14 Temmuz 2011 17:10

Vatandaşın tarlasına karakol yapımı için el konuldu

YÜKSEKOVA’ya bağlı Büyük Çiftlik beldesinde 4 yurttaşın tarım arazileri, İçişleri Bakanlığının talebi ile askeri karakol yapımı için kamulaştırıldı. Arazi sahiplerine haber verilmeden ‘kamu yararı’ gerekçesiyle yapılan kamulaştırmada, yurttaşların tapulu arazilerinin metre karesine 9 TL 366 kuruş gibi gül&

Vatandaşın tarlasına karakol yapımı için el konuldu
Paylaş

YÜKSEKOVA’ya bağlı Büyük Çiftlik beldesinde 4 yurttaşın tarım arazileri, İçişleri Bakanlığının talebi ile askeri karakol yapımı için kamulaştırıldı. Arazi sahiplerine haber verilmeden ‘kamu yararı’ gerekçesiyle yapılan kamulaştırmada, yurttaşların tapulu arazilerinin metre karesine 9 TL 366 kuruş gibi gülünç bir fiyat biçildi.

Büyük Çiftlik beldesinde Hüseyin İnce, Hasan İnce, Mehmet İnce ve Abdurrahman Şahin Zere adlı yurttaşlara ait arazi, askeri karakol inşaatı için İçişleri Bakanlığının talebi üzerine mahkeme kararıyla kamulaştırıldı. 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu ve Bakanlar Kurulu Kararı gerekçe gösterilerek arazi sahiplerine haber verilmeden, 203 ada, 3 parsel araziden 14 bin 500 metrekarelik kısmı ile 146 ada, 3 parselden de 500 metrekarelik alan kamulaştırıldı. Yüksekova Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan davayı İçişleri Bakanlığına izafen Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı takip etti. Geçtiğimiz aylarda sonuçlanan davada Hüseyin İnce, Hasan İnce, Mehmet İnce ve Abdurrahman Şahin Zere’ye ait arazilerin kamulaştırılmasına karar verdi. Mahkeme, bilirkişinin raporu doğrultusunda, tapulu arazinin metre karesine ise 9 lira 366 kuruş fiyat biçilmesine karar verdi. İsmi geçen yurttaşlar ise, arazilerinin kamulaştırıldığından, ancak karakol inşaatına başlanınca haberdar oldu. Kamulaştırma Kanunu’na göre, kamu adına kumaşlaştırma yapıldığı için itiraz hakkı bulunmayan yurttaşlar, başvurdukları avukatlar ve mahkemelerden de ‘Yapılacak bir şey yok’ cevabını aldı.
Ekili arazilerin ortasına yapıldığı belirtilen askeri karakol inşaatı için kamulaştırılan alanın dışında, arazinin bir kısmında ‘güvenlik alanı’ olacağı belirtiliyor. Böylece yurttaşlar toplam 70 bin metrekarelik arazilerini kullanamaz duruma gelecek. Mahkemenin 14 metrekarelik alan için belirlediği bedel ise Kamulaştırma Kanunu’nda ‘Bedel peşin ödenir’ ibaresine rağmen, hâlâ ödenmiş değil. Arazilerinin kamulaştırıldığını öğrenince neye uğradığını şaşırdığını dile getiren Hüseyin İnce, “Rızam olmadan 14 bin 500 metrekarelik arsamı kamulaştıran devlet, gerçek değerini de vermedi. Bu arsanın metrekaresi 40 ile 50 TL arasında iken, değer tespit komisyonu 9 lira 366 kuruş değer biçmiş. Bu paranın çoğu da vergiye gidiyor” dedi. Maddi ve manevi olarak zarar gördüğünü ifade eden Hüseyin İnce, “Bu alanda yılda 3 bin TL yoncadan kazanıyorum. Yine tarım desteğinden kazancımla ailemi geçindirirken, şimdi çocuklarımın geleceği, askerin hiç bir gerekçe olmadan yaptığı bir karakol ile zora girecek. Bu nedenle inşaatın durdurulması için avukatım aracılığıyla bakanlığa başvuru yaptım. Arazim çocuklarımın geleceğidir” dedi.

Alınan kamulaştırma kararına itiraz edeceklerini belirten Hüseyin İnce’nin Avukatı Murat Mengeş ise, devletin kamulaştırma hakkının olduğunu, ancak bu kamulaştırmada hak sahibinin de mağdur edilmemesi gerektiğini söyledi. İçişleri Bakanlığına dilekçe ile başvurduklarını söyleyen Mengeş, “Karakolun yapılacağı mevki üzerinde ikamet eden insanların can güvenliği olası bir saldırı veya çatışma durumunda tehlikeye atılmış olacaktır. Bu nedenle kamulaştırma çalışmalarına son verilmesi, projenin yerinin değiştirilmesini talep edeceğiz” dedi. (Hakkari/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kemal Pir ve arkadaşları anıldı

SONRAKİ HABER

TBM: Sorumluluk almaya hazırız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...