25 Kasım 2014 00:53

Hem canına okuyorlar hem de suçluyorlar!

İnşaatlarda iş cinayetleri artarak durmadan devam edekken İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu Türkiye’de işsizliğin sebebinin ‘iş beğenmemekten’ kaynaklandığını ileri sürdü.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

İnşaatlar, iş cinayetleriyle gündeme gelmeye devam ederken, müteahhitlerden ilginç bir açıklama geldi. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Türkiye’de işsizliğin sebebinin “iş beğenmemekten” kaynaklandığını ileri sürdü.

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, işsizlik rakamlarının resmi rakamlarının altında olduğunu iddia etti.

“Türkiye’de işsizlik değil, kalifiye eleman ve iş beğenmeme sorunu vardır. TÜİK, iş beğenmemekten kaynaklanan boşluğu, istatistiki veriler ile ortaya koymalıdır” diyen Tellioğlu, TÜİK’in açıkladığı işsizlik raporundaki işsizlik oranının yüzde 10.1 artarak, 6 ay sonra yeniden çift haneye çıktığı açıklamasını eleştirdi.

Ekonomi ve istihdam konularının sadece veriler ile açıklanamayacağını belirten Tellioğlu, Türkiye’de işsizlik değil, iş beğenmeme ve kalifiye eleman sorunu olduğunu savundu. Tellioğlu, “Çünkü üyelerimiz, çok sayıda iş ilanları vermekte, gelen başvurularda ise, hayal kırıklığına uğramaktadırlar. İşe almak istedikleri adaylar da, çeşitli bahaneler ile teklif edilen işi kabul etmemektedir. Sonuçta, nitelikli iş gücü potansiyelini bulamadığımız için, bazı projelerimiz zamanında bitirilememiş, bu, ekonomik kayıpları da beraberinde getirmiştir” dedi.

İŞSİZLİĞİ DEVLETTEN DE AZ GÖSTERDİ

Bu nedenlerle ve yaşadıkları deneyimlerle, işsizlik oranının çift haneli rakamlara ulaştığını söylemenin gerçekçi bir yaklaşım olmayacağını söyleyen Tellioğlu, Türkiye’deki işsizlik oranının kendilerine göre yüzde 10’un altında olduğunu iddia etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın herhangi bir mesleği olmayan işsizlerin meslek sahibi yapmak için, çeşitli iş kollarında, ücretsiz, Mesleki Yeterlilik Kursları açtığını belirten Tellioğlu, 2017 yılından sonra, inşaat sektöründe mesleki yeterlilik belgesi olmayanın çalışamayacağını söyledi. Tellioğlu, işsiz adayların bu kurslara yeterli derecede kayıt yaptırmadığı ifade etti.

İŞÇİLER NEDEN ‘İŞ BEĞENMİYOR’?

Tellioğlu, “iş var, eleman yok” diyerek hedefe koyduğu işçilerin de bir cevabı var. Onların cevabı kısa ve net: “Güvencesizlik, esnek ve ucuz çalışma, geçicilik canımıza okuyor.

İşçilerin tespitini resmi rakamlar da doğruluyor. Verilere göre iş cinayetlerinin en sık görüldüğü alan inşaat sektörü. Her yıl yüzlerce işçinin can verdiği inşaatlarda, işçiler insanlık onurunun altında çalışıyorlar. Torunlar Center’da 10 işçinin ölümüyle ayyuka çıkan iş cinayetleri, artarak devam ediyor.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin sadece Temmuz ayında derlediği verilerde bile bu yılın ilk altı ayında en az 978 işçi, önlenebilir iş kazalarında yaşamını yitirdi. İş cinayetinin en çok yaşandığı madencilik işkolunu inşaat, tarım ve taşımacılık işkolları takip etti.

Buna göre, ülke ekonomisinin lokomotifi olarak adlandırılan inşaatlar, her geçen gün daha fazla işçi kanı üzerinden yükseldi.

Belirlenen nedenlere göre 187 işçinin 109’u çok basit önlemlerle önü alınabilecek yüksekten düşme sonucu can verirken, 36’sı ise ezilme sonucu yaşamını yitirdi.

ÖNCEKİ HABER

Ali Cengiz oyununa son darbe

SONRAKİ HABER

Bazen bir tek kişi toplumun hafızası olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa