25 Kasım 2014 02:36

Siyah gencin katili yargılanmayacak!

Michael Brown davasında jüri heyeti, Brown’ı katleden polis memuru Darren Wilson’ın yargılanmasına gerek olmadığına kanaat getirdi. Kararın açıklanması sonrası başta Ferguson olmak üzere pek çok merkezde protesto gösterileri başladı.

Paylaş

Michael Brown davasında jüri heyeti, Brown’ı katleden polis memuru Darren Wilson’ın yargılanmasına gerek olmadığına kanaat getirdi. Kararın açıklanması sonrası başta Ferguson olmak üzere pek çok merkezde protesto gösterileri başladı.

18 yaşındaki siyah genç Michael Brown, 9 Ağustos 2014’te ABD’nin Missouri eyaletine bağlı Ferguson’da beyaz polis memuru Darren Wilson tarafından öldürülmüştü. Brown’un öldürülmesi üzerine Ferguson’da büyük protesto gösterileri başlamış, adalet talep eden Ferguson halkının eylemleri polis şiddetiyle karşılaşmıştı.

Jüri, silahsız 18 yaşındaki Michael Brown’ı 6 el ateş ederek öldüren beyaz polis memuru Darren Wilson’ı kusurlu bulmadı.

Eyalet Savcısı Robert McCulloch’nın açıkladığı jüri kararı sonrası Brown’ın ailesi son derece hayal kırıklığına uğradıklarını ifade etti. Brown ailesinin açıklamasında “çocuğumuzun katili eylemlerinin sonucuyla yüzleşmeyeceği için derinden hayal kırıklığına uğradık” denildi.

Kararın açıklanması sonrası Ferguson'da silah sesleri yükseldi ve polis araçları ile bazı binalar ateşe verildi. Polis, öfkeli halka gaz bombasıyla karşılık verdi.

Kararın açıklanması öncesi Missouri Valisi Jay Nixon, olağanüstü hal ilan etmiş ve 400 Ulusal Muhafız’ı bölgede görevlendirmişti.
Eyalet Savcısı, gerçeği ortaya çıkarmakla yükümlü olduklarını belirterek bazı görgü tanıklarının ifadelerinin fiziki kanıtlarla çeliştiğini öne sürdü. McCulloch açıklamasında “Jüri heyeti üyeleri bu süreçte yüreklerini ve ruhlarını ortaya koydu” ifadesini kullandı.

Jüri heyeti “rast gele seçilmiş” 12 kişiden oluşuyordu. Heyetin 9’u beyaz, 3’ü ise siyahtı. Wilson’ın suçlu bulunması için en az 9 oya ihtiyaç vardı.

OBAMA: ABD KANUNLAR ÜLKESİ!

ABD Başkanı Barack Obama ise açıklamasında Amerikalıların kararı kabullenmesi gerektiğini belirterek gösterilerin “barışçıl şekilde yapılması” uyarısında bulundu.

Beyaz Saray’da kameraların karşısına geçen Obama, ABD’nin kanunlar ülkesi olduğunu ve polislerin kararı üzüntüyle karşılayan toplum üyeleri ile birlikte hareket etmesi gerektiğini kaydetti. Polis tarafından öldürülen Michael Brown’un babasının, karardan önce yaptığı konuşmada, “Jüri kararı ne olursa olsun gösterilerle şiddet ve maddi hasara yol açmak, kararı memnuniyetle karşılamayanlar için bir cevap olmayacak” ifadelerini de hatırlatan ABD Başkanı, “Herkesten çok Brown’un ailesi kaybetti. Onlar protestoların barışçıl bir şekilde yapılmasını istiyor. Onların bu konuda temennilerine saygı duymamız lazım" dedi.

"Ferguson olayları, hala ulus olarak bazı zorluklara karşı karşıya kaldığımızı gösteriyor” diyen Obama, polisin protestoları halkı karşısına alarak değil, yanına alarak barışcıl bir şekilde durdurması gerektiğini ifade etti. Obama, olayların sadece Ferguson’u değil, tüm Amerika’yı ilgilendirdiğini anlattı.

PEK ÇOK MERKEZDE PROTESTO GÖSTERİLERİ

Los Angeles, New York, Philadelphia gibi merkezlerde binlerce kişi sokaklara çıkarak kararı protesto etti ve Brown eylemlerinin bir numaralı sloganı “Eller yukarı, ateş etme” sözlerini haykırdı.

NEW YORK'TA KÖPRÜLER KAPATILDI

Eylemler halen devam ederken New York'ta 3 köprü trafiğe kapatıldı.

St. Louis'de bir polisin kolundan vurularak yaralandığı açıklandı. St. Louis polisi olayın Michael Brown eylemleriyle alakalı olup olmadığının henüz net olmadığını belirtti.

St. Louis polisi, Ferguson'daki çatışmalarda şu ana kadar 29 kişinin de gözaltına alındığını duyurdu. (DIŞ HABERLER)

FOTO GALERİ: MICHAEL BROWN KARARI SONRASI PROTESTO GÖSTERİLERİNDEN KARELER

ÖNCEKİ HABER

Hisarcıklıoğlu: Türkiye 6 yıldır yerinde sayıyor

SONRAKİ HABER

'100'den fazla T.C vatandaşı IŞİD saflarında öldü'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...