26 Kasım 2014 01:06

AKP ayrımcılığa devam edecek!

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘Alevi Açılımı yapacak’, ‘Dersim ismi iade edilecek’ propagandasıyla günlerce konuşulan Dersim ziyareti, polisin halka saldırdığı ve açılımın müze ve üniversite isminin değiştirilmesinin ötesine geçmediği bir fiyaskoyla sonuçlandı. Davutoğlu’nun ziyaretinden önce konuştuğumuz Dersim halkı ve siyasi parti temsilcilerinin taleplerini sayfalarımıza taşımıştık. Bu kez de siyasi parti il başkanları ve Dersimlilere ziyaretin ardından ne düşündüklerini sorduk.

Paylaş

Eylem GÜNEL
Dersim

Kışlanın müze olması, Tunceli Üniversitesinin isminin Munzur olarak değiştirilmesinin ya da kutsal mekanlara yol yapılmasından daha önemli beklentileri olduğunu söyleyen Dersimliler, cemevlerinin ibadethane olarak tanınması, Dersim isminin iade edilmesi, zorunlu din derslerinin kaldırılması gibi taleplere dair hiçbir adım atmayan Davutoğlu’nun AKP’nin Alevilere bakışını net olarak ortaya koyduğunu söyledi.

DAVUTOĞLU AYRIMCILIĞIN SÜRECEĞİNİ GÖSTERDİ

Davutoğlu’nun Dersim’de yaptığı konuşmaları inandırıcı bulmadığını söyleyen Eylem Aksin, “Söylemleri var olan ayrımcılığın ortadan kalkmayacağını gösteriyor. Ayrıca Davutoğlu’nun kafasındaki Alevilik tanımını da kabul etmiyorum” diyor. Başbakan’ın Alevilerin kutsal mekanlarına giden yolların yapılacağını söylemesine de tepki gösteren Aksin, “Kutsal mekanlarımızın doğal örtüsüne dokunmasınlar” diyor ve ekliyor; “Bizim yollardan daha önemli sorunlarımız var.” Başbakan’ın konuşmasında, ‘Madımak dediğimizde, Başbağlar’ı, Berkin Elvan dediğimizde Yasin Börü’yü Burak Can’ı da hatırlayalım’ sözlerine tepki gösteren Aksin, “Acıları kıyaslaması çok yanlış. Madımak’ta bizi diri diri yaktılar. Bu katliam hâlâ devam ediyor. Bölgemizde süren bir savaş var, Kobanê var. Onları konuşsaydı asıl” diyor.

BİZİM ÜZERİMİZDEN SİYASET YAPMASIN

Başbakan’ın seçim öncesi Dersim’i ziyaret etmesinin oy toplamak için olduğunu söyleyen Yaşar Arslan “Davutoğlu’yu samimi bulmuyorum. Tayyip’in yapamadığını Davutoğlu yapmak istiyor. Alevlik üzerine sadece siyaset yapıyorlar” diyor. Arslan da Başbakan’ın acıları kıyaslamasına tepkili. “Koçgiri, Uludere, Lice, Kobanê, Madımak. Bizim yaşadığımız acıların sınırı yok. Hâlâ da yaşıyoruz” diyor. Başbakan’ın ‘Alevi Açılımı’ diye sunduklarına da tepki gösteren Arslan, “Biz cemevlerinin ibadethane olarak tanınmasını, Dersim Soykırımı’nın kabul edilmesini, arşivlerin açılmasının istiyoruz” diyor.

BEKLENTİLERİMİZ KARŞILANMADI

Nadir Yavaş, fırında çalışan bir işçi. “Başbakan’ın gelişine dair beklentilerim vardı. Ama gelip bize Alevi açılımı diye, kışlanın tadilat edilip müze olarak halka açılacağını, Tunceli Üniversitesi’nin adının Munzur üniversitesi yapılacağını söyledi. Beklentimiz bunlar değildi. Alevilik eşittir cemevi. Alevi açılımı dedi ama tek bir Alevi var mıydı? Kendine konuştu, halkla buluşmadı” dedi. Davutoğlu’nun ziyaretinin oy için olduğunu düşünen Yavaş, “Seçimlerden sonra gündeme gelmeyiz” dedi.

AĞIZLARA BAL ÇALIP GİTTİ

Doğma büyüme Sakaryalı olduğunu ancak ailesinin Dersim göçmeni olduğunu söyleyen Murat Bulut, “Davutoğlu tabi gelebilir Dersim’e. Ama o kadar polisle gelmesi geriyor insanı” diyor. Davutoğlu’nun açılım olarak Dersim Müzei yapılacağını duyurmasına ilişkin ise “Ağızlara bal çalıp gittiler” diyor.

Anayol üzerindeki küçük yerinde balık satan Hüseyin Gülhan da Başbakan’ın ziyaretinde açılım olarak sunduklarına tepkili. Dersim isminin iade edilmesi ve Dersim Katliamı mağdurlarına tazminat verilmesi gerektiğini söyleyen Gülhan, “Bunu da yasalarla yapacak, öyle sözle olmaz” diyor.

DAVUTOĞLU’NUN DERSİM ZİYARETİ AKP’NİN ALEVİLİĞE YAKLAŞIMININ ÖZETİ

Başbakan’ın Dersim ziyaretini ve burada verdiği mesajları konuştuğumuz Emek Partisi (EMEP) Dersim İl Başkanı Mustafa Taşkale, “AKP kendisinden bekleneni yaptığı” diyerek başlıyor sözlerine. AKP’nin her zaman yaptığı gibi meselenin etrafından dolanarak, özünü unutturmak istediğini söyleyen Taşkale, “Kışlanın müze yapılması, üniversitenin isminin Munzur olarak değiştirilmesi, ziyaret yollarının asfaltlanması ve din derslerinde Aleviliğin daha fazla yer alması aslında AKP’nin Dersim ve Alevilik meselelerine yaklaşımını özetliyor. Alevilerin sorunu din dersi müfredatının iyileştirilmesi ile hal olacak bir mesele değil. Aleviler ile ilgili somut adım atılacaksa bunun yol ve yöntemleri bellidir. Öncelikle cemevlerinin statüsü yasal olarak tanınmalıdır. Başbakan’ın cemevi ziyareti iyi dilek ve temennilerde bulunmanın ötesine geçmedi” şeklinde konuştu. Başbakan’ın Dersim Katliamı’ndan ‘Dersim Olayları’ diye söz etmesini de eleştiren Taşkale, “Bu zalimane katliamı bir olay gibi göstermesi, Dersim adının değiştirilmesini, kendi köyünün adının değişmesiyle eş tutması kabul edilemez” dedi.

AKP’NİN NİYETİ SORUNU ÇÖZMEK DEĞİL

HDP Dersim İl Eş Başkanı Fatma Kalsen ise AKP’nin iktidarda olduğu 12 yıl boyunca kalıcı bir çözüm gerçekleştirmediğini belirterek, “Samimi olsalardı yasalar ve fiili uygulamalarla Alevilerin ve Dersimlilerin beklentilerini karşılamak için gerekli çalışmaya başlarlardı. AKP’nin asıl niyeti kalıcı bir çözüm değil. Dersim meselesinin siyasi bir malzeme olarak kullanmak” dedi. Başbakanın zorunlu din derslerine ilişkin söylediklerinin Alevilerin mağduriyetini gidermekten çok uzak olduğunu dile getiren Kalsen, “Din derslerine Aleviliği de sokmak çözüm sağlamaz. Bu tekçi, asmilasyoncu zihniyetin devamıdır. Davutoğlu’nun söylemleri sorunlara yüzeysel yaklaştıklarını bir kez daha ortaya koydu” dedi.

AKP’NİN ZİHNİYETİ DEĞİŞMEDİ
 

Davutoğlu’nun ziyareti sırasında kentte oluşan görüntünün AKP’nin zihniyetini de ortaya koyduğunu söyleyen DBP İl Eş Başkanı Ergin Doğru, “İşgal altındaki bir kent görüntüsü eşliğinde şehre gelen Başbakan’ın halkla buluştuğunu söylemesi abesle iştigaldir. Halkla, polis devleti görüntüsü altında buluşulamaz” dedi. Davutoğlu’nun yaptığı açıklamaların klasik devlet algısının ötesine geçmediğini söyleyen Doğru, “Bu ziyaretle AKP iktidarının Aleviliğe bakış açısı çok somut bir şekilde ortaya çıktı. Gerek Aleviliği İslam içi tarif etmeleri, gerekse Aleviliğin yol erenlerini, ulu pirlerini Orta Asya bozkırlarına taşıyıp, orayla ilişkilendirmeleri devletin oluşturmak istediği ‘Türk İslam Alevi’ çizgisinin yansıması. Bu asimilasyon politikalarının devam edeceğinin göstergesi” dedi. Davutoğlu ziyaretlerinin bir çelişkiler yumağı olduğunu söyleyen Doğru, “Bir yandan cemevini ziyaret ediyor, öte yandan girdiği cemevinin yasal statüsü dahi yok. Bu zihniyet bizim inanç evlerimize ‘cümbüş evi’ diyen zihniyettir. AKP zihniyetini değişmediği sürece bu ziyaretler şovdan başka bir şey ifade etmez” şeklinde konuştu.

AKP, DERSİMLİLERE İSLAM-ALEVİ GÖMLEĞİ BİÇMEK İSTİYOR
 

“Önceki başbakan yalan söylüyordu, bu başbakan da yalan söylüyor” diyen CHP Dersim İl Başkanı Hüseyin Zeytin ise “Geldi boş salona konuştu, boş vaatler sundu. Dersim’e dair ne söyledi, Alevi açılımına dair ne söyledi? Biz Dersimliler aklı kamil insanlarız. Kadim bir milletiz. Yedi bin yıldır bu toprakların sahibiyiz. Davutoğlu bizim nereden geldiğimizi söylemekle bizi bu topraklar dışına itemez. AKP Dersim Halkına Alevi-İslam gömleğinin biçilmeye çalışıldığını belirten Zeytin “o gömlek bize uymaz” diyor” dedi. Davutoğlu ziyaretinde Dersim’e binlerce polisle yığınak yapılmasını eleştiren Zeytin, “Bu AKP’nin 12 yıldır devam eden iktidarının alışık olduğumuz bir uygulaması. Meclis’e sunulan yeni güvenlik yasasıyla despotça uygulamalar daha da artacak” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Dersim’de her su kenarı bir inanç merkezidir

SONRAKİ HABER

‘Devrim savaşın kirli yüzünü ortaya çıkardı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...