26 Kasım 2014 07:15

Farklı branştaki asistan acilde nöbet tutamaz

İstanbul 7. İdare Mahkemesi acil servislerde acil tıp asistanları dışındaki asistanların nöbet tutmasını, ‘telafisi olanaksız sonuçlara yol açacağı’ için hukuka aykırı buldu.

Paylaş

Uzmanlık eğitimi gören asistan hekimler, sıklıkla uzmanlık eğitimi uygulamasından sayılmayan işleri yapmaya zorlanıyor. Bunların en yaygın olanı, acil serviste personel eksikliği gerekçe gösterilerek ‘kapı’, ‘karantina’, ‘triyaj’ nöbeti tutmaya zorlanmak...

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eğitim Planlama ve Koordinasyon Kurulu ise bu haksız uygulamayı daha da ilerletip, resmiyet kazandırmış; acil servis nöbetlerinin 3 ay süreyle tüm asistan hekimler tarafından tutulmasına karar vermişti. Hekimlerin başvurusu üzerine, İstanbul Tabip Odası Hukuk Bürosu tarafından dava açıldı ve İstanbul 7. İdare Mahkemesi uygulamayı hukuka aykırı buldu.

Acil servisteki nöbetlerin uzman hekimler veya bu konuda özel bir eğitim almış sertifikalı pratisyen hekimler tarafından tutulacağı belirtilen kararda, “Uzmanlık eğitimi alan doktorlarla eğitim gördükleri uzmanlık dalının uygulamasından sayılmayacak işlerde görevlendirilemeyeceği ve uzmanlık eğitimi görenlere hiçbir zaman uzman nöbeti tutturulamayacağı sonucuna varılmaktadır. Sağlık hizmetlerinin halk yararına sunulabilmesi için acil sağlık hizmetinin bu konuda donanımlı olan acil servis uzmanı ve özel bir eğitim almış sertifikalı pratisyen hekimler tarafından yapılacağı eğer bu dallarda kadro açığı var ise bu açığın giderilerek halkın sosyal memnuniyetinin artırılması başka bir ifade ile pozitif yükümlülüğün yerine getirilmesi idare için kamusal zorunluluk ve sosyal devlet olmanın gereğidir. Aksi halde bu sağlık hizmetinden yararlananlar bakımından her zaman telafisi olanaksız sonuçlara yol açabilmesi kaçınılmazdır” denildi.

Kararı değerlendiren İTO Hukuk Bürosu, “Sağlık Bakanlığı önce uzman hekimler, şimdi asistan hekimlere ilişkin verilen yargı kararlarını dikkate almak zorundadır. Kararda, kadro açığı veya personel ihtiyacı gibi gerekçelerin kabul edilemez olduğu, bu açığın kapatılmasının idarenin görevi olduğu açıkça yer almaktadır” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

'Beyoğlu’nun kalbi' plandan söküldü

SONRAKİ HABER

Çukurca'da askeri araç devrildi 1 asker öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...