlerine sahip çıkmak amacıyla Arjen Arî’nin ailesi, Evrensel Basım Yayın, Lis Yayın, Ronahî Yayınları ve Kürt Yazarlar Derneği tarafından düzenleneceğini ifade eden Karataş, ödülün Kürtçenin Kurmancî lehçesi ile yazılmış eserlere verileceğini söyledi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Karaalioğlu, Ocaktan ve Cömert yeniden Yeni Şafak’ta

SONRAKİ HABER

Gezici Festival bugün yola çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...